WELCOME

Καλωσήλθατε στον δικτυακό τόπο της Αρκαδίας. Ενα site φτιαγμένο απο κατοίκους του νομού Αρκαδίας αφιερωμένο στον τόπο τους....

Η Χλωρίδα Print

                                                                              Η ΧΛΩΡΙΔΑ

Η χλωρίδα στην Αρκαδία είναι πλούσια σε βοτανικά είδη. Χαρακτηριστικότερα και πολυαριθμότερα είναι τα αείφυλλα, πλατύφυλλα, η ελιά, η λεύκα. Από τα ψυχανθή(τριφύλλι , κουκιά, φασόλια κτλ) και τα αγρωστώδη(σιτηρά) που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κτηνοτροφία, υπάρχουν πολλά είδη.

                                                      ΧΕΡΣΑΙΑ ΞΥΛΩΔΗ ΦΥΤΑ.
Μάκιες ( μακί
)

Η διάπλαση των αείφυλλων σκληρόφυλλων δέντρων και θάμνων είναι χαρακτηριστική των μεσογειακών χωρών και φυσικά της Αρκαδίας.

1.Οι αείφυλλοι υψηλοί θάμνοι: Ο σχίνος, το φιλίκι, η κουμαριά, η ερείκη, το σπάρτο, η αγριελιά.

2. Οι φυλλοβόλοι υψηλοί θάμνοι που απαντούν διάσπαρτοι μεταξύ των αείφυλλων διαπλάσεων: Δάφνη, πικροδάφνη, μυρτιά, λιγαριά, κοκκορεβιθιά, κουτσουπιά.

3. Χαμηλοί θάμοι: Αφάνα, θυμάρι, σπάλαθρο, ξυλοφάνα.

4. Ποώδη φυτά: Τριφύλλι, αγριοκριθάρι, βρώμος.

Η βλάστηση της μάκιας προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση, προσφέρει τροφή στα ζώα και αποδίδει ξυλεία. Ιδιαίτερη οικονομική σημασία έχει η ελιά η αυτοφυής και καλλιεργούμενη.

Β. Διάπλαση φυλλοβόλων πλατύφυλλων δασών
1. Ξηρόβια θερμόβια
 Η καστανιά: πολύτιμο είδος για τον καρπό της και για την οικοδομική ξυλεία. Φυτρώνει στις ορεινές περιοχές του νομού.
Δρύς η πλατύφυλλος και δρύς η χνοώδης: Απαντάται στα ορεινά του νομού.

Γ. Διάπλαση κωνοφόρων
Κουκουναριά, Μαύρη πεύκη-με γκριζόμαυρο φλοιό, Ελληνική ελάτη,

Δ. Άλλες διαπλάσεις
Παραποτάμια δάση με λεύκες, πλατάνια, φράξους, και ιτιές απαντούν στις όχθες των ποταμών.Η διάπλαση φρυγάνων με ευρύτατα εξαπλωμένα είδη: Αφάνα, ξυλοφάνα, λαδανιά, κοριδοθύμητο, είναι τα ολιγαρκέστερα των αείφυλλων πλατύφυλλων διαπλάσεων που βρίσκονται παντού, όπου οι ανώτερες διαπλάσεις καταστράφηκαν με την επίδραση του ανθρώπου. 

                                                    
  ΧΕΡΣΑΙΑ ΠΟΩΔΗ ΦΥΤΑ
Τα λειβάδια, δευτερογενείς φυτικές διαπλάσεις που προέκυψαν μετά την καταστροφή των δασών, διακρίνονται σε χορτολείβαδα ανώτερης-μέσης-κατώτερης ορεινής ζώνης.
Τα ορεινά και ημιορεινά λειβάδια κατέχουν τη θέση των κατεστραμμένων δασών σε υψόμετρα 700-1400 μ. Τα κοφτολείβαδα η’ θεριζόμενα λειβάδια απαντούν σε πεδινές εκτάσεις , έχουν πυκνή βλάστηση αγρωστωδών και ψυχανθών και προσφέρουν άφθονη τροφή στα ζώα.
Η φαρμακευτική χλωρίδα αντιπροσωπεύεται στην Αρκαδία από πολλά είδη αρωματικών και φαρμακευτικών ειδών, που περιέχουν χρήσιμες ουσίες, αιθέρια έλαια, αλκαλοειδή, γλυκοζίτες. Κυριότερα είδη είναι η αψιθιά, το τσάι του βουνού, το μάραθο, ο μαϊντανός, ο λυκίσκος , το σκόρδο, το μελισσοβότανο, το χαμαίμηλο.
ΑΚΒ

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.