WELCOME
Θα χορέψεις γέρο, θέλεις δε θες,
και θα ειπείς τραγούδια, για τις ξανθιές.
Για θυμήσου γέρο τα νιάτα σου,
τα καμώματα σου, τα νάζια σου.
Για θυμήσου γέρο που ήσουν παιδί
και τα είχες μπλέξει με μία ξανθή.
Σκέψεις και προτάσεις για τα παλιά μονοπάτια Print
Ποτέ δεν είναι αργά....
Πιτσιρικάς τα καλοκαίρια στο χωριό, με τον αδελφό μου, τα ξαδέλφια μου, τους φίλους και τις φίλες μου, κάναμε άπειρες βόλτες στα διπλανά χωριά, ακολουθώντας τα μονοπάτια που υπήρχαν. Τα μονοπάτια που και σήμερα υπάρχουν αλλά έγιναν με το πέρασμα του χρόνου δύσβατα, μερικά και απροσπέλαστα.

Το 2002, που ανακάλυψα μαζί με σπηλαιολόγους και πατριώτες τη χαμένη στους λόγγους «Τρύπα της Παγώνας», κάναμε κάτι πολύ απλό θυμάμαι. Ανοίξαμε με πριόνια διάδρομο στο δασωμένο βουνό  για εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στη «Παγώνα».

Αρκετά πίσω, κάπου στα 1988, είχα μιλήσει για τη Γκούρα, το φαράγγι που όλοι μας στο χωριό γνωρίζαμε καλά και ξεδιψούσαμε στις καλοκαιρινές μας εξερευνήσεις σαν παιδιά στη πηγή του.

Αυτά τα πράγματα σήμερα φαίνονται μακρινά, όχι γιατί μεγαλώσαμε, αλλά διότι η εγκατάλειψη τους μας αποθαρρύνει να τα περπατήσουμε και πάλι.

Αν αφιερώναμε 2-3 ώρες από τις επισκέψεις μας στο χωριό, όχι πάντα, οργανωμένα όμως από ομάδες των 10-15 ατόμων και αποφασίζαμε κάθε φορά να ανοίξουμε και ένα κλεισμένο παλιό μονοπάτι, το αποτέλεσμα θα ήταν θεαματικό σε μικρό χρονικό διάστημα.

Από το χωριό μου, τα μονοπάτια οδηγούν στα χωριά Σέρβου, Λυκούρεσι, Λυσσαρέα, Σαρακίνι, Αράπηδες, Αράχωβα, Ράφτη, Παλούμπα και Δημητσάνα. Εξυπακούεται ότι από κάθε άλλο χωριό, άλλα μονοπάτια οδηγούν στα υπόλοιπα χωριά της Ηραίας και στη συνέχεια της Αρκαδίας.

Αν από το χωριό μου και τα άλλα χωριά της Ηραίας, ενδιαφερθούν μερικοί να ασχοληθούν με τη διάνοιξη αυτών των μονοπατιών, σε δύο χρόνια, θα λειτουργούν στην Ηραία όλοι εκείνοι οι οδικοί άξονες που προ-υπήρχαν αιώνες.

Είναι εύκολο? Πάρα πολύ. Χρειάζεται μόνο ανθρώπους που να αγαπούν τον τόπο τους και που δεν περιμένουν τα πάντα από τους άλλους, είτε αυτό λέγεται Πολιτεία είτε Σύλλογος. Εμείς αποτελούμε την Πολιτεία, εμείς και τους συλλόγους.

Προτείνω για αρχή, να ανοίξουμε από το χωριό μου, το μονοπάτι Ψάρι – Λυσσαρέα. Από το χωριό μου θα ξεκινήσουμε Ψαραίοι και από τη Λυσσαρέα θα ξεκινήσουν Λυσσαρεώτες. Θα ανταμώσουμε κάπου στα όρια των δύο χωριών, κοντά στη «Σαρακινόβρυση». Το ίδιο για αρχή μπορεί να γίνει και με τα άλλα χωριά. Οι ομάδες, θα ξεκινούν παράλληλα από τα χωριά τους και θα σμίγουν κοντά στα όρια των χωριών. Κάθε φορά θα συναντιούνται με τον τρόπο αυτό και διαφορετικά χωριά στα παλιά μονοπάτια.

Τι χρειάζεται για τη διάνοιξη των μονοπατιών? Πριόνια, κόκκινο σπρέι για τη σήμανση όπου χρειαστεί, ένα σακίδιο με εφόδια (νερό, καφέ, κολατσιό κτλ.) και καλή διάθεση.   

Τι λέτε, αρχίζουμε?

Βασίλης Κ Αναστασόπουλος
Πηγή: www.opsarion.gr
 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.