WELCOME
"Α!! το φώς που σε στολίζει, σαν ηλίου φεγγοβολή, και μακρόθεν σπινθηρίζει, δεν είναι, όχι, από τη γή.
Λάμψιν έχει όλην φλογώδη. χείλος, μέτωπο, οφθαλμός, φώς στο χέρι, φώς στό πόδι, κι΄όλα γύρω σου είναι φώς."
Διονύσιος Σολωμός
 
Εφημερίδα "Ελευθερία"- Αφιέρωμα στο Α' Αρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο Print

Συνεχίζεται το 1ο Παναρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο
ME ΣYMMETOXEΣ AΠOΛO TON KOΣMO

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 1ο Παγκόσμιο Παναρκαδικό Διαδικτυακό Συνέδριο -που ξεκίνησε πέρυσι στις 10 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Μάιο- προκαλώντας ιδιαίτερη ικανοποίηση στους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωσή του. Οπως σημειώνει μιλώντας στην «Ε» ένας από αυτούς, ο Βασίλης Αναστασόπουλος -γεννημένος στην Αθήνα, αλλά αθεράπευτα ερωτευμένος με την αρκαδική γη από την οποία κατάγεται- «η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη για το ότι η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε και προχωρεί εξαιρετικά».

Ο συνομιλητής μας -όπως επίσης οι Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Πάνος Βασιλείου, Γιάννης Ασημακόπουλος, Ντίνος Μαρίτσας και Μαρία Φρονιμίδου- είναι μέλος στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, η ιδέα για το οποίο «έπεσε», όπως λέει ο Β. Αναστασόπουλος, το καλοκαίρι του 2004, στη διάρκεια του 5ου Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συνεδρίου, στο Λεβίδι.

Για περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το καλοκαιρινό εκείνο όνειρο που έγινε απτή και όμορφη πραγματικότητα, ο Β. Αναστασόπουλος -υπεύθυνος για τον δικτυακό τόπο www.arcadians.gr- παραπέμπει στο ιστορικό, όπως ακριβώς είναι γραμμένο στη δικτυακή διεύθυνση conference.arcadians.gr/storyboard.php
. Ομως σε αυτό θα επανέλθουμε.

ΟΠΟΥ ΓΗΣ...
Οπως λέει ο Β. Αναστασόπουλος, μέσα από το συνέδριο αυτό, «για πρώτη φορά, οι Αρκάδες του κόσμου, διαδικτυώνονται για να καταθέσουν τις απόψεις τους κάνοντας χρήση του αμεσότερου και δημοκρατικότερου μέσου επικοινωνίας: του Διαδικτύου.

Το πρωτοποριακό γνώρισμα του συνεδρίου -το οποίο αποτελεί καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα- είναι ότι δίπλα στις εισηγήσεις των καταξιωμένων εισηγητών μπορεί και ακούγεται η φωνή του Αρκά όπου Γης.

Το συνέδριο περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες οι οποίες αναπτύσσονται από εισηγητές ειδικευμένους στα γνωστικά αντικείμενα που καλύπτει κάθε ενότητα. Στη συνέχεια ο κάθε χρήστης έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να σχολιάζει την κάθε εισήγηση.

Ο συντονισμός και η τεχνική υποστήριξη του συνεδρίου γίνεται από τον διαχειριστή του δικτυακού τόπου
Arcadians
. Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου δεσμεύεται να συγκεντρώσει και να γνωστοποιήσει με κάθε μέσο τα αποτελέσματα του συνεδρίου αυτού».

ΕΜΠΕΙΡΙΑ
«Ναι, στην αρχή ήταν δύσκολο να το κάνουμε να "ρολάρει", δύσκολο να βρούμε εισηγητές... Ομως με επιμονή κατορθώσαμε και τις βάσεις να βάλουμε και σπουδαίους εισηγητές να να εντάξουμε στο πρόγραμμα» λέει ο Β. Αναστασόπουλος.

Η εκτίμησή του είναι ότι το συνέδριο προχωρεί με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ τουλάχιστον 100 άνθρωποι κάθε μέρα μπαίνουν στις σελίδες του και διαβάζουν τις εισηγήσεις - σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 70 επισκέψεις προέρχονται από την ελληνική επικράτεια και οι υπόλοιπες 30 από διάφορα μέρη του κόσμου.

Δεν είναι ανάλογη όμως και η συμμετοχή των «ακροατών» αναφέρει ο Β. Αναστασόπουλος, λέγοντας ότι μέχρι τώρα έχουν υπάρξει 90 σχολιασμοί ή παρεμβάσεις πάνω στα θέματα των εισηγήσεων ή γενικότερα για θέματα που αφορούν την Αρκαδία.

«Είναι κατανοητός πάντως αυτός ο σχετικά μικρός αριθμός, ίσως κάποιοι ενδεχομένως να θεωρούν ότι δεν έχουν τα "φόντα" να κάνουν παρέμβαση. A
υτό είναι λάθος όμως, θα πρέπει να τολμούν την παρέμβαση» παρατηρεί ο εκ των οργανωτών του συνεδρίου.
Η πρόθεση είναι, όπως σημειώνει ο Β. Αναστασόπουλος, να εκδοθούν τα πρακτικά του συνεδρίου, μόλις αυτό ολοκληρωθεί, ενώ θα κληθεί και επιστήμονας που θα αναλάβει να αποτυπώσει το συμπέρασμα από την εξάμηνη αυτή διαδικασία.

