WELCOME
Ο Κλώντ Φωριέλ είναι στη παγκόσμια κριτική ο ανάδοχος του Δημοτικού μας τραγουδιού. Στάθηκε ένας από τους πιό φωτεινούς μελετητές της λαικής ποίησης, που με εργασίες πρωτότυπες η Δύση παρέλαβε ένα δώρο απρόοπτο της αιώνιας Ελλάδος.
Αμερικάνικος Φιλελληνισμός στην Επανάσταση του 1821 Print

Προσφώνηση της Επιτροπής διορισθείσας σε μια γενική συνέλευση που έγινε στη Φιλαδέλφεια  στις 11 Δεκεμβρίου 1823
Οι πολίτες της Φιλαδέλφειας και της γειτνιάζουσας περιοχής, συνεδρίασαν  με σκοπό να βρουν τρόπους να εκδηλώσουν τη δημόσια συμπάθεια για τους κατατυρρανισμένους ανθρώπους της Ελλάδος, μας έχουν αναθέσει το καθήκον να απευθυνθούμε σε σας , τους συμπολίτες μας , για αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, γνωρίζουμε ότι πιθανόν δεν θα ήταν απαραίτητο να παροτρύνουμε τον ανθρωπισμό σας: επειδή μέχρι τώρα κάθε άλλο παρά κλείνατε τ΄αυτιά σας στη φωνή της απελπισίας ή αποστρέφατε τα μάτια σας από την καταβεβλημένη μορφή της, εσείς πάντα ακούγατε και τον πιο ελαφρύ της ψίθυρο και την αναζητούσατε στην πιο μοναχική της πορεία. Δίχως να σας ζητηθεί θεραπεύσατε, ντύσατε και ταΐσατε τα παιδιά της δυστυχίας, σηκώσατε τις ελπίδες τους από τη σκόνη, και ορθώσατε τα κτίριά τους από τις στάχτες. Γνωρίζουμε ότι η φιλανθρωπία σας δεν περιορίστηκε μόνο στον στενό κύκλο της πατρίδας: μακρινές πόλεις, ακόμη και μακρυνές χώρες έχουν γευτεί την απλοχεριά σας. Δίχως αμφιβολία λοιπόν, η συμπάθεια προς την δοκιμαζόμενη Ελλάδα , που έγινε αισθητή και εκφράστηκε παγκοσμίως, θα πρέπει επίσης να συνδυαστεί και με τον καρπό της φιλανθρωπίας. Γιατί, όσο απομονωμένη και αν είναι , η κραυγή της αντίχησε από τα  παράλια αυτών των ηπείρων και η φλόγα των καιόμενων πόλεών της ακτινοβόλησε πέρα από τις θάλασσες. Είδατε την καταστροφή των εκκλησιών της και τη δολοφονία των παπάδων της και ανατριχιάσατε σαν Χριστιανοί. Είδατε το έδαφός της να ερημώνεται και τους γυιούς της να συνθλίβονται στη γη και συνταραχθήκατε σαν πατριώτες. Είδατε τα παιδιά  της σφαγμένα, τις δέσποινές της και τις παρθένες συρμένες στη σκλαβιά και το μίασμα , και αισθανθήκατε άνδρες.

