WELCOME
Το μοναστήρι Μαλεβής ονομάστηκε έτσι από την κορυφή Μαλεβός του Πάρνωνα, του βουνού των δασών και των χρωμάτων. Ο περίφημος κλέφτης Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης έκανε το μοναστήρι ορμητήριο του.
Μνήμη Τάσου Γριτσόπουλου Print

Μνήμη Τάσου Γριτσόπουλου


Ένας ξεχωριστός, ανάμεσα σε ξεχωριστούς πνευματικούς ανθρώπους, ο επί μακράν θητείαν Πρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, ο ακάματος Ιστορικός Συγγραφέας, ο αγαπητός μας Τάσος Γριτσόπουλος, «έφυγε» –  εκατονταετής ως έγγιστα και πνευματικά ακμαιότατος – για το στερνό του αιώνιο ταξίδι.
    
Είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του συμμετέχοντας σε Διεθνή Συνέδρια της Εταιρείας. Και οφείλω να επισημάνω την εμπιστοσύνη που έδειχνε σε εμάς τους νέους ερευνητές, δίνοντάς μας βήμα για να παρουσιάσουμε το έργο μας και τη βοήθεια που προσέφερε σε όποιον χρειαζόταν την επιστημονική συμβουλή του. 
    
Η Εταιρεία ήταν το σπίτι του, η ζωή του. Με την προσωπική του μέριμνα και ενασχόληση της προσέδωσε κύρος και επιστημονική εμβέλεια. Έτσι που οι εκδόσεις της Εταιρείας, «τα Πελοποννησιακά», αλλά και τα «Πρακτικά» των Τοπικών και Διεθνών Συνεδρίων, να αποτελούν σημείο αναφοράς και απαραίτητο εργαλείο για τους ερευνητές των ανθρωπιστικών σπουδών. Την Εταιρεία προικοδότησε ως πνευματικός της πατέρας και με όλο το θησαύρισμα της βιβλιοθήκης του.
    
Η ιστορική κυρίως έρευνα τον κρατούσε «εξαρτημένο» μέχρι τέλους. Έγραψε μελέτες και συγγράμματα άμετρα, πολλά πρωτότυπα και μάλιστα και υποδειγματικά και για τους νέους μελετητές.
    
Ως άνθρωπος τίμησε επάξια τη ζωή ως ακάματος πνευματικός εργάτης, αφήνοντας φωτισμένους διαδόχους του για τη συνέχιση και ανέλιξη του εθνωφελούς έργου της Εταιρείας, κατά το διακαή πόθο του.
    
Αξιομνημόνευτος ο Τάσος Γριτσόπουλος, θα επιζεί στη μνήμη όλων μας με το συγγραφικό του έργο ως ξάγρυπνος Δάσκαλος και θεματοφύλακας της Ιστορίας, της παράδοσης και των ιδεωδών της φυλή μας.


Σμαράγδη Ι. Αρβανίτη
Ιστορικός - Αρχαιολόγος
Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.