WELCOME

Η μουσική παράδοση του ελληνικού χώρου είναι πλούσια και ποικίλη όχι μόνο σε ήχους και ρυθμούς αλλά και σε ιδιωματικούς τύπους.

 

Ο Δημήτρης Ρέππας στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" Print

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Δημήτρη Π. Ρέππα, Γραμματέα της Κ.Ο ΠΑΣΟΚ που δόθηκε στον δημοσιογράφο Γιάννη Καμπουράκη την Κυριακή 8 Ιουνίου 2008 στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Ερώτηση1η
Επειδή τελευταία δεν σας έχω ακούσει να τοποθετείστε δημοσίως, απαντήστε μου σε ένα απλό ερώτημα. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και ανεβαίνει, γιατί να θέλει τη συνεργασία;
Απάντηση
Θα μου επιτρέψετε μια εισαγωγική παρατήρηση. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια και η γενικευμένη ανασφάλεια δοκιμάζουν τις αντοχές κάθε πολίτη δίνεται η εντύπωση ότι ο μικρόκοσμος της πολιτικής ενδοσκοπεί και προτάσσει τα του εαυτού του. Εν προκειμένω ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΡΙΖΑ ορίζουμε διαφορετικά τις προτεραιότητές μας. Εμείς με γνώμονα την ανάγκη της χώρας για μια κυβερνητική αλλαγή. Ο Συνασπισμός μάλλον προτάσσει την επιδίωξη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων στις μεταξύ μας σχέσεις. Πάντως η αναφορά στη συνεργασία υπερβαίνει κομματικούς σχηματισμούς και εκφράζει την αντίληψή μας για την ανάγκη ευρύτερων συγκλίσεων και κοινωνικών συμμαχιών ενόψει των κρίσιμων προβλημάτων της επόμενης μέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική δύναμη, όπως κάθε κόμμα άλλωστε. Θα έλεγα μάλιστα πως η αρνητική στάση των άλλων πολιτικών κομμάτων αποτελεί και ένα μήνυμα προς την κοινωνική βάση οτι η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποτελεί προϋπόθεση για μια εναλλακτική και προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Ερώτηση 2η
Συμφωνείτε δηλαδή με τη ρήση του κ. Πάγκαλου «Καραμανλής ή ΣΥΡΙΖΑ»; Δεν είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας;  
Απάντηση
Το Πολιτικό Συμβούλιο προσδιόρισε με σαφήνεια τις θέσεις μας γι’ αυτό το θέμα. Θα προσέθετα πως η σωστή ιεράρχηση είναι όχι να τίθεται προεκλογικά η συνεργασία ως αναγκαστική προϋπόθεση για μια άλλη κυβέρνηση, αλλά κυρίως να καταγράφεται η δέσμευσή μας πως η νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η βάση για συνεργασίες με διεύρυνση του υποκειμένου άσκησης της πολιτικής εξουσίας. Σε τελευταία ανάλυση μια νέα προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να προκύψει είτε από τη συνεργασία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και άλλων μη δεξιών κομμάτων, είτε από την αυτοδυναμία κάποιου εκ των κομμάτων αυτών. Αυτοδυναμία του Κ.Κ.Ε ή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν φαίνεται πιθανό ενδεχόμενο και έτσι, απορριπτομένων των προτάσεων συνεργασίας, ως μόνη εκδοχή κυβερνητικής αλλαγής προκύπτει αυτή που στηρίζεται στη νίκη και την αυτοδυναμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Βλέπετε άλλο τρόπο ώστε ο λαός να απαλλαγεί από τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε εδώ και δεκαετίες;

Ερώτηση 3η
Ο κ. Αλαβάνος όμως απέδωσε στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μιλούν υπέρ της συνεργασίας, δεύτερες σκέψεις και αρχηγικές βλέψεις…
Απάντηση
Το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου και η όλη στάση του πείθουν πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν επιδιώκει την εξουσία για την εξουσία. Αλλά και δεν ασκεί αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Ο λαός απορρίπτει τα κόμματα που φιλοδοξούν να είναι χρήσιμα κυρίως στον εαυτό τους και τα στελέχη τους. Η αλαζονική αυθεντία κι ο ναρκισσισμός εκφράζουν μια συντηρητική αντίληψη για την άσκηση εξουσίας με όρους κορυφής και όχι με την ενεργοποίηση κινημάτων και τη διαμόρφωση κοινωνικής δυναμικής.

Ερώτηση 4η
Ποιός πιστεύετε ότι είναι τελικά ο στόχος του ΣΥΝ ενόψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών

Απάντηση

Είναι θεμιτό να επιδιώκει το υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Από την πλευρά μας αντιλαμβανόμαστε τη σχέση των κομμάτων στη βάση της ισοτιμίας και με περιεχόμενο την πρωταρχική αναφορά στα εθνικά ζητήματα και τα κοινωνικά προβλήματα που ζητούν λύση για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών. Άλλωστε η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι και το κριτήριο για την επιτυχία ενός κόμματος.

