WELCOME

Δροσερά κορίτσια τραγουδούν
Καθώς τρυγούν
και λεβέντες κάνουν χάζι ,
καθώς κοφίνια κουβαλούν.

 

 

Παραδοσιακή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας Print

Επιπτώσεις από την μεταρρύθμιση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Η Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση (Τ.Ε.Ε.) στην Ελλάδα είναι σε φάση αλλαγών, μετά την κατάργηση των, ως τώρα υφιστάμενων, Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (Τ.Ε.Ε.) και μετά τη σταδιακή αντικατάστασή τους από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.).

Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν άμεσα την παραδοσιακή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, η οποία σύμφωνα με το τμήμα ΤΕΕ του Υπουργείου Παιδείας, δεν θα μετατραπεί σε ΕΠΑ.Λ., αλλά θα λειτουργεί ως ΕΠΑ.Σ. από το σχολικό έτος 2007-2008.

Κατά το σχολικό έτος 2006-2007, στο σχολείο της Στεμνίτσας, θα διδαχθούν και θα αποφοιτήσουν τόσο οι μαθητές του Α΄ κύκλου σπουδών του Τ.Ε.Ε., οι οποίοι θα παρακολουθήσουν τη δεύτερη χρονιά των σπουδών τους, όσο και οι μαθητές του Β΄ κύκλου σπουδών του Τ.Ε.Ε., οι οποίοι θα παρακολουθήσουν την τρίτη χρονιά τους στο σχολείο της Στεμνίτσας.

Τα πρακτικά αποτελέσματα των παραπάνω θα είναι τα εξής :
-Δεν θα εγγραφούν νέοι μαθητές στην παραδοσιακή Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, για τη σχολική χρονιά 2006-2007. Οι ενδιαφερόμενοι για σπουδές Αργυροχρυσοχοΐας, θα πρέπει κατά τη σχολική αυτή χρονιά να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της Α΄ τάξης λυκείου της περιοχής κατοικίας τους και κατά την επόμενη σχολική χρονιά να έρθουν για εγγραφή στην ΕΠΑ.Σ. (πια) της Στεμνίτσας.
-Οι αποφοιτήσαντες από την Α΄ τάξη του Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας, θα ολοκληρώσουν μέσα στο σχολικό έτος 2006-2007, τον Α΄ κύκλο σπουδών και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ολοκληρώσουν μέσα στο σχολικό έτος 2007-2008 το Β΄ κύκλο σπουδών του Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας.
-Οι αποφοιτήσαντες από τη Β΄ τάξη (του Α΄ κύκλου σπουδών) του Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας θα είναι οι προτελευταίοι κάτοχοι του πτυχίου της τρίτης χρονιάς στο σχολείο της Στεμνίτσας (ή του Β΄ κύκλου σποδών του Τ.Ε.Ε. Στεμνίτσας), με τελευταίους τους εγγεγραμμένους το 2005.
-Η προβλεπόμενη για δημιουργία ΕΠΑ.Σ. στη Στεμνίτσα, θα είναι διετούς φοίτησης και θα είναι δυνατή η εγγραφή σε αυτήν αποφοίτων της α΄ τάξης οποιουδήποτε τύπου λυκείου. Η αποφοίτηση από την ΕΠΑ.Σ. δε θα δίνει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά μόνο πτυχίο επαγγελματικών προσόντων τύπου Γ΄ και δυνατότητα απόκτησης άδειας εξάσκησης επαγγέλματος, σε αντιστοιχία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες  για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Με την ταπεινή γνώμη του γράφοντα, η εμπλοκή της παραδοσιακής Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας με τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας είναι πιο επώδυνη, από την ήδη προταθείσα από τον υπογεγραμμένο, προσπάθεια υπαγωγής του σχολείου στο Υπουργείο Πολιτισμού, σε αντιστοιχία με το Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, του οποίου οι απόφοιτοι προσλαμβάνονται ως τεχνίτες μαρμαροτεχνίας και μαρμαρογλυπτικής, με ειδική κατηγορία προσλήψεων στις Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ οι πρώτοι εξ αυτών εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε τμήμα Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Δεδομένης της αξιοπρεπέστατης υπόστασης της παραδοσιακής Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας, στα επίπεδα των υποδομών, της διδασκαλίας που παρέχει και του μεγάλου ενδιαφέροντος εκμάθησης από τους, κυρίως ώριμους, μαθητές της είναι αμφίβολη η θέση της τοπικής κοινωνίας να μην αναλύει με προσοχή την, ήδη πριν τις παρούσες αλλαγές, υφιστάμενη παραπάνω πρόταση και δημιουργεί υποψίες περί της αδυναμίας των τοπικών φορέων να χειραγωγήσουν με σοβαρότητα την ύπαρξη και την αξιότερη συνέχεια του σχολείου της Στεμνίτσας, αυτού του «κοσμήματος» του Δήμου Τρικολώνων Αρκαδίας.

Γιώργος Β Σπίθας

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.