WELCOME
Στη Δημητσάνα του 19ου αιώνα, ο τόκος με τον οποίο δανείζει η εκκλησία της Αγίας Κυριακής, από ένα ελάχιστο 12% που είναι το 1802, σταθεροποιείται στο 15% στα χρόνια 1808-1811. Στη πορεία σταθεροποιείται στο 20%, πάντοτε δυσμενής για τον αγροτικό χώρο.
Νόμος "Καλλικράτης" - Αρκαδία - τελικό Print

ΑΡΚΑΔΙΑ

Ψηφίστηκε στη Βουλή ο Νόμος «Καλλικράτης» για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δημιουργήθηκαν οι κατωτέρω δήμοι:

1 --  Δήμος Τρίπολης με έδρα τη Τρίπολη αποτελούμενος από τους δήμους α. Τρίπολης β. Τεγέας γ. Σκιρίτιδας δ. Μαντινείας ε. Κορυθίου στ. Φαλάνθου ζ. Λεβιδίου και η. Βαλτετσίου, οι οποίοι καταργούνται.

2 --  Δήμος Νότιας Κυνουρίας με έδρα το Λεωνίδιο αποτελούμενος από τους δήμους α. Λεωνιδίου β. Τυρού και τη κοινότητα Κοσμά, οι οποίοι καταργούνται.

3 --  Δήμος Γορτυνίας με έδρα τη Δημητσάνα αποτελούμενος από τους δήμους α. Δημητσάνης  β. Ηραίας  γ. Λαγκαδίων δ. Τρικολώνων ε. Κοντοβαζαίνης στ. Τροπαίων ζ. Κλείτορος και η. Βυτίνας οι οποίοι καταργούνται

4 --  Δήμος Μεγαλόπολης με έδρα τη Μεγαλόπολη αποτελούμενος από τους δήμους α. Μεγαλόπολης  β. Γόρτυνος και  γ. Φαλαισίας, οι οποίοι καταργούνται

Β --  Δήμος Βόρειας Κυνουρίας με έδρα το Άστρος - δεν επέρχεται καμία μεταβολή

Σημείωση:
Οι δήμοι Βόρειας & Νότιας Κυνουρίας  χαρακτηρίζονται ως ορεινοί

Παρατηρήσεις
Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους Κυνουρείς που διαφώνησαν με τον αρχικό σχεδιασμό που ήθελε Δήμο Λεωνιδίου. Από τον τέως Δήμο Τυρού αλλά και από την τέως Κοινότητα Κοσμά προτάθηκε να ονομασθεί ο Δήμος, Νότιας Κυνουρίας, όπερ και εγένετο.

Στην Γορτυνία υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά κυρίως του τέως Δήμου Τροπαίων που είχαν προτείνει την δημιουργία Δήμου Λάδωνα με όλους τους παραλαδώνιους Δήμους. Δεν εισακούστηκαν.

Από την τέως επαρχία Γορτυνίας, ο Δήμος Γόρτυνος ενσωματώθηκε στον νέο Δήμο Μεγαλόπολης. Δεν προκλήθηκαν αντιδράσεις διότι υπήρξε συναίνεση από την πλευρά του τέως Δήμου Γόρτυνος.

Οι «χλιαρές» αντιδράσεις που ακούστηκαν από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση που προηγήθηκε από τους Αρκάδες βουλευτές Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο (ΠΑΣΟΚ) και Ανδρέα Λυκουρέτζο (ΝΔ), δεν είχαν την επιθυμητή γι’ αυτούς τύχη.


Arcadians
Κυριακή 30 Μαΐου 2010
 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.