WELCOME

Ο Νομός Αρκαδίας αποτελείται από τις επαρχίες Γορτυνίας -Κυνουρίας-Μαντινείας-Μεγαλοπόλεως.Έχει έκταση 4.419 τχ , 245 δημοτικά διαμερίσματα, 411 οικισμούς και 22 Δήμους .

Δελτίο Τύπου της Εταιρείας "Αεί Μαίναλον" Print

ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ                         
«Αεί Μαίναλον»
Έδρα Δήμος Λεβιδίου Αρκαδίας
Παράρτημα Αθηνών
Ασκληπιού 36, 10680 Αθήνα,
Τηλ.: 210-3644050
Fax: 210-3644059     
Κινητό: 6944.337960                                               
e-mail:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


                                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κοινωνία της Αρκαδίας αποφασισμένη να προασπίσει το φυσικό κεφάλαιο του όρους Μαίναλου

                                                Αθήνα, 4/9/2008

Με μεγάλη επιτυχία και παρά την ισχυρή βροχόπτωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30/8/2008 στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Λεβιδίου, εκδήλωση δημόσια διαβούλευση, με θέμα την αποτροπή εγκατάστασης τσιμεντοβιομηχανίας στο Τοπικό Διαμέρισμα Βλαχέρνας του Δήμου Λεβιδίου  και την προοπτική αειφόρου ανάπτυξης του όρους Μαινάλου.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, οι ομιλητές Τρύφωνας Κολλίντζας, Καθηγητής Οικονομικού Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Αττικής, Ρίτα Καραβασίλη αρχιτέκτων, τέως γενική Επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος του ΠΕΧΩΔΕ, Σάκης Κουρουζίδης, σεισμολόγος, Διευθυντής Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης, Τάκης Μπιτούνης, μαθηματικός, Γραμματέας Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αττικής, Γιάννης Σακιώτης, πολιτικός επιστήμονας, διευθυντής του περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, Γιάννης Τσελέντης, καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Μεσόγειο και ο πρόεδρος της εταιρείας Αεί Μαίναλον δικηγόρος Βασίλης Κουνέλης, ανέπτυξαν τα σημαντικότερα ζητήματα που σχετίζονται με τις απειλές που αντιμετωπίζει το Μαίναλο και με εκτενείς και εμπεριστατωμένες εισηγήσεις ανέδειξαν τις πτυχές ενός σχεδίου αποτελεσματικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης του βουνού που υμνήθηκε όσο κανένα άλλο στην ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι, ιδίως μετά τις περσινές καταστροφικές για τον φυσικό πλούτο της Πελοποννήσου πυρκαγιές, η προάσπιση του όρους Μαίναλο αποτελεί εθνική προτεραιότητα και πρότειναν την υλοποίηση καμπάνιας με στόχο την ανακήρυξη του Μαίναλου σε εθνικό δρυμό.

Στη συζήτηση παρενέβησαν με σύντομες αναφορές που κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση, ο πρώην περιφερειάρχης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος, ο δήμαρχος Λεβιδίου Θανάσης Καβουρίνος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Γιάννης Γιαννόπουλος και ο πρώην πρόεδρος Δημ. Συμβ.  Δ. Λεβιδίου  Ιωάννης Κουμαρέλας.

Η πρωτοβουλία της Αεί Μαίναλον και της Οικοτοπίας για την προστασία του Μαίναλου είχε εξαιρετικά ευρεία απήχηση, όπως φάνηκε από την ευρεία κάλυψη του θέματος από τον αθηναϊκό τύπο και ΜΜΕ, τα περιοδικά, ιστοτόπους και μπλογκς του οικολογικού τύπου και από την εξαντλητική ενασχόληση του τοπικού τύπου (εφημερίδες, ραδιόφωνο, μπλογκς).

Ξεχωριστή σημασία έχουν τα μηνύματα σύμπλευσης που απέστειλαν:
-- ο Πρέσβης της Γαλλίας (ως προεδρεύουσας χώρας της Ε.Ε.) Κριστόφ Φαρνό,
-- ο Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. Δημήτρης Καλογερόπουλος,
-- ο Πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α που εκπροσωπεί 11 δημάρχους της Δυτικής Αθήνας Λάμπρος Μίχος,
-- ο Βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ  Πέτρος Τατούλης
-- ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας,
-- ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς,
-- ο πολιτικός εκπρόσωπος Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Ευρωβουλευτής Σπύρος Κουβέλης,
-- ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος,
-- ο Δήμαρχος της Τρίπολης Αλ. Κοτσιάνης,
-- η Άννα Βυτινάρου, πρόεδρος Αρκάδων Χαλανδρίου κ.α. φορείς.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση συμπαράστασης του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του μεγαλύτερου επιστημονικού σωματείου της χώρας Δημήτρη Παξινού, ο οποίος δήλωσε ότι εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας ο ΔΣΑ συμπαρίσταται και δικαστικά στον αγώνα για την αποτροπή εγκατάστασης της τσιμεντοβιομηχανίας υιοθετώντας την υπόθεση της Βλαχέρνας ως σοβαρής περιβαλλοντικής απειλής.

Παρέστησαν επίσης ο: Mπάμπης Σταμάτης Πρόεδρος Δημ.Συμβ. Δ. Λεβιδίου, Φώτης Σιάννης Δημοτικός Σύμβουλος και Γραμματέας Δημ. Συμβ. Δ. Λεβιδίου, Παναγιώτης Κουτσούγερας Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Λεβιδίου, ο Βαγγέλης Καλόγρης Πρ. Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μαινάλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλαχερναίων Τρίπολης Αναστ. Τζιώλας και ο πολιτευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού.

Οι διοργανωτές έδωσαν με τους παρευρισκόμενους ραντεβού συνέχισης των κινητοποιήσεων εν όψει και της εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ. Επίσης, δεσμεύθηκαν ότι σύντομα θα ανακοινώσουν σειρά δράσεων στο πλαίσιο καμπάνιας για την ανακήρυξη του Μαίναλο σε εθνικό δρυμό.

ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ                         
«Αεί Μαίναλον»

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.