WELCOME
Στη πλατεία του Άστρους υπάρχει προτομή του Δ.Καρυτσιώτου, ο οποίος δώρησε 46 στρέμματα από το περιβόλι του, εκεί που στις 17/04/1823 συνήλθε η Β' Εθνοσυνέλευση.
Η Κτηνοτροφία Print

                                                                    Η  ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Τα κυριότερα συστήματα κτηνοτροφικής εκμεταλλεύσεως στην Αρκαδία είναι: Η υπαίθρια νομαδική κτηνοτροφία, η υπαίθρια ημινομαδική, η μόνιμη υπαίθρια , η χωρική κτηνοτροφία και η ενσταυλισμένη. Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η σημασία όλων των άλλων πλήν της πρώτης. Αυτές εξάλλου, παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άποψη πλουτοπαραγωγική. Στη μείωση της σημασίας της υπαίθριας νομαδικής κτηνοτροφίας συνετέλεσαν κυρίως η αγροτική μεταρρύθμιση και η αποκατάσταση των καλλιεργητών, που είχαν σαν συνέπεια να ελαττωθεί η έκταση των βοσκών με την εκχέρσωση των λειβαδιών η’ και με τον περιορισμό της αγραναπαύσεως, αλλά και με τα μέτρα που πήρε το κράτος για την προστασία των δασών. Οι αγρότες μας ασκούν επικουρικά την λεγομένη χωρική κτηνοτροφία. Δηλαδή εκτρέφουν λίγα μεγάλα κτήνη-άλογα, βόδια, χοίρους και μικρά κτήνη-γιδοπρόβατα. Με την ενσταυλισμένη κτηνοτροφία, εκτρέφονται μεγάλα παραγωγικά κτήνη και ειδικότερα αγελάδες. Η Αρκαδία είναι από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές περιοχές της Ελλάδος.  

                                                                            ΤΑ  ΔΑΣΗ

Η σημασία των δασών είναι μεγάλη για την υγεία των ανθρώπων, για την αγροτική οικονομία, αλλά και για την απασχόληση των εργατικών χεριών της αγροτικής οικονομίας, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με την αξιοποίηση των δασικών προϊόντων οι αγρότες μας συμπληρώνουν το εισόδημα τους. Τα δάση της Αρκαδίας, το Μαίναλο και ο Πάρνωνας, θεωρούνται αξιόλογες δασικές εκτάσεις της Ελλάδος. Στην Αρκαδία δεν υπάρχουν δάση που να μπορούν να εκχερσωθούν και να χρησιμοποιηθούν γεωργικώς. Υπάρχουν όμως εκτάσεις που μπορούν να αναδασωθούν επειδή δεν καλλιεργούνται η’ είναι ακατάλληλες για καλλιέργεια. Η αναδάσωση αυτών των εκτάσεων είναι απαραίτητη διότι το δάσος δεν αποτελεί μόνο περιοχή από την οποία ο άνθρωπος αντλεί χρήσιμα γι’αυτόν αγαθά(ξύλο, φλούδα, βαλανίδια και άλλες δεψικές ύλες, καρπούς και κλαδιά δέντρων για την κτηνοτροφία), αλλά επιδρά ευεργετικά στο κλίμα της περιοχής, στα ρέοντα ύδατα και στη διαμόρφωση του εδάφους.

ΑΚΒ

 

 

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.