WELCOME

Ποτάμια της Αρκαδίας . Δαφνών –  Βρασιότης –  Τάνος – Αλφειός –  Ελισσώνας –  Λούσιος –  Ερύμανθος –  Λάδων ( Ρουφιάς) .

Τα νερά του Οροπεδίου Print

«Το θέμα του νερού, πάντα επίκαιρο για το οροπέδιο της Τρίπολης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Παλαιότερα γίναμε στόχος επειδή τολμήσαμε να εκφράσουμε μια διαφορετική άποψη στο θέμα αυτό. Πριν από ένα μήνα περίπου, η παρακάτω ανακοίνωση του «Αρκάδων κοινόν», έρχεται και βάζει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση».

Κοινή ανακοίνωση για το πρόβλημα του νερού
Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007 συναντήθηκαν στο Αργος αντιπροσωπείες των Νομαρχιακών Κινήσεων «Αδέσμευτοι και ενεργοί πολίτες Κορινθίας», «Αργολίδα κοινωνία των πολιτών», και «Αρκάδων κοινόν, ανεξάρτητος συνδυασμός».

Συζήτησαν το σοβαρότατο ζήτημα του νερού και αντάλλαξαν απόψεις, για το πώς έχουν τα πράγματα στο κάθε νομό. Συμφώνησαν πως το πρόβλημα είναι κοινό για τις πόλεις και τα χωριά των νομών μας, ίσως και για όλη την Πελοπόννησο και εκφράζεται με την αλόγιστη υπεράντληση και κατασπατάληση του ζωτικού αυτού
αγαθού, κυρίως από τη γεωργία, (ιδιαίτερα στους κάμπους με τα εσπεριδοειδή) με αποτέλεσμα την υφαλμύρωση καθώς και τη μόλυνση των υπογείων υδάτων και ποταμών, λόγω της κατάχρησης των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, των βιομηχανικών και οικιακών αποβλήτων, των ανεξέλεγκτων χωματερών κλπ

Αναφέρθηκαν στις ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται, όλα αυτά τα χρόνια, το ζήτημα νερό, σε τοπικό, περιφερειακό, ή κεντρικό επίπεδο. (υπουργεία, κυβερνήσεις, περιφέρεια, υπηρεσίες, τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση κλπ ). Υπεύθυνη είναι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τις κυβερνήσεις που δικομματικά διαχειρίστηκαν τα πράγματα και κυρίως η λογική του νεοφιλελευθερισμού, που όλα τα θεωρεί εμπόρευμα και τα εντάσσει στη λογική του κέρδους, ακόμα και τη φύση, το νερό κλπ. Υπεύθυνος είναι ο ίδιος τρόπος της ανάπτυξης, που θεωρεί την προστασία του περιβάλλοντος εμπόδιο στα κέρδη και τον ανταγωνισμό. Υπεύθυνη είναι η καθυστέρηση στη συνειδητοποίηση του προβλήματος, με την ανομβρία και τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές. Υπεύθυνος κυρίως όμως είναι ο τρόπος που επιχείρησαν να δώσουν λύσεις, όπου κυριαρχούσαν τα πολιτικό κόστος ή κομματικό όφελος των παραγόντων, η εξυπηρέτηση ημετέρων» και ο τοπικισμός.

Συζητήθηκαν λύσεις του προβλήματος και κατέληξαν πως το βασικό που απαιτείται είναι η θέσπιση ενός
Φορέα που θα διαχειρίζεται το νερό σε επίπεδο διανομαρχιακό  ίσως σε περιφερειακό  η ακόμα και Πελοποννησιακό επίπεδο. Οι περιοχές που αναφέρονται στην ίδια υδρογεωλογική λεκάνη (όπως είναι οι νομοί μας), να λύνουν από κοινού το πρόβλημα. Κανένα χωριό, πόλη, ακόμα και νομός, από μόνος του, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Απαιτούνται αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες και πολιτική απόφαση των υπευθύνων για την εφαρμογή τους. Απαιτείται καταγραφή των πηγών, των αποθεμάτων, των αναγκών, καθώς και όλων των παραγόντων που επιδρούν στην ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων στην περιοχή μας κλπ Απαιτούνται μέτρα για την αύξηση των αποθεμάτων του νερού (Εμπλουτισμός υπογείου υδροφορέα, φράγματα, αναδασώσεις, δασοπροστασία, περιορισμός της άντλησης, απαγόρευση των γεωτρήσεων γύρω από τις πηγές κλπ). Μέτρα για περιορισμό της σπατάλης , των διαρροών των δικτύων, αλλαγή των μεθόδων άρδευσης στη γεωργία, πιθανόν ενθάρρυνση μη υδροβόρων καλλιεργειών, αποκλεισμός υδροβόρων δραστηριοτήτων (πχ GOLF) κλπ. Μέτρα περιορισμού της μόλυνσης των υπογείων υδάτων. Επιτέλους λύση, με ανακύκλωση και χωροθέτηση ΧΥΤΥ, ίσως σε διανομαρχιακό επίπεδο, στο πρόβλημα των σκουπιδιών και κατάργηση του αίσχους των ανεξέλεγκτων χωματερών, που τόσο βλάπτουν το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, και μολύνουν τα νερά μας. Επέκταση και αξιόπιστη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών (ιδιαίτερα της Τρίπολης που βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μ. και μολύνει μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου) με τριτογενή επεξεργασία των νερών που προέρχονται από τους βιολογικούς για χρήση στο πότισμα πάρκων, γηπέδων, αναδασώσεων κλπ. Βελτίωση και αξιοποίηση των νερών του Αναβάλου, Περιορισμός της κατανάλωσης των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, καθώς και προγράμματα απονιτροποίησης των εδαφών. Αυστηρά μέτρα για τα βιομηχανικά απόβλητα, ξενοδοχεία, τα νοσοκομειακά απόβλητα, ελαιουργεία κλπ. Να μη δημιουργηθεί ΧΥΤΑ βιομηχανικών αποβλήτων στη Μεγαλόπολη, τη μεγαλύτερη υπόγεια δεξαμενή της Πελοποννήσου. Απαιτείται σοβαρότερος έλεγχος, υπεύθυνη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού και πραγματικό ενδιαφέρον για την υγεία των κατοίκων. Ακόμα το όποιο κόστος για τις λύσεις του προβλήματος να μη φορτωθεί στις πλάτες του λαού , όπως το συνηθίζει ο νεοφιλελευθερισμός και να εξασφαλίζεται ο έλεγχος, η αξιοπιστία και μακροβιότητα των λύσεων.

Τέλος οι νομαρχιακές κινήσεις που συναντήθηκαν, αποφάσισαν να δράσουν συντονισμένα για το ζήτημα. Να συνεργαστούν με όσους κατανοούν την ανάγκη ενότητας και κοινής δράσης (άλλες νομαρχιακές και δημοτικές κινήσεις, μαζικούς φορείς, μηχανικούς, οικολόγους κλπ, Απευθύνονται επίσης σε κάθε ενεργό πολίτη που δεν ανέχεται αυτό το χάλι, που πέρα από τα άλλα, μας προσβάλει σαν ανθρώπους, Να υπάρξουν ανακοινώσεις για το θέμα του νερού στα ΜΜΕ, ημερίδες κλπ Να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων  διαχείρισης του νερού, που θα γίνουν με ποικίλους τρόπους απαιτητά από τους έχοντες τις ευθύνες.

Πηγή
: www.arkadonkoinon.gr


Arcadians 05/12/2007

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.