«Θα υπάρξει συνέχεια» έρχεται αμέσως μετά η διαβεβαίωση από την πλευρά του Β. Αναστασόπουλου, ο οποίος αφήνει να διαφανεί ότι η λέξη «πρώτο» στον τίτλο του συνεδρίου αυτού, δεν είναι απλώς σχήμα λόγου, αλλά η αρχή για μια σειρά ακόμα καλύτερων -όπως δηλώνει- ανάλογων προσπαθειών για τους Αρκάδες, όπου Γης...

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Πιο κάτω, παρατίθεται η απλή και ξεκάθαρη απάντηση σε κάθε «γιατί» που θα μπορούσε ίσως να δημιουργηθεί στον αναγνώστη. Είναι το ιστορικό της διοργάνωσης του 1ου Παγκόσμιου Παναρκαδικού Διαδικτυακού Συνεδρίου - στο οποίο παρέπεμψε, στη διάρκεια της συνομιλίας μας, ο εκ των διοργανωτών Βασίλης Αναστασόπουλος. Διαβάστε λοιπόν...

«Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συνεδρίου αυτού προέκυψε από την ανάγκη να διερευνήσουμε τη δυνατότητα που είχαμε ως πολίτες να παρέμβουμε δυναμικά στα αρκαδικά πράγματα, τα οποία παρακολουθούμε ως παρατηρητές εδώ και χρόνια.

Από την αρχή προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε αυτό που θα καθιστούσε την παρέμβασή μας αυτή διαφορετική. Ενα Παναρκαδικό Συνέδριο θα μπορούσε να είναι διαφορετικό εάν καταφέρναμε να ανατρέψουμε τα οικονομικά μεγέθη, να καταργήσουμε τις γεωγραφικές αποστάσεις που χωρίζουν τους Αρκάδες όπου Γης, εάν καταφέρναμε να μεταφέρουμε το λόγο του κάθε Αρκάδα στο βήμα των ομιλητών.

Κατά την πορεία της διοργάνωσής του όμως έγινε εμφανές ότι η διαφορετικότητα δε θα οριζόταν μόνον από το μέσο (το Διαδίκτυο) αλλά και από την ποιότητα του λόγου που θα αρθρωνόταν στο συνέδριο αυτό. Σύντομα λοιπόν, σταματήσαμε να "υπερασπιζόμαστε" την πρωτοτυπία και ρίξαμε το βάρος στην ποιότητα. Η λίστα των ομιλητών του συνεδρίου πιστεύουμε πως αποδεικνύει ότι σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε και αυτό μάς κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. Στην επιτυχία αυτή βέβαια συντέλεσαν μια σειρά από σημαντικούς ανθρώπους στους οποίους κάνουμε χωριστή αναφορά.

Μας αρέσει να επαναλαμβάνουμε την ιστορία διοργάνωσης του συνεδρίου γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι οι πρωτοβουλίες των πολιτών ξεκινούν συχνά τόσο απλά, μέσα από μια συζήτηση.

Το καλοκαίρι του 2004 ο Γιάννης Ασημακόπουλος παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες του 5ου Παγκόσμιου Παναρκαδικού Συνεδρίου στο Λεβίδι Αρκαδίας και μετά απ’ όσα είδε και άκουσε εκεί, πρότεινε στη λίστα συζητήσεων που διατηρούσαμε τότε να αναλάβουμε εμείς τη διεξαγωγή ενός "αντισυνεδρίου", που να προτείνει νέες ιδέες. Ο Πάνος Βασιλείου, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, πρότεινε να γίνει ένα κανονικό συνέδριο αλλά σε σωστή βάση. Ο Βασίλης Αναστασόπουλος, πρότεινε το συνέδριο αυτό να είναι διαδικτυακό και να φιλοξενηθεί μέσα από το δικτυακό του τόπο, που διαχειρίζεται και είναι υπεύθυνος, τον
www.arcadians.gr. Ο Κωνσταντίνος Μαρίτσας από τα Μαγούλιανα συμφώνησε. Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και η Μαρία Φρονιμίδου, οι μόνες στην ομάδα που δεν έχουν καταγωγή από την Αρκαδία, ανέλαβαν τη διοργάνωση και προβολή του.

Η διοργάνωση του συνεδρίου ήταν αρκετά περιπετειώδης αλλά πολύ ενδιαφέρουσα. Το μεγαλύτερο κέρδος για μας ήταν ότι μας έφερε κοντά σε ανθρώπους πολύ σημαντικούς, απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, που βάθυναν τις γνώσεις μας και διεύρυναν την αντίληψή μας για τα πράγματα. Εντυπωσιαστήκαμε τόσο από την εμπιστοσύνη που μας επέδειξαν σημαντικοί άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιστήμης και της κοινωνίας όσο και από την αδιαφορία που επέδειξαν άλλοι που θεωρούσαμε ότι θα αγκάλιαζαν την πρωτοβουλία αυτή.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως "ο τολμών νικά".Την αποτίμηση της νίκης αυτής θα την κάνουν όσοι επισκεφθούν τη σελίδα του συνεδρίου και διαβάσουν τις εισηγήσεις.

Για το συνέδριο αυτό δεν δαπανήθηκαν χρήματα γιατί βασίστηκε στην εθελοντική εργασία της οργανωτικής επιτροπής, και όσα έξοδα προέκυψαν καλύφθηκαν εκ των ενόντων».

Ρεπορτάζ
Βασίλης Μπακόπουλος

Εφημερίδα Ελευθερία http://www.eleftherianews.gr

 

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.