WELCOME
" Η δε Πυθίη εκέλευε εκ Μαντινέης της Αρκάδων καταρτιστήρα αγαγέσθαι. Αίτεον ών οι Κυρηναίοι και οι Μαντινέες έδωσαν άνδρα των αστών δοκιμώτατον, τώ ούνομα ήν Δημώναξ "
Ηρόδοτος
Αρχείο Βολωνίνη - επιστολές 1913-1935 Print


                                        Αρχείο Βολωνίνη - προλεγόμενα


Ταχυδρομικά Δελτιάρια (καρτ ποστάλ). Μπορείτε να τα δείτε σε μορφή pdf κατά χρονολογία, 1913 - 1935. Αρχείο 6,65 MB

Για να δείτε το Γενεόγραμμα της οικογένειας Βολωνίνη, ανοίξτε το αρχείο pdf εδώ.

Ιστορικό εύρεσης και διαχείρισης του Αρχείου.

Τη δεκαετία 1970 και για επτά περίπου χρόνια, εργάστηκα στο Τμήμα Μηχανογράφησης της Χαρτοποιίας Ε. Γ. Λαδόπουλου στη Πάτρα.  Επειδή δεν ήμουν πατρινός, η διεύθυνση μου είχε παραχωρήσει δωρεάν κατοικία, τα πρώτα χρόνια, σε ιδιόκτητη οικία πίσω από το εργοστάσιο, έτσι ήμουν υποχρεωμένος να διέρχομαι καθημερινά από τους χώρους απόθεσης παλαιού ανακυκλώσιμου χάρτου και αποκομμάτων προς πολτοποίηση.  Με την ευκαιρία αυτή είχα τη τύχη να συλλέγω παλαιά βιβλία και έγγραφα, μεταξύ των οποίων και τις κάρτες του παρόντος Αρχείου της οικογένειας Βολωνίνη, το έτος 1974.

Την εποχή αυτή, μη έχοντας χρόνο αλλά και εμπειρία, απλώς αποθήκευα τα έγγραφα για μελλοντική επεξεργασία.

Τα αρχεία των εγγράφων μου είναι δυο κατηγοριών : α)  Οικογενειακά τα οποία πέταξαν απόγονοι θεωρώντας τα άχρηστα, και β)  Δημόσιων υπηρεσιών ή οργανισμών, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από αυτά, λόγω έλλειψης χώρου αποθήκευσής τους.

Τα παλαιότερα έγγραφά μου ξεκινούν στα μέσα του 18ου αι.!  Επίσης δεν λείπουν και ολίγα, αλλά σημαντικά έγγραφα, πρωτότυπα και άγνωστα στην ιστορία της χώρας μας.

Κατά τη δεκαετία 1990, έχοντας ήδη συλλέξει και από άλλες πηγές, πλέον των δέκα χιλιάδων εγγράφων,  άρχισα να ασχολούμαι επισταμένως με αυτά, μεταγράφοντας και σχολιάζοντας το περιεχόμενό τους. 

Η σειρά επεξεργασίας των εγγράφων Βολωνίνη ήλθε τον Ιανουάριο του 2008, και μετά τη μεταγραφή τους, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Αποτελείται από  53  ταχυδρομικά δελτάρια  (καρτ ποστάλ).

Θεωρώ βέβαιο ότι απόγονος – κληρονόμος της οικογένειας, αποφάσισε να τα πετάξει, θεωρώντας τα ως μη ενδιαφέροντα.  Εξ άλλου με αυτό τον τρόπο προήλθαν όλα τα οικογενειακά αρχεία των εγγράφων μου.

Έχοντας τη πληροφορία, από την Επετηρίδα Ωδείου Αθηνών, 125 χρόνια 1871-1996, ότι ο Φρειδερίκος Ν. Βολωνίνης διετέλεσε καθηγητής του Ωδείου μέχρι το έτος 1968, βεβαιώνεται η ανωτέρω άποψη, αν και δεν γνωρίζω ακόμη, το έτος θανάτου του.

Οι κάρτες, ως εκ του λόγου χρήσης τους, παρέχουν συνοπτικές και ανεπαρκείς πληροφορίες περί του βίου της οικογένειας,  είναι όμως τεκμηριωμένες και με αυτές δημιούργησα το μικρό πρόχειρο Γενεόγραμμα Βολωνίνη.

