WELCOME
Κατά την εποχή του μεγάλου λιγνιτογόνου έλους της Μεγαλόπολης (τεταρτογενούς) ζούσαν εκεί μεγάλα θηλαστικά, όπως ελέφαντες και ιπποπόταμοι. Οστά και χαυλιόδοντες από τα τεράστια αυτά θηλαστικά ανευρίσκονται στο έδαφος.
Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΠΟΑ, Δημήτρη Καραλέκα Print

Μια αξιόλογη πρωτοβουλία στον τομέα της νεολαίας αναλαμβάνει η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής. Μετά από πρόταση του νέου της προέδρου Δημήτρη Καραλέκα, τα μέλη της Υπατης Στοάς ψήφισαν ομόφωνα τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου για την ενίσχυση των προγραμμάτων της νεολαίας της Παναρκαδικής. «Σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα συνέδριο, δεν έχουμε καταλήξει ακόμη πού θα γίνει. Εχουμε ξεκινήσει μια οικονομική εκστρατεία – fundraiser, βγάλαμε λαχείο, όλα τα χρήματα θα διατεθούν για τη νεολαία», επισημαίνει ο κ. Καραλέκας. Στόχος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, όπως σημειώνει, είναι να ενθαρρύνει τους νέους να ασχοληθούν με τα κοινά και να τους φέρει πιο κοντά στις ρίζες τους, να τους φέρει πιο κοντά στους αρκαδικούς συλλόγους. Η Ομοσπονδία έχει αποφασίσει να ενισχύσει όλες αυτές τις προσπάθειες των νεαρών Αρκάδων. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την ενίσχυση αυτών των δράσεων υπέρ της νεολαίας, και την οποία σοβαρά εξετάζει η Ομοσπονδία, είναι και η αγορά έκτασης μελλοντικά στην Αρκαδία για τη δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων.  Τμήματα νεολαίας έχουν ήδη αρχίσει να σχηματίζονται και στις τρεις περιφέρειες της Ομοσπονδίας. Στη Μεσοδυτική Περιφέρεια- Midwestern District την αρχική ομάδα αποτελούν περίπου 60 νέοι.

Ο κ. Καραλέκας αναφέρθηκε και στο ετήσιο συνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στο Λεβίδι της Αρκαδίας το περασμένο καλοκαίρι και το οποίο ανέδειξε τη νέα διοίκηση της οργάνωσης. «Ηταν ένα πολύ ωραίο συνέδριο. Είχαμε συμμετοχή περίπου 80 αντιπροσώπων. Εγινε ένα πολύ καλό opening το βράδυ της πρώτης μέρας με τη συμμετοχή περίπου 1,000 ατόμων. Μετά το τέλος του δικού μας συνεδρίου διεξήχθη συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας».

Το 64ο Εθνικό Συνέδριο της ΠΟΑ, στις τριήμερες εργασίες του, απασχόλησαν θέματα που αφορούν στη νεολαίας και την Παιδείας, το Παναρκαδικό Νοσοκομείου της Τρίπολης, το Αρκαδικό Χωριό, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο «Αρκαδία» στην Πενσυλβάνια και η προώθηση προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και μια σειρά θεμάτων σχετικών με την εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης και της θέσης της μέσα στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρκάδων. Το Ε’ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων, με τη συμμετοχή και των ομοσπονδιών από την Ευρώπη και την Αυστραλία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος των εργασιών του Εθνικού Συνεδρίου της ΠΟΑ στην Τρίπολη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έλαβαν χώρα σημαντικές ημερίδες, παρουσία πολιτικών αρκαδικής καταγωγής, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Μας απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της Παιδείας», σημειώνει ο κ. Καραλέκας και προσθέτει «πώς θα μπορέσουμε να φέρουμε τους νέους κοντά μας. Είχαμε μάλιστα και ένα πάνελ από Αρκάδες επιστήμονες, πρωτοφανές γεγονός για το συνέδριο μας».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Ομοσπονδία προχώρησε στη δωρεά ενός ULTRASOUND Heart Machine στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, ενώ μέσα στο 2004 ανανεώθηκε και το ενοικιαστήριο του νοσοκομείου, που καλύπτει τις ανάγκες τόσο των κατοίκων της Αρκαδίας όσο και ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Τον περασμένο Ιανουάριο η Υπατη Στοά της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας πραγματοποιήσε μια τακτική της συνεδρίαση στη Βοστώνη. «Πραγματοποιούμε τρία meetings το χρόνο, ήταν σειρά του Eastern District να φιλοξενήσει τη συνεδρίαση και επιλέξαμε τη Βοστώνη», λέει ο κ. Καραλέκας. Περίπου 18 μέλη του συμβουλίου ήταν παρόντα και πέραν των θεμάτων που συζητήθηκαν έγινε και η εκλογή της νέας διοίκησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρκάδων. Ως γνωστόν, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής έχει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια την προεδρία της Παγκόσμιας. Πρόεδρος εκλέχθηκε ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΑ, Χρήστος Βουρνάς, ενώ στη διοίκηση της Παγκόσμιας μετέχει και ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Καραλέκας.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου ήταν και η συγκέντρωση χρημάτων για τους πληγέντες από το τσουνάμι που χτύπησε τη Νοατιανατολική Ασία στις 26 Δεκεμβρίου 2004. Τα μέλη του συμβουλίου συμφώνησαν να ανοίξει ένας λογαριασμός, στον οποίο κάλεσαν όλους τους Αρκάδες της Αμερικής να καταθέσουν την δική τους προσφορά. «Πρέπει να βάλουμε και εμείς ένα πετραδάκι στην προσπάθεια που γίνεται τις ημέρες αυτές από όλο τον κόσμο. Είμαι βέβαιος ότι όλα τα μέλη μας θα ανταποκριθούν. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα σταλούν στην Αρχιεπισκοπή», κατέληξε ο κ. Καραλέκας.

Α.Κ.Β

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.