WELCOME

Η επιστροφή στην Αρκαδία, στην αγκαλιά της φύσης που γαληνεύει και ισορροπεί, δεν είναι μια νεφελώδης αποστροφή των ουτοπιστών, αλλά μια αναγκαία στροφή, ένα καταφύγιο ελεύθερης ανάσας.

Μαρίτσας Κ. Δημήτριος - Αυτοβιογραφία Print

Εγενήθην το 1924 εις τας Αθήνας. Την στοιχειώδην και Μέσην εκπαίδευσιν επεράτωσα εις Πύργον Ηλείας (κατάγομαι από την Λάστα Αρκαδίας). Το 1942 ενεγράφην εις την Νομικήν Σχολήν. Το 1947 έδωσα μερικώς τας πτυχιακάς εξετάσεις, διότι επιστρατεύθην.

Κατά την διάρκειαν της κατοχής ήμουν εις την ΕΠΟΝ και ΕΛΑΣ. Δια την δράσιν μου αυτήν μετά την εκπαίδευσιν εις τα έμπεδα Καλαμών επεκλείσθην εις Μακρόνησον επί 1 ½ έτος. Μέλος του ΚΚΕ ήμουν μετά την απελευθέρωσιν.

Οταν τον Ιανουάριο του 1949 μας απέσπασαν εις μαχίμους μονάδας αυτομόλησα εις τους αντάρτας. Με την λήξιν του εμφυλίου πολέμου εισήλθον εις την Βουλγαρίαν.

Εκεί ενεγράφην εις την Νομικήν Σχολήν Σόφιας και έλαβα το πτυχίον των Νομικών και Πολιτικών Επιστημών. Μου εδόθη τριετής υποτροφία ειδικεύσεως εις το Διεθνές Δίκαιον. Συνέγραψα διατριβήν με θέμα: «Το Κυπριακό Ζήτημα υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής», την οποίαν επεράτωσα το 1959. Δεν μου επετράπη η υπεράσπισής της όμως, διότι δεν συνεφώνουν οι θέσεις μου με την Κυβερνητικήν και Κομματικήν Πολιτικήν.

Ηργάσθην εις την σύνταξιν της εφημερίδος ΛΕΥΤΕΡΙΑ, τα περισσότερα έτη της αυτοεξορίας μου. Διετέλεσα 12 έτη καθηγητής Ε’ και ΣΤ’ τάξεως Γυμνασίου, διδάσκων τα Ελληνόπουλα Ελληνική γλώσσα και γραμματική, ιστορία και γεωγραφία της Ελλάδος. Διετέλεσα 5 έτη επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Σόφιας.

Από το 1960 εργαζόμουν εις το Ινστιτούτο Νομικών Σπουδών της Βουλγάρικης Ακαδημίας των Επιστημών, εις το τμήμα Διεθνούς Δικαίου και Ιστορίας της Διπλωματίας, έως τον Σεπτέμβριον του 1971. Το 1972 κατόπιν διαφωνιών και πολλών κινδύνων - είχον παραιτηθή και αυτοδιαγραφή εκ του κόμματος, διαχωρίζων τας ευθύνας μου - εγκατέλειψα την Βουλγαρίαν.

Παρέμεινα επί διετίαν περίπου εις Βιέννην και Μιλάνο. Λαβών άδειαν επαναπατρισμού επέστρεψα οικογενειακώς και τον Φεβρουάριον του 1975 επανέκτησα την Ελληνικήν Ιθαγένειαν, την  οποίαν είχαν απολέση το 1967, τον Ιούνιον.

Το 1956-60 ηργάσθην δια την έκδοσιν Βουλγαροελληνικού λεξικού ογκώδους - της Ακαδημίας των Επιστημών τη επιμελεία του Ακαδημαϊκού Βλαδίμηρου Γεωργίεφ.

Ημουν μέλος της Διεθνούς Οργανώσεως Διεθνολόγων και Δημοκρατικών Νομικών.

Αθήναι 12/6/1975
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Το βιβλίο του Δημ. Μαρίτσα "Το διεθνές ζήτημα της Κύπρου" μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο σε αρχείο pdf εδώ.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ένα εκπληκτικό βιογραφικό ταξίδι του Δημήτρη Κ. Μαρίτσα, με άγνωστα και αδημοσίευτα ντοκουμέντα από την εποχή του εμφυλίου στην Ελλάδα, αλλά και στην συνέχεια, με ένα επίσης άγνωστο και αδημοσίευτο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη, μπορείτε να διαβάσετε σε μορφή pdf   εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Κων/νο Δ. Μαρίτσα στο
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it


Arcadians
5 Μαίου 2007

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.