WELCOME

Ο Πλάτωνας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το χορό στους “Νόμους”,  και έδινε στον μορφωμένο και καλλιεργημένο άνθρωπο το επίθετο “κεχορευκός”, ενώ τον αμόρφωτο τον ονόμαζε “αχόρευτο”

 

Επιστολή προς Γεωργακοπούλειο Ιδρύμα Print

Πύργος 4/12/2010

Προς

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Γεωργακοπούλειου Ιδρύματος»
Ράφτη Ηραίας Γορτυνίας

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η παρουσία μου στα εγκαίνια του « Γεωργακοπούλειου Ιδρύματος», η ξενάγηση στους χώρους του και οι ομιλίες που ακολούθησαν με άφησαν έκπληκτο για το εξαιρετικά σπουδαίο έργο που επιτελείτε στην υποβαθμισμένη και  ερημωμένη  περιοχή της πάλαι ποτέ ηρωικής και εύανδρης γορτυνιακής γης.

Το «Γεωργακοπούλειο Ίδρυμα» στο σύνολό του και ιδιαίτερα σε αυτό που αφορά το  «Λαϊκό Μουσείο» είναι ένα κόσμημα και εκτιμώ ότι αποτελεί για την περιοχή και για ολόκληρο το Νομό  ένα φιλόδοξο και ελπιδοφόρο εγχείρημα για τη διάσωση  του λαϊκού μας πολιτισμού και μια αισιόδοξη νότα  ότι ο αρκαδικός θεός, όπως λέει και ο Ιταλός ποιητής Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούτσιο, «ο μέγας Παν δεν πέθανε».

Οι εντυπώσεις που αποκομίζει ο επισκέπτης του «Λαϊκού Μουσείου» είναι άριστες, υποβλητικές και εξόχως διδακτικές. Η πληρότητα και η επιμελημένη  με φαντασία και γούστο κατάταξη και ταξινόμηση των εκθεμάτων του λαϊκού μας πολιτισμού ξυπνούν παλιές μνήμες στους μεγαλύτερους και προκαλούν  θαυμασμό στους νεώτερους, οι οποίοι , ζώντας σε μια εποχή  της αποξένωσης και της απομάκρυνσης από τα παραδοσιακά μας ήθη και την Ελληνική κουλτούρα μας, επισκεπτόμενοι το «Λαϊκό Μουσείο», θα νομίζουν ότι εκτυλίσσεται μπροστά τους ένα παραμύθι και όχι η πραγματικότητα της παλιάς οικογενειακής ζωής, με τη γιαγιά κοντά στο αναμμένο τζάκι και δίπλα το εγγονάκι να κρέμεται από τα χείλη της , γοητευμένο από τη μαγεία του παραμυθιού!

Κύριε Πρόεδρε, αυτή τη διάσταση δίνει το μάτι ενός εκπαιδευτικού για τα πολλαπλά παιδαγωγικά και διδακτικά μηνύματα που εκπέμπονται στο νεαρό επισκέπτη και με βάση αυτή την εκτίμηση επιτρέψτε μου να σας κάνω κοινωνούς κάποιων σκέψεων και  προτάσεών μου για να μένει ζωντανό και πολιτιστικά λειτουργικό το αξιοθαύμαστο αυτό προσωπικό δημιούργημά σας και να μην μεταβληθεί σε ένα Μουσείο με μόνη αποστολή τη διατήρηση και συντήρηση των λαϊκών εκθεμάτων.

Εννοώ, κύριε πρόεδρε και λοιποί εκλεκτοί σύμβουλοι, πως το «Λαϊκό Μουσείο» του Ράφτη πρέπει και αξίζει να γίνει επισκέψιμος πολιτιστικός χώρος για τη σπουδάζουσα νεολαία όλων των βαθμίδων. Είναι κρίμα αυτή η πολιτιστική κυψέλη του λαϊκού μας πολιτισμού να μη γίνει σημείο αναφοράς στη νέα γενιά, για να γνωρίσει τον ελληνικό παραδοσιακό μας πολιτισμό και τις αξίες του και να δεχτεί την επίδρασή του. Για το σκοπό αυτό καταθέτω τις παρακάτω  προτάσεις μου, που μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς πολλά έξοδα:
--  1) Να φιλοτεχνηθεί (καλλιτεχνική λήψη βίντεο) και να αποσταλεί σε όλα τα σχολεία -αρχικά της Αρκαδίας και στη συνέχεια των όμορων Νομών - από ένα βιντεάκι (cd), με παρουσίαση του «Λαϊκού Μουσείου», συνοδευόμενο και από ένα ενημερωτικό σημείωμα με χάρτη της περιοχής, διαδρομή κ.λπ., που θα διευκολύνουν τα σχολεία να εντάσσουν στον προγραμματισμό των ημερήσιων εκδρομών  τους και την επίσκεψη στο «Λαϊκό Μουσείο» του Ράφτη.
--  2) Να συμπεριληφθεί- ενσωματωθεί στους τουριστικούς οδηγούς και στα τουριστικά έντυπα η ύπαρξη και λειτουργία του «Λαϊκού Μουσείου» στου Ράφτη Ηραίας. Οι επισκεπτόμενοι την ιστορική Δημητσάνα, χωρίς μεγάλη δυσκολία, θα μπορούν να επισκέπτονται με μια μικρή παράκαμψη το «Λαϊκό Μουσείο». Εξάλλου η διαδρομή Δημητσάνα-Ζάτουνα-Μελισσόπετρα-Ράφτη- Παλούμπα είναι ελκυστική, γιατί τα μέρη αυτά έχουν τη δική τους το καθένα ιστορική και πολιτιστική αξία και διαδρομή (Μίμης Φωτόπουλος – Μίκης Θεοδωράκης, Δημήτρης Μητρόπουλος, μουσουργός διεθνούς φήμης, Πλαπουταίοι).
--  3) Να διαφημιστεί το Ίδρυμα από τα ΜΜΕ και  ιδιαίτερα την τηλεόραση. Τέτοιες παρουσιάσεις γίνονται ανέξοδα, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω , για σοβαρούς και εντυπωσιακούς πολιτιστικούς χώρους.
--  4) Να γίνει ιστοσελίδα με τον τίτλο «Γεωργακοπούλειο Ίδρυμα» και να προβληθεί μέσα από το internet ή τουλάχιστον να σταλεί στην ιστοσελίδα της Αρκαδίας (arcadians.gr) και σε αυτήν του Συλλόγου Ραφταίων (rafti.gr) ένα ενημερωτικό κείμενο για το Ίδρυμα συνολικά και ιδιαίτερα για το «Λαϊκό Μουσείο».

Χρειάζονται, βεβαίως, ανάλογες ενέργειες και συντονισμένες παρεμβάσεις για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου. Κλείνοντας, θέλω να σας γνωρίσω ότι θέτω τον εαυτό μου εθελοντή σε ό,τι μπορώ να προσφέρω και είμαι στην διάθεσή σας για την προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση του «Λαϊκού Μουσείου» και του Ιδρύματος γενικά.


Με εξαιρετική τιμή


Σωκράτης Παν. Μάσσιας
Φιλόλογος
Τηλ. 26210-34155
e-mail:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

========================================================================

Σαββάτο 4 Δεκεμβρίου 2010

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.