Πρόβλημα παρουσιάζεται με τη χρονολόγηση των καρτών, διότι οι περισσότερες είναι αχρονολόγητες, και τούτο για διαφόρους λόγους, πέραν της αμέλειας. Πρώτον διότι ο παραλήπτης γνωρίζει τη χρονολόγηση, και δεύτερον διότι εστάλησαν συνημμένες με επιστολές χρονολογημένες, χάριν συλλογής τους. (Δύο τουλάχιστον μέλη της οικογένειας δηλώνουν συλλέκτες καρτών και μάλιστα ειδικού περιεχομένου, η Αγγελική Βολωνίνη με παιδάκια και η Αθηνά Βολωνίνη με ωραίες κυρίες).  Λόγω της συλλογής μερικές κάρτες είναι λακωνικότατες ή εντελώς άγραφες.  Πολλές κάρτες χρονολογήθηκαν από το περιεχόμενό τους με βεβαιότητα, ενώ άλλες εντελώς αυθαίρετα.

Καταφανής είναι η ανεπάρκεια του γραπτού λόγου, μερικών μελών της οικογένειας, γεγονός που δεν μας εκπλήσσει, διότι ήταν συνηθισμένο φαινόμενο της εποχής στη χώρα μας, επιπλέον πρόκειται για ιταλικής καταγωγής, όπως δηλώνεται από το επώνυμο. 

Οι περισσότερες κάρτες είναι σε κακή κατάσταση. Υπάρχουν κακώσεις στις ώες και διπλώσεις, επίσης σχίσματα από αμελή μεταχείριση. Αυτό δηλώνει ότι πολλά χέρια τις επεξεργάστηκαν, ή μικρά παιδάκια έπαιζαν με αυτές, κατά τη συνήθεια της «χαλκομανίας».  Μια είναι αποκομμένη σε μικρά τεμάχια, ενώ τρις από αυτές, φέρουν το σημάδι τις καρφίτσας στο άνω τμήμα, προφανώς καρφιτσωμένες προς κοινή θέα.  Όλες φέρουν τα σημάδια του χρόνου.  

Από καλλιτεχνικής άποψης, πολλές είναι θαυμάσιες, μερικές δε εξαίρετες, διαφόρων προελεύσεων και καλλιτεχνών.  Μελετώντας τις λεπτομέρειες συμπεραίνουμε αρκετά πάνω στην ενδυματολογία, κομμωτική, αίσθηση της ομορφιάς, του χιούμορ και πολλά ακόμη της εποχής, που αργότερα ονομάστηκε «Μπελ Επόκ». Μερικές αναφέρονται σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως των βαλκανικών πολέμων και του Α΄ παγκοσμίου πολέμου.

Κατά πάγια πρακτική μου, μετά τη αρχική και πρόχειρη επεξεργασία ενός Αρχείου, επικοινωνώ με απογόνους των οικογενειών, ή με τους οργανισμούς προέλευσής των εγγράφων μου, προκειμένου να συλλέξω και συμπληρώσω πληροφορίες, που αναφέρονται σ’ αυτά. Στη περίπτωση του Βολωνίνη, επειδή δεν γνώριζα την οικογένεια, αποφάσισα να ερευνήσω μέσω του Ωδείου Αθηνών, ελπίζοντας ότι λόγω της ιδιότητας των μουσικών,  θα είναι γνωστό το όνομα.  Έτσι, με την ευκαιρία της τοπικής αργίας, στις 11 Φεβρ. 2008 εορτή του Αγίου Βλασίου, πολιούχου Ξυλοκάστρου, επισκέφτηκα το Ωδείο Αθηνών, επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β΄, στην Αθήνα.

Θεωρώ τιμή μου, ότι συνάντησα και συνομίλησα με το Διευθυντή του Ωδείου Αθηνών, Κύριο Άρη Γαρουφαλή στο γραφείο του, ο οποίος γνώριζε την οικογένεια, αφού μέλη της υπήρξαν καθηγητές του Ωδείου. Εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον του, επί των εγγράφων Βολωνίνη, λόγω της μελλοντικής δημιουργίας Μουσείου του Ωδείου Αθηνών.                      

Ευγενέστατος ο κ. Άρης Γαρουφαλής, μου χάρισε το βιβλίο – Επετηρίδα για τα 125 χρόνια του Ωδείου Αθηνών 1871–1996, από την οποία έλαβα μερικά πρόσθετα στοιχεία περί Βολωνίνη.

Τέλος συμφωνήσαμε όπως του αποστείλω σε ηλεκτρονική μορφή το περιεχόμενο του Αρχείου Βολωνίνη, και ότι ο ίδιος θα φροντίσει προς βοήθειά μου, στην εύρεση τυχόν απογόνων της οικογένειας. Με την  ευκαιρία  αυτή  τον  ευχαριστώ.

 

Νίκος Κουμπέτσος
Κ. Καραμανλή 25
204 00 Ξυλόκαστρο
Τηλ. 27430 22152 & 27430 26293.

E-mail:   This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

================================================================= 

Arcadians
Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.