Αλλά, ίσως υπάρχουν κάποιοι ανάμεσα στους συμπολίτες μας, οι οποίοι εξ αιτίας μιας ευσυνείδητης προσκόλλησης στις θρησκευτικές υποχρεώσεις, έχουν ίσως πολλούς ηθικούς ενδοιασμούς ως προς την παροχή της βοήθειας που εμείς επιδιώκουμε, μήπως και εφαρμοστεί για την προώθηση πολεμικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Άλλοι ίσως οπισθοχωρήσουν από φόβο από την συμμετοχή στις εργασίες μας, επειδή κατά την γνώμη τους , η άποψη των πολιτικών  μας υποθέσεων , σε σχέση με την Ευρώπη, δίνει σημασία στην πράξη οποιασδήποτε μερίδας του Αμερικάνικου κοινού, έχοντας την τάση να παροτρύνει την κυβέρνηση προς την υιοθέτηση μιας πολιτικής που οδηγεί σε εχθροπραξίες με τις ξένες δυνάμεις. Σ΄αυτές τις αντιρρήσεις όμως πιστεύουμε ότι μπορεί να δοθεί μια ικανοποιητική απάντηση. Δεν χρειάζεται να αποκρύψουμε ότι το κονδύλι που θα μαζευτεί θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την ανακούφιση του άμαχου  πληθυσμού της Ελλάδος,  αλλά και οι μαχητές της θα έχουν μερίδιο στη αρωγή. Ο διακανονισμός που έγινε σε σχέση με αυτό το θέμα ,ελπίζουμε ότι θα απομακρύνει κάθε δυσκολία . Η επιτροπή έχει καθοδηγήσει αυτούς που μαζεύουν τις δωρεές  να καταγράφουν , στα  βιβλία που έχουν ετοιμαστεί για αυτό ειδικά  το σκοπό , όλα τα ποσά ή δωρεές οποιουδήποτε είδους που εισπράττονται από εκείνους  που  εκδηλώνουν την επιθυμία . Τα χρήματα  ή τα εμπορεύματα  που θα συγκεντρωθούν , θα αποσταλούν στην Ελλάδα  με μοναδικό σκοπό  την ανακούφιση της ιδιωτικής  δυστυχίας . Σε άλλες χώρες η ευυπόληπτη τάξη των Χριστιανών, στους οποίους εμείς τώρα απευθυνόμαστε , ήταν απλόχερη στις συνεισφορές της  για την βοήθεια των Ελλήνων. Μαζί με μας είναι πάντα ανάμεσα στους πρώτους σε πράξεις φιλανθρωπίας, και ελπίζουμε ότι τίποτα δεν θα εμποδίσει τη συνηθισμένη αγαθοεργία.

Είναι αλήθεια ότι η συνέλευση  από την οποία αντλούμε τις δυνάμεις μας μάς έχει καθοδηγήσει να απευθύνουμε ένα υπόμνημα στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την αναγνώριση της Ελληνικής ανεξαρτησίας. Αλλά αυτό το μέτρο δεν μπορεί να έχει μια τέτοια τάση όπως είναι κατανοητό. Το υπόμνημα αυτό είναι για να παροτρύνει την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της  την  ορθότητα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των Ελλήνων.  Ήδη μια  πρόταση , με το ίδιο αντικείμενο, έχει υποβληθεί στο Συμβούλιο από ένα εκ των μελών του και πιθανόν να ληφθεί δράση πριν το υπόμνημά μας φτάσει σε εκείνο το Σώμα. Αλλά  δίχως αμφιβολία, η κυβέρνηση θα αποφασίσει γι’ αυτό το θέμα με τη συνηθισμένη της σύνεση αλλά και χωρίς ύφεση της χαρακτηριστικής της αυστηρότητας. Η πολιτική μας έχει δηλωθεί ανοικτά και δεν θα αλλάξει δίχως σκέψη αν μια τέτοια τροποποίηση επιφέρει την αποδυνάμωση  της εθνικής δύναμης στο εξωτερικό, ενώ η σύγκλιση όλων των ενεργειών ίσως χρειάζεται σ’ αυτό το ημισφαίριο. Αν λοιπόν η αναγνώριση της Ελληνικής ανεξαρτησίας λάβει χώρα , δεν θα γίνει με απόκλιση από τη πολιτική μας. Θα γίνει επειδή συμφωνεί με τη δηλωμένη συμπάθεια της κυβέρνησης και  το γενικό συναίσθημα των ανθρώπων , καθώς  επίσης και επειδή βρίσκεται  σε απόλυτη συμφωνία  με την αληθινή πολιτική του έθνους .

