WELCOME

Και ξαφνικά μπήκαν στον κύκλο οι Μαντινιείς. Κατόπιν σηκώθηκαν και μερικοί άλλοι από τους Αρκάδες, οι οποίοι αφού εξοπλίσθηκαν όσο μπορούσαν καλύτερα βάδιζαν με ρυθμό.
Ξενοφών

Τα Χάνια Print

Χάνι Μπασιουρή – Γιαννουλόπουλου
Το χάνι αυτό βρισκόταν στη θέση “Παναγίτσα”, κάτω από το χωριό Παλούμπα στο Δήμο Ηραίας. Ήταν κτίσμα αρκετά μεγάλο για την εποχή του και εξυπηρετούσε τους αγωγιάτες τους προερχόμενους από την Ολυμπία, τον Πύργο κτλ. με κατεύθυνση προς Τρίπολη. Είχε δεχτεί πολλές επιθέσεις ληστών, ειδικά κατά την περίοδο 1830-1841.

Χάνι Κουτρουμπή
Το μεγαλύτερο χάνι της περιοχής, δυτικά της Βυτίνας. Πρόσφερε φαγητό, ύπνο και σταύλους για τα ζώα.

Χάνι Αλωνίσταινας
Διώροφο κτίσμα μέσα στον οικισμό, στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, το χάνι αυτό ήταν πασίγνωστο στην εποχή του.

Χάνι Ανάργυρου – Χρυσοβίτσι
Το χάνι αυτό σώζεται μέχρι σήμερα με ελάχιστες αλλαγές στη εξωτερική του όψη. Από τις αρχές του 19ου αιώνα λειτουργούσε σαν φούρνος. Μέσα στον οικισμό.

Χάνι Κατσίμπαλι
Βρισκόταν στο δρόμο για Μεγαλόπολη.

Χάνι Σκορδά
Τα ερείπια του κτίσματος υπάρχουν και σήμερα, κοντά στη τοποθεσία “αμπέλια του Καμπά”.

Χάνι Κορμπά
Του Κορμπά το χάνι, έτσι έμεινε στη μνήμη των αγωγιατών, βρίσκεται στο σημερινό Ν. Ηλείας κοντά στην Ανδρίτσαινα.

Όλα τα μεγάλα χωριά , Τρόπαια, Λαγκάδια, Ζάτουνα, Δημητσάνα, Μαγούλιανα, Βυτίνα, διέθεταν χάνια αλλά μόνο για ζώα, για τους αγωγιάτες υπήρχαν τα ξενοδοχεία. Στα χάνια των χωριών αυτών  τα ζώα έβρισκαν σταύλους,  τροφή, νερό, πεταλωτές κτλ .

Τα χάνια που αφορούν τη δική μας έρευνα, βρισκόντουσαν σε οδικούς για την εποχή άξονες, είχαν νερό τρεχούμενο, άρα κοντά σε πηγές η’ ρέματα, διέθεταν ζεστό φαγητό από την νοικοκυρά, καλό κρασί, δωμάτια για ύπνο και φυσικά σταύλους για τα άλογα και τα μουλάρια και συνήθως στα παχνιά άχυρα. Παράλληλα όμως, ήταν και τόπος όπου μικροί κυρίως παραγωγοί εύρισκαν την ευκαιρία να πουλήσουν στους αγωγιάτες αλλά και στους εν γένει διερχόμενους, ξηρούς καρπούς, ζυμαρικά και άλλα είδη τοπικής παραγωγής. Τα χάνια αποτελούσαν το πλέον εξυπηρετικό μέσο της εποχής με κοινωνικό χαρακτήρα.

Δρομολόγια αγωγιατών
Οι αγωγιάτες και οδοιπόροι από τα Τρόπαια, Λαγκάδια, Κοντοβάζαινα, Ηραία, Ολυμπία, ακολουθούσαν συνήθως τη διαδρομή από του Κουτρουμπή το χάνι – Αλωνίσταινας χάνι, Πιάνα. Χρυσοβίτσι η’ Σίλιμνα, Τρίκορφα, Τρίπολη.
Άλλο δρομολόγιο ήταν, Δημητσάνα, Ζυγοβίστι, Πιάνα, Σιλίμνα, Τρίκορφα, Τρίπολη.
Ένα τρίτο για τη Μεγαλόπολη που χρησιμοποιούσαν Ηραιάτες, Τροπαιάτες Λαγκαδινοί κτλ , από το Βλόγγο, Ατσίχωλο, Κατσίμπαλι χάνι, Μεγαλόπολη.
ΑΚΒ

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.