WELCOME
Οι Αρκαδικοί θρύλοι έκαναν τον είρωνα Λουκιανό να διατυπώσει τον δηλητηριώδη υπαινιγμό. "Πολλή δ' η κατ' Αρκαδίαν μυθολογία, Δάφνηςφυγή, Καλλιστούς θηρίωσις, Κενταύρων παροικία και Πανός γοναί, Αλφειού έρως και ύφαλος αποδημία"  
Χωρογραφικές κ Ιστορικές αναζητήσεις στην χαράδρα του Λούσιου Print

Χωρογραφικές και Ιστορικές αναζητήσεις από την περιοχή της χαράδρας του Λουσίου

Αυτός είναι ο τίτλος νέας μελέτης του κορυφαίου ιστορικού κ. Τάσου Γριτσόπουλου για την περιοχή της Γορτυνίας και ειδικότερα του Λούσιου.

Η επιστημονική αυτή μελέτη των 96 σελίδων, θα δημοσιευτεί στον επιστημονικό τόμο «Γορτυνιακά 4ος τόμος» που εκδίδει η βιβλιοθήκη της Δημητσάνας και θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες.

Το αντικείμενο της μελέτης, μας το έδωσε περιληπτικά και με πολύ γλαφυρό τρόπο ο ίδιος ο κ. Τάσος Γριτσόπουλος: «μετά το τέλος του αρχαίου κόσμου, στην περιοχή της Γορτυνίας περισσότερο από αλλού όπως αναφέρει ο Στράβων, υπάρχει γενική ερημία. Οι Χριστιανικοί χρόνοι μέχρι το έτος 967 μ.χ που αποτελεί ιστορικό σταθμό για την περιοχή μας, με την μαρτυρουμένη με έγγραφα ίδρυση της μονής Φιλοσόφου, ονομάζονται σκοτεινοί χρόνοι. Γνωστόν είναι ότι στο τέλος του 6ου αιώνος, τοποθετείται η ειρηνική κάθοδος των νομάδων Σλάβων στην περιοχή μας μαρτυρουμένη από τα Σλάβικα τοπωνύμια. 
Αντικείμενο της μελέτης είναι να παρακολουθήσουμε από τις πηγές και τα έμμεσα δεδομένα των ερευνών, την οικιστική διαμόρφωση της περιοχής της χαράδρας του Λουσίου με την εμφάνιση νέων οικισμών στην θέση των παλαιών και ιδιαιτέρως με την Δημητσάνα, Καρύταινα, Ατσίχωλο, Μάρκου, Αγ. Ιωάννη Ηραίας και άλλους μεταγενεστέρους.
Με την εξέγερση των Σλάβων στην Πάτρα, φαίνεται πιθανόν ότι οι Βυζαντινοί Αυτοκράτορες που κατέστειλαν την εξέγερση, οδηγήθηκαν στην μεταφορά πληθυσμών και δημιουργήθηκαν επώνυμοι νέοι οικισμοί, τους οποίους εφεξής παρακολουθούμε με πολιτικά μέτρα και την συνεργασία της Εκκλησίας. Με την ευκαιρία γίνεται αναφορά στα αρχαιολογικά, χριστιανικά, πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα στην υπόλοιπη Γορτυνία».

Όσον αφορά το αντικείμενο της ημερήσιας επισκέψεως και της περιηγήσεως του στους χώρους αυτούς, που έγινε στις 23/06/2007, ο ίδιος ο κ. Τάσος Γριτσόπουλος συμπληρώνει: «με οδηγό τον Παυσανία και την βοήθεια  των σκαφικών και άλλων ερευνών, επραγματοποιήθηκε τοπική αναγνώριση των στοιχείων που βοηθούν στην αποκρυπτογράφηση των πληροφοριών του Παυσανία, για την ταύτιση των αρχαίων οικισμών στους σημερινούς. Η δε διακίνηση της ομάδος στον χώρο, έγινε αντίστροφα από την πορεία του Παυσανία, δηλαδή, η διακίνηση έγινε από εκεί που κατέληξε, προς την διαδρομή που ακολούθησε έως την αφετηρία του, την  αρχαία Ηραία».

Η διαδρομή που ακολούθησε η ομάδα και τα χωριά τοπωνύμια που επισκέφτηκε είναι: Δημητσάνα – Στεμνίτσα – Ελληνικό (Μουλάτσι) – αρχαία Γόρτυς – Ατσίχωλος – Μάραθα (Βλαχόρραφτη) – Παπαρουνίτσα – Κρυονέρι (Εγκλένοβα) – Σαρακίνι – Παλαιόκαστρο – Ταβέρνα και κεφαλάρι που βρίσκονται στον Παλαιοκαστρίτικο κάμπο – Μυκηναϊκοί τάφοι Παλαιοκάστρου – Κάτω Ριζοσπηλιά (Στρούζα) – Κοκκοράς – Κακουραίικα – αρχαίες Μελαινεές – Άνω Ριζοσπηλιά – Παναγιά (Ζέρζοβα) – Μάρκου – Ζάτουνα – Δημητσάνα».

Την φιλική του ομάδα όπως την αποκάλεσε ο ίδιος αποτελούσαν: «ο οικείος της περιοχής του Λουσίου Γιώργος Θεοχάρης από του Μάρκου, ο γνώστης της κοινωνικής ζωής και φιλήστωρ Βασίλης Αναστασόπουλος από το Ψάρι Ηραίας, η συνεργάτης του φιλόλογος Ιωάννα Γιανναροπούλου από την Δημητσάνα, και ο συνεργάτης του στην Εταιρεία Πελοποννησιακών Σπουδών Νικόλαος Γκιώνης, επίσης  από την Δημητσάνα
».


Arcadians
Τρίτη 26/ 06/2007 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.