WELCOME
" Η δε Πυθίη εκέλευε εκ Μαντινέης της Αρκάδων καταρτιστήρα αγαγέσθαι. Αίτεον ών οι Κυρηναίοι και οι Μαντινέες έδωσαν άνδρα των αστών δοκιμώτατον, τώ ούνομα ήν Δημώναξ "
Ηρόδοτος
Δημοσιεύονται τα Οθωμανικά Αρχεία της Δημητσάνας Print

Στην Ενότητα του Δικτυακού μας Τόπου «Ιστορία/Λαογραφία», δημοσιεύουμε τα Οθωμανικά Αρχεία (20 έγγραφα) από την Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, εκ των οποίων τα δύο είναι Σουλτανικά Φιρμάνια. Το κάθε έγγραφο συνοδεύεται από φωτογραφία και είναι μεταφρασμένο σε δύο γλώσσες – Ελληνική και Τούρκικη.

Τα έγγραφα αυτά δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χάρις στον καθηγητή Ιστορίας κ.
Levent Kayapinar και στην σύζυγό του Aise Kayapinar, επίσης καθηγήτρια. Το έργο αυτό είναι η συνέχεια των δύο προηγούμενων εισηγήσεων του Levent Kayapinar από το Α’ Παγκόσμιο Αρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο – με τις Δημογραφικές Συνθέσεις για Δημητσάνα και Καρύταινα.

Τα έγγραφα αυτά δημοσιεύονται επίσης στον 4ο Τόμο των Γορτυνιακών που κυκλοφορεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2007 σε έκδοση της Βιβλιοθήκης Δημητσάνας. Στον ίδιο τόμο, μελέτη του κ. Τάσου Γριτσόπουλου κοσμεί και συνοδεύει την εργασία του
Levent Kayapinar.

Η σπουδαία αυτή εργασία δεν θα υπήρχε αν ο κ. Τάσος Γριτσόπουλος – κορυφαίος ιστορικός μας και ειδικός Πελοποννησιολόγος - Πρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, δεν πίστευε στην διαχρονική τους αξία.

Για την έκδοση και μετάφραση των εγγράφων αυτών, ευχαριστούμε θερμά: τον Νίκο Ι Γκιώνη που φωτογράφισε τα έγγραφα, τον πανταχού παρόντα φίλο μας Γιώργο Θεοχάρη και ειδικό ερευνητή της χαράδρας του Λούσιου.

Ευχαριστούμε θερμά τον φίλο μας
Levent Kayapinar που επισκέφτηκε τον Αύγουστο του 2006 την Αρκαδία και περπατήσαμε στο φαράγγι του Λούσιου.

Ευχαριστούμε θερμά τον σεβαστό μας Δάσκαλο κ. Τάσο Γριτσόπουλο, γνήσιο εκφραστή της Αρκαδικής Ψυχής.

Βασίλης Κ Αναστασόπουλος – Πάνος Βασιλείου (Arcadians)

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.