Ερώτηση 5η 
Ο κ. Βενιζέλος και άλλα στελέχη έχουν θέσει ήδη τον πήχη των ευρωεκλογών. Πρώτο κόμμα , λένε, αλλιώς αποτυχία

Απάντηση
   
Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει εξ ορισμού στόχο τη νίκη. Αυτό είναι στοιχείο της φυσιογνωμίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ, για να ανταποκριθεί στο σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Η νίκη όμως δεν προκύπτει αφεαυτής ούτε με αυτόματο πιλότο. Προϋποθέτει, μεταξύ των άλλων, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Ο μέγιστος βαθμός επίτευξης των αναγκαίων προϋποθέσεων «κλειδώνει» και το στόχο για τη νίκη. Και αυτό είναι το κοινό μας στοίχημα.

Ερώτηση 6η
Αν ο Γ. Παπανδρέου χάσει και τις ευρωεκλογές, θα τεθεί – εκτιμάτε – ξανά θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ; 
Απάντηση
Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ο καθρέφτης όλων μας. Σε μια εκλογή ή είμαστε όλοι νικητές ή είμαστε όλοι ηττημένοι. Πάνω από  όλα αυτό ενδιαφέρει τους πολίτες, που στη συντριπτική πλειοψηφία τους προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε υπό προθεσμία είναι, ούτε υπό κηδεμονία. Πιστεύω πως ο πολιτικός αγώνας μας αποδίδει και οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα όταν υποτάσσουμε το «εγώ» στο «εμείς» χωρίς να μοιραζόμαστε με το «εμείς» και «εσείς».

Ερώτηση  7η
Πάμε λίγο στην αντιπαράθεσή σας με την κυβέρνηση; Κάποιοι πιστεύουν ότι η ακρίβεια λειτουργεί ήδη σαν αποτελεσματική αντιπολίτευση για τον πρωθυπουργό…
Απάντηση
Η ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά λόγω και της ισχνής αγοραστικής δύναμής τους αποτελεί «επίτευγμα» της κυβέρνησης. Είναι επιλογή της η λειτουργία της αγοράς στα όρια της ασυδοσίας, χωρίς κρατική παρέμβαση. Η διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και η απόσυρση του κράτους – που κατά τα άλλα επανιδρύθηκε – από την ευθύνη εγγύησης για δίκαιες τιμές προϊόντων και υπηρεσιών οδήγησαν σε αδιέξοδο τον πολίτη – καταναλωτή. Χάρις στο ευρώ έχουμε αποφύγει αλλεπάλληλες υποτιμήσεις του νομίσματός μας και επίσης έχουμε εξασφαλίσει ευνοϊκότερη θέση στην αγορά πετρελαίου που ως γνωστόν γίνεται με την καταβολή δολαρίων επειδή ακριβώς η ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου είναι εντονότερη σε σύγκριση με το ρυθμό αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να ενδιαφερθεί για την μείωση των τιμών. Ο στόχος είναι εφικτός αρκεί να περάσει το μήνυμα ότι λειτουργεί αποτελεσματικά ο έλεγχος για τον ανταγωνισμό και τις τιμές. Οτι δεν παραδίνεται ο καταναλωτής θύμα στο βωμό της αγοράς, που έτσι κι αλλιώς ούτε σκέπτεται ούτε αισθάνεται, γι’ αυτό πάντοτε ευνοεί τους πιο ισχυρούς και αδικεί τους αδύναμους.

Ερώτηση  8η         
Η συμφωνία για τον ΟΤΕ, θα προχωρήσει; Επιμένετε για το αδίκημα της απιστίας;
Απάντηση
Θα δεχόμουν η κυβέρνηση να κάνει τα διπλάσια λάθη από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ αρκεί να έκανε έστω το μισό έργο τους. Εδώ το μόνο κυβερνητικό έργο που έχουμε είναι τα «λάθη». Στην περίπτωση του ΟΤΕ ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα. Ανέτρεψε πλήρως την πολιτική που ακολούθησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και παρέδωσε τον υπο ελληνικό δημόσιο έλεγχο ΟΤΕ σε μια ξενοκρατική εταιρεία. Δυστυχώς η Νέα Δημοκρατία το 2006 ψήφισε τον Νόμο 3522 με τον οποίο καταργήθηκαν προγενέστεροι νόμοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ και ιδίως ο νόμος 2257 του 1994 και ο νόμος 2843 του 2000. Με αυτούς διασφαλιζόταν ότι το ελληνικό κράτος θα είχε τουλάχιστον το 33,3% των μετοχών του ΟΤΕ και το management ενώ οι ιδιώτες θα είχαν δικαιώματα παράστασης και συμμετοχής κατά ανώτατο όριο στο αντίστοιχο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Και σήμερα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως φιλοδοξεί να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο παραδίνει άνευ όρων τον ΟΤΕ που είναι ο τηλεπικοινωνιακός γίγαντας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η βλάβη που υφίσταται το δημόσιο συμφέρον είναι ανυπολόγιστη και γι’αυτό θα πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους συνέπραξαν για να συντελεστεί αυτή η «ελληνική τραγωδία».