Όχι, συμπολίτες μου! Δεν υπάρχει τίποτα που να σας εμποδίζει, σαν άντρες, σαν πατριώτες , σαν Χριστιανούς από το να προσφέρετε τη βοήθειά σας στο έργο που έχουμε αναλάβει. Για χρόνια, οι δυστυχείς Έλληνες έχουν ποδοπατηθεί από τους άγριους υποδουλωτές τους. Έχουν εναντιωθεί κατά πολύ στους καταπιεστές τους και δίχως βοήθεια τόλμησαν να παλέψουν για την φυσική τους  κληρονομιά. Κυκλωμένοι από στερήσεις κάθε είδους, ανάμεσα στα σιγοκαίοντα ερείπια των κατοικιών τους, πάνω από τα μαυρισμένα πτώματα των συγγενών τους, αυτοί ακόμα πολεμάνε και αντέξανε τις αντιξοότητες εναντίον τους, και στο τέλος της τρίτης τους  εκστρατείας παραμένουν κύριοι σχεδόν ολόκληρου του Μωριά.. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης παρακολούθησαν τον αγώνα τους με αδιαφορία ή με εγωιστική ζήλια. Οι σύγκλητοί τους έχουν προσβληθεί , οι αποκλεισμοί τους έχουν παραβιαστεί, τα λάφυρά  τους έχουν αρπαχθεί. Πλοία κάτω από ουδέτερες σημαίες έχουν εξευτελιστεί γινόμενα μεταφορικά πλοία για τους εχθρούς τους. Ακόμα και κυβερνητικά πλοία της ίδιας δύναμης,  που θεωρούντο οι προμαχώνες της Ευρωπαϊκής ελευθερίας, έχουν πλεύσει δίπλα από τα καιγόμενα νησιά τους με παγωμένη αδιαφορία, περνώντας τόσο κοντά που άκουγαν τις ικετευτικές κραυγές των γυναικών  και σχεδόν φτάναν τα τεντωμένα τους χέρια.

Η Ελλάδα δεν περιμένει τίποτα από τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι εμπλεκόμενοι σύμμαχοί τους, η περίπλοκη πολιτική τους, η χιμαιρική ισορροπία των δυνάμεων πρέπει επί του παρόντος και ίσως για πάντα να απαγορεύσει την αδιαφορία τους  για λογαριασμό της. Και ίσως και άλλοι αιώνες να βλέπουν αυτή τη δίκαιη μερίδα γης , στεφανωμένη από τόσες πολλές ένδοξες αναμνήσεις ,- αυτή την ευγενική και ένδοξη ράτσα ,απόγονοι των γενναιότερων ,των σοφότερων και των  πιό εξευγενισμένων της εποχής τους ,- ακόμα να βογγά κάτω από τη βάρβαρη κυριαρχία του γιαταγανιού . Αλλά προς τον λαό της κάθε Χριστιανικής χώρας ο Χριστιανός Έλληνας με εμπιστοσύνη κάνει έκκληση και δεν  το κάνει ματαίως. Η Αγγλία , η Γερμανία , η Γαλλία έχουν δεί πολίτες τους, , κάποιους από την ανώτερη κάστα , υπερήφανα να παρατάσσουν τους εαυτούς τους κάτω από το λάβαρο του Χριστιανικού λαού. Λεφτά και πολεμοφόδια, τρόφιμα και ρουχισμός έχουν δοθεί άφθονα από τους γενναιόδωρους  λαούς αυτών των εθνών. Και η Αμερική δεν θα κάνει τίποτα; Η Αμερική που θα έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση να κάνει τα περισσότερα ,  από την οποία  η Ελλάδα περιμένει περισσότερα από ότι από έθνη λιγότερο ελεύθερα και λιγότερο γενναιόδωρα, την οποία αυτή, πέρα από όλους τους άλλους, με λογική επικαλείται.  Μπορούμε να διαβάσουμε  την προσφώνηση από την Μεσσηνιακή Σύγκλητο «προς τους Πολίτες των Ηνωμένων Εθνών» και ακόμα να κλείσουμε  τις καρδιές μας στην έκκληση;

«Εμείς απευθυνόμαστε σε σας», λένε αυτοί,  φίλοι, συμπολίτες και αδελφοί επειδή εσείς είσαστε δίκαιοι, ανθρωπιστές και γενναιόδωροι. Δίκαιοι επειδή είστε ελεύθεροι , γενναιόδωροι και φιλελεύθεροι επειδή Χριστιανοί. Η ελευθερία σας δεν στηρίζεται στην σκλαβιά άλλων εθνών, ούτε η ευημερία σας στις καταστροφές και τα μαρτύριά τους. Αλλά,  αντιθέτως, ελεύθεροι και καλότυχοι οι ίδιοι εσείς επιθυμείτε όλοι οι άνθρωποι να μοιράζονται τα ίδια αγαθά. Όλοι θα πρέπει να απολαμβάνουν αυτά τα αγαθά  στα οποία όλοι έχουν εκ φύσεως τα ίδια δικαιώματα. Ήσασταν εσείς που πρώτοι διακηρύξατε αυτά τα δικαιώματα. Ήσασταν εσείς που πρώτοι τα αναγνωρίσατε , αποδίδοντας στους Αφρικανούς , τους υποβιβασμένους στο επίπεδο του κτήνους , τη θέση τους ανάμεσα στους ανθρώπους. Εξ αιτίας του παραδείγματός σας , η Ευρώπη κατήργησε το επαίσχυντο και βάναυσο εμπόριο ανθρώπινης σάρκας από σας λαβαίνει μαθήματα δικαιοσύνης και μαθαίνει να αποκηρύσσει τις παράλογες και αιμοσταγείς συνήθειές της. Αυτή η δόξα, Αμερικάνοι , είναι μόνο δικιά σας και σας τοποθετεί πάνω από όλα τα έθνη που έχουν κερδίσει ένα όνομα για την ελευθερία και τους νόμους.

