WELCOME
Στο "Λήνο των Κολοκοτρωναίων" που βρίσκεται κοντά στη Μονή Αιμυαλών σκοτώθηκαν το 1806 οι συγγενείς του Κολοκοτρώνη προδομένοι από ένα καλόγερο. Οι Τούρκοι για να τους υποχρεώσουν σε έξοδο, έριξαν θειάφι στο πατητήρι της Μονής.
"Ντόπα" και Ολυμπιάδα Print

Είναι παρατηρημένο, σε κάθε ολυμπιάδα εμφανίζεται το θέμα της «ντόπας» και κρατά στην επικαιρότητα μέχρι να σβήσουν τα φώτα της ράμπας. Έπειτα από τέσσερα χρόνια, πάλι τα λόγια τα μεγάλα από τους «προστάτες» της ολυμπιακής ιδέας, μας υπενθυμίζουν την υποκρισία από το «αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου, του αληθινού». Σαν τον ύμνο των ποδοσφαιρικών ομάδων ή κάτι τέτοιο.

Για να σωθεί η ολυμπιακή ιδέα, πρέπει να καταργηθούν οι ολυμπιακοί αγώνες. Ας αλλάξει και η ΔΟΕ όνομα και ας κάνει αγώνες  παγκόσμιους με διαφορετικό ονοματεπώνυμο. Να μη μολύνεται και το αληθινό νόημα του ολυμπισμού που συνεχώς ευτελίζετε και με την ανοχή και σύμφωνη γνώμη των ελλήνων.

Παγκόσμια ρεκόρ, χημικά σώματα, πρόσωπα καραβοτσακισμένα, διαφημίσεις, πρότυπα αθλητικά, πρώην βασιλιάδες που ψάχνουν τα χαμένα τους μεγαλεία, εθελοντές ρομπότ και άλλα «σπουδαία» στο μεγαλύτερο πανηγύρι του κόσμου. Που έχει βεβαίως θεατές.

Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου  και τ’ αληθινού
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε ‘δω πέρα
τη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,
στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή
και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουνε μαζί σου
σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός
και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
αρχαίο πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός...

Ναι, αρχαίο πνεύμα αθάνατο………. και τρέχει στο ναό προσκυνητής σου κάθε λαός.  Όπως πέρυσι που έτρεχαν με κουβάδες και κάηκε ο Κρόνιος Λόφος, επειδή δεν δούλεψαν τα συστήματα πυρόσβεσης!!.

Για να σωθούν οι ολυμπιακοί αγώνες, ας τους θάψουμε!. Έπειτα από εκατό, διακόσα, τρακόσα χρόνια, άνθρωποι καλύτεροι από εμάς, και ικανότεροι, σίγουρα μεταλλαγμένοι και κατοικούντες σε μακρινά ηλιακά συστήματα, ας τους δώσουν πάλι την παλιά αίγλη. Μέχρι τότε ας σιωπήσουμε…

Τις ημέρες αυτές που «η ντόπα» είναι στα «πάνω» της, ακούσαμε και σοβαρούς ανθρώπους να μιλάνε γι’ αυτήν. Ένας από αυτούς, είναι και δικός μας άνθρωπος, ο Αρκάς Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είχαμε προ διετίας την τιμή να τον φιλοξενήσουμε στο Αρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την εισήγηση που είχε κάνει.

Μπορείτε επίσης να
διαβάσετε εδώ την συνέντευξη που έδωσε στην «Ελευθεροτυπία» της 4ης Αυγούστου 2008 για το θέμα της «ντόπας»

Περιμένουμε με αγωνία την τελετή λήξης…

 


Arcadians
21 Αυγούστου 2008

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.