Ερώτηση  9η  
Η υπόθεση της Ζίμενς θα έχει τελικά και πολιτικό αντίκτυπο;  
Απάντηση 
Από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμπράξει σε πρωτοβουλίες που θα οδηγούσαν στην ανάδειξη όλων των πτυχών αυτού του θέματος. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με γνώμονα την ανάγκη για  «φως παντού, όλα στο φως», ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αλλά και πάλι η κυβέρνηση ήταν απορριπτική. Εμείς ζητούμε ονόματα και διευθύνσεις. Η κυβέρνηση παραπληροφορεί και αποπροσανατολίζει ενώ λειτουργοί της δικαιοσύνης επιλέγουν ένα υβριδικό ρόλο όπως και σε άλλες υποθέσεις. Ιδού γιατί αμφισβητείται όλο και περισσότερο το πολιτικό σύστημα. Γιατί εκχωρεί ζωτικό χώρο για την υπεργιγάντωση εξωθεσμικών δυνάμεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ένοχη σιωπή ισοδυναμεί με κραυγαλέα συνενοχή.

Ερώτηση  10η   
Στην απεργία των βυτιοφορέων και τώρα στα επεισόδια στα πανεπιστήμια επιλέξατε μία απόσταση από τα αιτήματα. Υιοθετείτε πολιτική μεσαίου χώρου, τελικά;

Απάντηση

Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ βελτίωσαν τη θέση της χώρας και συνέβαλαν στην καλυτέρευση της καθημερινής ζωής των πολιτών. Γιατί προώθησαν λύσεις και έκαναν πράξη τον προγραμματικό του λόγο. Η θεωρεία του μεσαίου χώρου αναπτύχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία για να συγκαλύψει την αντίπαλη σχέση της με το πολιτικό κέντρο που αποτελεί τη βασικότερη ίσως συνιστώσα της ίδρυσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πέραν λοιπόν της μεσαίας τάξης που παραπέμπει στο κοινωνικό κέντρο εφευρέθηκε ο μεσαίος χώρος για να λεηλατηθεί το πολιτικό κέντρο. Η πολιτική μας και η στάση μας ανταποκρίνονται στις αρχές της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης και αφορούν το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία ως συνεκτικό σύνολο

Ερώτηση  11η   
Στις δημοσκοπήσεις το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνεχίζει να υστερεί…

Απάντηση
Οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν μια προϊούσα απαξίωση του πολιτικού συστήματος και γι’αυτό είναι πολιτικά επιπόλαιος όποιος επιχαίρει για δήθεν θετικά αποτελέσματα που αφορούν τον ίδιο ή το κόμμα του. Θα σας καλούσα να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην προτεραιότητα ανασύνταξης και ανασύνθεσης του πολιτικού συστήματος με αποφάσεις τολμηρές και στον εκλογικό νόμο. Όσον αφορά το πολιτικό μήνυμα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων κατά τη γνώμη μου το κυρίαρχο είναι τούτο: η χώρα διαθέτει μια κυβέρνηση που είναι μειοψηφία στην κοινωνία σε ποσοστό τέτοιο ώστε η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία της, με βάση τον ισχύοντα νόμο, να έχει απολεσθεί οριστικά.

Ερώτηση  12η    
Η κυβέρνηση λέει ότι παρά τη διεθνή κρίση η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλά.

Απάντηση
Συμβαίνει το τελείως αντίθετο. Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει δυσοίωνες προοπτικές με την ακολουθούμενη πολιτική. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως με τη Νέα Δημοκρατία το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το εμπορικό ισοζύγιο πενταπλασιάστηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια και εγγίζει το 16% του Α.Ε.Π! Αυτά τα μεγέθη που είναι ταμειακά και αναφέρονται στην πραγματική οικονομία αποκαλύπτουν την χρεοκοπία της κυβερνητικής πολιτικής. Όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί με λογιστικές αλχημείες να εξωραΐσει την κατάσταση οι πολίτες γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η ζωή τους χειροτερεύει, πως η απογοήτευση και η απαισιοδοξία που τους κατακλύζει είναι το σήμα κατατεθέν της νεοδημοκρατικής πολιτικής.

Περισσότερα  για την Δημήτρη Ρέππα στην σελίδα του  http://www.dimitrisreppas.gr


Arcadians
11 Ιουνίου 2008

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.