WELCOME
Κατά την εποχή του μεγάλου λιγνιτογόνου έλους της Μεγαλόπολης (τεταρτογενούς) ζούσαν εκεί μεγάλα θηλαστικά, όπως ελέφαντες και ιπποπόταμοι. Οστά και χαυλιόδοντες από τα τεράστια αυτά θηλαστικά ανευρίσκονται στο έδαφος.
Τρείς (3) ερωτήσεις στη Βουλή από τον Δημ. Ρέππα Print

Τρείς (3) Ερωτήσεις στη Βουλή και στους αρμόδιους υπουργούς από τον Βουλευτή Αρκαδίας Δημήτρη Ρέππα

                                                                            Αθήνα, 17 Ιουνίου  2009

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η
Προς τους κ. κ.  Υπουργούς
α) Οικονομίας & Οικονομικών
β) Περιβάλλοντος,  Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων
γ) Δικαιοσύνης

Θέμα: «Οικολογική καταστροφή στον υδροβιότοπο “Μπαταρόλα”».

Στον υδροβιότοπο «Μπαταρόλα» του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας, κατόπιν παρεμβάσεων ιδιωτών, έχει επέλθει αλλαγή χρήσης γης χωρίς αδειοδότηση.

Πέραν τούτου έχουν καταπατηθεί περαιτέρω 200 στρέμματα από τους «ίδιους» ιδιώτες.
     Ενώ υφίστανται δικαστικές αποφάσεις από το 2001 και έχουν επιβληθεί πρόστιμα στους παραβάτες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου (Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) δεν έχουν δραστηριοποιηθεί επαρκώς, ώστε να σταματήσει η καταστροφή και η οικοπεδοποίηση αυτού του μοναδικού υδροβιότοπου που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα NATURA. 
     Όπως αναφέρεται και στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ο καθορισμός του αιγιαλού στην περιοχή από την αρμόδια Επιτροπή της Κτηματικής Υπηρεσίας Αρκαδίας  έχει γίνει με μεροληπτικό τρόπο – δηλαδή στην επίμαχη περιοχή δεν ξεπερνά τα πέντε μέτρα,  ενώ δίπλα από αυτήν ο αιγιαλός φτάνει τα εξήντα οκτώ μέτρα.
     Πρόσφατα, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων χαρακτήρισε την ανωτέρω απόφαση ως «ατελή» και ζήτησε τον επανακαθορισμό των οριογραμμών του αιγιαλού.
Δεδομένου ότι μετά από πολλές αναβολές, εκδικάσθηκε και απερρίφθη η έφεση της υπόθεσης στο εφετείο Ναυπλίου ως «μη επαρκώς αιτιολογημένη»,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβουν ώστε να σταματήσει άμεσα η οικολογική καταστροφή και οικοπεδοποίηση του υδροβιότοπου «Μπαταρόλα» του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας;


                                                                            Αθήνα, 17 Ιουνίου  2009

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
Προς τον κ.  Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων


Θέμα: «Ανάβαλος – Νομός Αρκαδίας»

Επανέρχομαι εκ νέου με Ερώτησή μου για το θέμα του αντλιοστασίου και φράγματος Αναβάλου.
     Δεδομένου ότι η πηγή του Αναβάλου βρίσκεται στα σύνορα των Νομών Αργολίδας και Αρκαδίας και ήδη από τη δεκαετία του ’70 είχε αναγνωριστεί και παραχωρηθεί στο Νομό Αρκαδίας μέρος των υδάτινων πόρων του, με την υπ’ αριθμό 18710/6.5.09 Ερώτησή μου ζητούσα να πληροφορηθώ σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα του Αναβάλου, ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, σύμφωνα και με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, οι ανάγκες ύδρευσης του Νομού Αρκαδίας.
     Εντούτοις στην υπ’ αριθμό 2500/29.5.2009 Απάντησή σας δε γίνεται ουδεμία αναφορά στο Νομό Αρκαδίας και στις απαραίτητες δομές που πρέπει να δημιουργηθούν για να καταστεί δυνατή η εκμετάλλευση της πηγής του Αναβάλου και από το Νομό Αρκαδίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιά συγκεκριμένα έργα έχουν προγραμματιστεί για να μπορέσει να υδροδοτηθεί και ο Νομός Αρκαδίας από το έργο αναβάθμισης του αντλιοστασίου και του φράγματος Αναβάλου;


                                                                           
Αθήνα, 18 Ιουνίου  2009

ΕΡΩΤΗΣΗ 3η
Προς τον κ.  Υπουργό Ανάπτυξης

Θέμα: «ΙΓΜΕ Τρίπολης »

Το ΙΓΜΕ αποτελεί ένα ερευνητικό Ινστιτούτο με μακρόχρονη θετική πορεία σε θέματα που αφορούν τη μεταλλευτική βιομηχανία, την ενεργειακή πολιτική της χώρας στην έρευνα του υπόγειου υδατικού δυναμικού και την προστασία του περιβάλλοντος. Το ερευνητικό του έργο συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Εντούτοις τον τελευταίο καιρό, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου, επιχειρείται η συστηματική υποβάθμισή του με την απραξία του Διοικητικού του Συμβουλίου και τη διακοπή πληρωμών.
     Παρότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν απερίσπαστα τις εργασίες τους, παραδίδοντας τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ και τις προτάσεις για το ΕΣΠΑ η Διοίκηση του Ινστιτούτου αρνείται να εκπληρώσει τις νομικές υποχρεώσεις της προς αυτούς, μη καταβάλλοντας τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις στο προσωπικό που συνταξιοδοτείται, ενώ υφίστανται σχετική δέσμευση που προκύπτει από ασφαλιστήριο συμβόλαιο μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής ΑΕ και του ΙΓΜΕ.
Ειδικά η Περιφερειακή Μονάδα Πελοποννήσου που εδρεύει στην Τρίπολη, η προσφορά της οποίας σε όλους τους τομείς έρευνας έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινδυνεύει άμεσα, λόγω συνταξιοδοτήσεων – περίπου 48 υπαλλήλων της – να μείνει χωρίς επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και να οδηγηθεί σε κατάργηση.
     Δεδομένου ότι η Περιφερειακή Μονάδα Πελοποννήσου λειτουργεί επιτυχημένα ως επιστημονικός σύμβουλος της Περιφέρειας, επιλύει άμεσα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και συμβάλλει αποφασιστικά στην ορθολογική διαχείριση των ερευνητικών πόρων με τη μεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων της έρευνας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιά μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να σταματήσει η συρρίκνωση της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ Πελοποννήσου και να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί το ερευνητικό της έργο;


Δημήτρης Ρέππας
Βουλευτής Αρκαδίας

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.