WELCOME
" Η δε Πυθίη εκέλευε εκ Μαντινέης της Αρκάδων καταρτιστήρα αγαγέσθαι. Αίτεον ών οι Κυρηναίοι και οι Μαντινέες έδωσαν άνδρα των αστών δοκιμώτατον, τώ ούνομα ήν Δημώναξ "
Ηρόδοτος
Έκθεση ζωγραφικής στο Ψάρι Τρικολώνων Print

       Η έκθεση έργων ζωγραφικής του ζωγράφου και καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Ψυχοπαίδη είναι εξαιρετικά σημαντικό γεγονός αυτό καθ’ εαυτό και εκ του ιδιαίτερου λόγου ότι πραγματοποιείται «εκτός των τειχών».

      Με εξαιρετική ευαισθησία ο Ψυχοπαίδης αποφασίζει να προσκαλέσει τους κατοίκους της περιοχής της Αρκαδίας και ευρύτερα της Πελοποννήσου να ιδούν και να συζητήσουν ζωγραφικά του έργα εμπνευσμένα από τους ποιητές, την ποίηση και ό,τι άλλο... θέλει να μοιραστεί με τους επισκέπτες και τους φιλότεχνους.

      Η έκθεση του Ψυχοπαίδη περιλαμβάνει μια επιλογή έργων διαφορετικών περιόδων της δουλειάς του με κεντρικό άξονα τον διάλογο της ζωγραφικής με την ποίηση, ζωγραφικά έργα που αναζητούν να εκφράσουν μια εσωτερική σχέση με τον ποιητικό λόγο της Οδύσσειας και του ποιητή - φιλόσοφου Παρμενίδη μέχρι και με τους σύγχρονούς μας Σεφέρη, Σαχτούρη και Δημουλά. Στην έκθεση θα εκτεθεί παράλληλα και ένα πλούσιο υλικό από αφίσες, καταλόγους και βιβλία του καλλιτέχνη από τις εκθεσιακές δραστηριότητές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την μορφή μιας αναδρομικής παρουσίασης αρχειακού υλικού.

      Η επιλογή του χώρου, του ανακαινισμένου κτηρίου του Δημοτικού σχολείου στο χωριό ΨΑΡΙ του δήμου Γορτυνίας (πρώην Στεμνίτσας) έχει πολλαπλούς στόχους. Πρώτος είναι να γίνει γνωστή η άποψη ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η ανθρωποκεντρική Αθήνα. Επίσης ότι η ΑΡΚΑΔΙΑ είναι ιστορικό κομμάτι της χώρας από τους χρόνους της μυθολογίας.

      Ακόμα να αναδειχθούν αναπτυξιακές προσπάθειες που έχουν γίνει από θεσμικούς παράγοντες – Δήμους, αλλά και από απλούς ιδιώτες για την συντήρηση και ανάπτυξη τόπων που θεωρούνται λησμονημένοι και με πορεία να υπολογίζονται πλέον παρελθόν

      Εξ’ άλλου η έκθεση ζωγραφικής -ένα αφιέρωμα στην ποίηση σε κτηριακό συγκρότημα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής μέσα στην αγκαλιά της φύσης που το περιβάλλει, ξυπνάει και τις μνήμες όσων μαθήτευσαν με τους δασκάλους μονοτάξιων σχολείων της υπαίθρου, όσων ξεκίνησαν για να διαπρέψουν έπειτα στη ζωή τους, με ό,τι αποφάσισαν να ασχοληθούν.

     Όλοι δε συντηρούν το αίσθημα συλλογικής ομοθυμίας, αγάπης και δημιουργικής άμιλλας ανακαινισθέν Δημοτικό Σχολείο και οι χώροι που έχουν προστεθεί σχεδιάστηκαν για να φιλοξενήσουν εκθέματα που έχουν συλλεχθεί με πολύ αγάπη και γνώση για τη λειτουργία Μουσείου Δημοτικού Σχολείου της περιόδου του 1900-1970 στην ηπειρωτική Ελλάδα.

     Βιβλία, τετράδια, χάρτες, βοηθητικά αντικείμενα, απολυτήρια, κατάλογοι και δεκάδες άλλα είδη διδακτικού υλικού με τα οποία προσπαθούσε το φτωχό ελληνικό κράτος, οι φωτισμένοι και γεμάτοι αυταπάρνηση δάσκαλοι μαζί με τα διψασμένα για γνώση παιδιά, για την καλυτέρευση της μοίρας τους.

     Δίπλα σ’ αυτό το χώρο προστέθηκε μια ακόμα αίθουσα για να εκτίθενται έργα καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και έργα σύγχρονου προβληματισμού καθιερωμένων ελλήνων δημιουργών, αλλά και νεώτερων, δηλαδή ένας χώρος ζωντανής τέχνης και δημιουργικής έκφρασης.

     Να προσθέσουμε ακόμα και τη δημιουργία, λίγο παράτολμου στην απόφαση για την πραγματοποίηση του καταστήματος παλαιό-βιβλιοπωλείου. Παρ’ όλες τις απαισιόδοξες προβλέψεις ότι τα έντυπα βιβλία αποτελούν παρελθόν και ιστορικά μνημεία, υπάρχει και η άλλη πεποίθηση και ανάγκη ότι η γνώση μοιράζεται, ανταλλάσσεται, ταξιδεύει με όλες τις μορφές γραφής και εκτύπωσης.

     Θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε ότι το εφαλτήριο αυτών των δημιουργικών πρωτοβουλιών υπήρξε το συγκρότημα της «Αρκαδιανής».

     Είναι μια πρωτότυπη και εμπνευσμένη αγροτουριστική και πολιτιστική πρόταση. Πέντε νέοι άνθρωποι έκτισαν, εξόπλισαν και λειτουργούν από τέσσερα χρόνια μια πλήρη μονάδα παραγωγής, διανομής, πώλησης αγροτικών προϊόντων, δεχόμενοι χιλιάδες επισκέπτες για το εστιατόριο, για τους παραγωγικούς κήπους, για το υπαίθριο θέατρο.

     Μοναδικό θησαυρό για όλη την Ελλάδα αποτελεί η βιβλιοθήκη 500 και πλέον βιβλίων μαγειρικής, εκδοθέντων από το 1830 και μετά. Η εξαιρετική αυτή συλλογή είναι στην διάθεση οποιουδήποτε μελετητή της ιστορίας της ελληνικής διατροφής από της συστάσεως του ελληνικού κράτους και την αναφορά στους ανθρώπους που την διαμόρφωσαν.

Arcadiani

Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα της Έκθεσης
=====================================



Arcadians
Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.