WELCOME
Το Λεωνίδιο μνημονεύεται πρώτη φορά σ' ενα Χρυσόβουλο του Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου με χρονολογία 1293. Σε αυτό αναφέρεται ο ναός του Αγίου Λεωνίδου στη Πλάκα.
Καταφύγιο άγριας ζωής στο Λάδωνα Print

Θα καλύπτει έκταση 32.500 στρεμμάτων

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Πελοποννήσου Αντώνη Ματσίγκου ιδρύεται μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής "ΛΑΔΩΝΑΣ" σε περιοχές δημοτικών διαμερισμάτων Τροπαίων, Βάχλιας, Δήμητρας, Κοντοβάζαινας, Βουτσίου, Δήμων Τροπαίων και Κοντοβάζαινας της Περιφέρειας σε έκταση 32.512 στρ. τα οποία είναι απαραίτητα για φωλεοποίηση - μετανάστευση - διαχείμανση - διατροφή - αναπαραγωγή και διαβίωση της άγριας πανίδα.

Η έκταση του καταφυγίου άγριας ζωής ορίζεται ως εξής : Αρχίζει από την επαρχιακή οδό προς Δημ. Διαμ. Κοντοβάζαινας - Δήμητρας - Βάχλιας (από διασταύρωση προς Περδικονέρι ), εκείθεν ακολουθεί νότια την επαρχιακή οδό μέχρι το Πήδημα, κατέρχεται νοτιότερα στη θέση Λεσμοί, εκείθεν ακολουθεί κορυφογραμμές Αγιος Κων/νος, Αγία Ελένη Ν.Δ. κατέρχεται στη θέση Κάτω Σπάθαρι δίχως να περιλαμβάνεται το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ και από εκεί ακολουθεί από το γεφύρι εργοστασίου Λάδωνα την επαρχιακή οδό προς Πελέκιον και Κοντοβάζαινα απ’ όπου και άρχισε (όπως φαίνεται στο σχετικό σχεδιάγραμμα  μέσα στην ως άνω έκταση περιλαμβάνονται και τα χωριά Δήμητρα και Βούτσι  καθώς και μέρος της Βάχλιας και Κοντοβάζαινας).

Εντός του καταφυγίου άγριας ζωής απαγορεύεται η θήρα κάθε θηράματος και κάθε είδους άγριας πανίδας, η σύλληψη κάθε είδους της άγριας πανίδας για μη ερευνητικούς σκοπούς, η καταστροφή κάθε είδους ζώνης με φυσική βλάστηση, η καταστροφή των ζωντανών φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδατικών πόρων και η ένταξη έκτασης καταφυγίου άγριας ζωής σε Πολεοδομικό ή Ρυμοτομικό σχεδιασμό . Η εκτέλεση έργων ή εργασιών και ιδίως, αλιευτικά έργα, έργα αναδασμού, τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, λατομεία , μεταλλεία και δρόμοι εκτελούνται αφού προηγουμένως έχει υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α και έχει χορηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η σύλληψη ειδών της άγριας πανίδας και η μεταφορά τους προς εμπλουτισμό άλλων καταλλήλων περιοχών μόνο από τη Δασική Υπηρεσία.

Εξάλλου με άλλη απόφαση στην Περιφέρεια , μπορεί να απαγορευθεί ή να τεθούν όροι ή περιορισμοί στην άσκηση της αλιείας, γεωργίας, βοσκής , υλοτομίας, χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και της συλλογής και κοπής αρωματικών, βαφικών, αρτυματικών, μελισσοκομικών και ανθοκομικών - διακοσμητικών φυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Σημειώνουμε ότι η ίδρυση του ως άνω μονίμου καταφυγίου άγριας ζωής, ήταν αίτημα που έθεσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Τροπαίων, δια του Προέδρου του Σπ. Χρυσανθόπουλου. Αμέσως ο Δασάρχης Βυτίνας Σπυρ. Πολίτης μετά από σχετική έρευνα και έκθεση της δασοπόνου Βασιλικής Σαράντη υπέβαλλε θετική εισήγηση στον Περιφερειάρχη, που υπέγραψε και την προαναφερθείσα απόφαση, η οποία μάλιστα ήδη εστάλει για δημοσίευση και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

Εφημερίδα "Γορτυνία"

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.