Είναι για σας, πολίτες της Αμερικής, να στολίσετε αυτή τη δόξα  βοηθώντας μας να καθαρίσουμε την  Ελλάδα από τους βαρβάρους οι οποίοι για τετρακόσια χρόνια μολύνουν το έδαφος. Σίγουρα σας αξίζει να ξεπληρώσετε τις υποχρεώσεις των πολιτισμένων εθνών και να εξοστρακίσετε την αμάθεια και την βαρβαρότητα από την χώρα της ελευθερίας και των τεχνών. Εσείς βεβαίως δεν θα μιμηθείτε την κατακριτέα αδιαφορία ή την μακρά  αγνωμοσύνη κάποιων εκ των Ευρωπαίων. Όχι! Οι συμπολίτες της Πενσυλβανίας, της Ουάσινγκτον  και του Φρανκλίνου , δεν θα αρνηθούν την βοήθειά τους στους απογόνους του Φωκίωνα, του Θρασύβουλου , του Άρατου και του Φιλοποίμενος .

Όχι! Τολμούμε να απαντήσουμε για σας συμπολίτες. Όχι! Οι συμπατριώτες της Πενσυλβανίας, της Ουάνσιγκτον και του Φρανκλίνου δεν θα αρνηθούν την βοήθειά τους . Εμείς δεν ζητάμε πολλά, και παρόλο που δεν μπορούμε και δεν θα περιορίζαμε τους γενναιόδωρους στο μέτρο των εθελοντικών προσφορών τους, εμείς περιορίζουμε την παράκλησή μας σε ένα ποσό μέσα στα όρια, πιστεύουμε , κάθε πολίτη. Υπάρχουνε, γνωρίζουμε, θεωρητικοί φιλάνθρωποι οι οποίοι χλευάζουν τις ταπεινές και επιμέρους προσπάθειες να ανακουφίσουν την εκτεταμένη δυστυχία αλλά επίσης γνωρίζουμε πόσο πολύ, κάτω από ορισμένες συνθήκες, ακόμα και το λίγο ίσως έχει αποτέλεσμα. Υπάρχουν βετεράνοι του επαναστατικού μας πολέμου ακόμα ζωντανοί οι οποίοι θα μπορούσαν να πουν την αληθινή αξία  του πιό κακοφτιαγμένου γεύματος,  ή του πιο τραχειού ρούχου στις σκοτεινές μέρες εκείνης της σύγκρουσης. Υπάρχουν άτεκνες δέσποινες ακόμα ζωντανές των οποίων τα παγωμένα και λιμοκτονούντα βρέφη, σ’ εκείνη την δεινή προσπάθεια, η  μικρότερη κουβέρτα ίσως τα είχε προφυλάξει από το δριμύ ψύχος, το μικρότερο κομματάκι ίσως τα είχε σώσει από την πείνα. Σας ζητούμε λοιπόν εκείνο το οποίο με απόλυτη ευκολία μπορείτε να παρέχετε, και εκ μέρους των αδελφών μας της Ελλάδος , εμείς θα είμαστε ευγνώμονες και για την μικρότερη δωρεά.

GEORGE M. DALLAS
WILLIAM MEREDITH
JOSEPH PARKER NORRIS
NICHOLAS BIDDLE
JAMES N. BARKER
MATHEW CAREY
JOSEPH R. INGERSOLL
LANGDON CHEVES
RICHARD W. MEADE
CHANDLER PRICE
JOHN SERGEANT
HORACE BINNEY
JOHN M. SCOTT 

Χριστίνας Στρατηγοπούλου PhD

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.