WELCOME
Ο Κλώντ Φωριέλ είναι στη παγκόσμια κριτική ο ανάδοχος του Δημοτικού μας τραγουδιού. Στάθηκε ένας από τους πιό φωτεινούς μελετητές της λαικής ποίησης, που με εργασίες πρωτότυπες η Δύση παρέλαβε ένα δώρο απρόοπτο της αιώνιας Ελλάδος.
Μαριλύ Ξαγά - Ζωγράφος Print

Η Marily, η Μαρία Βικτώρια Μπιότη Ξαγά, όπως είναι το αληθινό όνομά της, γεννήθηκε στο Μουένος Άϋρες της Αργεντινής το 1956. Απόφοιτη της Σχολής Παναμερικανικών Τεχνών, οικονομολόγος της UBA.

Πραγματοποίησε εκθέσεις στην Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Λιβύη, Ελλάδα.

Διακρίνεται στην προσωπογραφία, ακολουθώντας πιστά την κλασική σχολή. Εκθέσεις στον Ελλαδικό χώρο όπως «τρίτος κόσμος», «επιλογές 86-87», «ένα μυστήριο», «η γυναίκα», «για τα παιδιά όλου του κόσμου», «επιλογές 92», «ζωγραφική 93», «Αρκάδων ζωγράφων», «για την ορθοδοξία», την καθιερώσανε σαν ένα από τα καλά ταλέντα στη χώρα μας. Συνολικά έχει παρουσιάσει 14 εκθέσεις στην Ελλάδα, με έργα προσωπογραφίες.

Βραβεύτηκε το 1987 σε ένα  συνέδριο για την Ειρήνη και τη Συνεργασία στην Τρίπολη της Λιβύης για την προσφορά της στη φιλοτέχνηση πορτρέτων. Είναι η πρώτη γυναίκα που με προσωπογραφία του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος κ.κ Ιακώβου, βρίσκετε στην αίθουσα του θρόνου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πίνακες της κοσμούν σήμερα Πρεσβείες της Αθήνας, σπίτια και γραφεία τέως Πρωθυπουργών όπως Ανδρέα Παπανδρέου και Τζανή Τζανετάκη. Επίσης σπίτια υπουργών όπως των  κ. Βαρνιτσιώτη, Μελίνας Μερκούρη, Βασίλη Μαντζώρη, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Τάσο Σεχιώτη, Άκη Τζοχαντζόπουλο, Στέλιο Παπαθεμελή, Γιώργη Δασκαλάκη, Γεράσιμο Αρσένη και άλλων βουλευτών, νομαρχών και μητροπολιτών.

Φιλοτέχνησε πορτρέτα αρχηγών κρατών όπως των Γιάσερ Αραφάτ και Μουαμάρ Καντάφι και άλλων.

Έργα της διακοσμούν μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πορτρέτο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο «σπίτι του» στο Λιμποβίσι Αρκαδίας, είναι προσφορά της.

Μένει και εργάζεται από το 1983 μόνιμα στην Ελλάδα και από το 1987 η κατοικία της είναι στην Τρίπολη Αρκαδίας. Είναι παντρεμένη με Αρκά και ζεί με τα τρία της κορίτσια.

Η προσφορά της στον «τόπο της», όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια για την Αρκαδία, δεν περιορίστηκε μόνο στην Τέχνη. Ήταν σύμβουλος Νομάρχη σε πολιτιστικά θέματα για ένα μικρό διάστημα, αργότερα γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης (1996). Επίσης είναι στην Ομάδα Πρωτοβουλίας του Συνδέσμου Κολοκοτρωνιστών.

Από τις πρόσφατες δημιουργίες της είναι η σειρά «για τους Θεούς και τα αθλήματα», που απεικονίζει διάφορες σκηνές και αγάλματα από την αρχαιότητα, σε 12 έργα με τεχνοτροπία ανάγλυφη με άμμο και ελαιογραφία που δίνει την αίσθηση του Relif.

Τελευταία ασχολείται με  την φιλοτέχνηση εμβλημάτων σε Δήμους όπως, Σπάρτης, Κορίνθου, Λέρνας, Ηραίας, Φαλαισίας, Τροπαίων και άλλων, χρησιμοποιώντας άμμο και οι παραστάσεις δίνουν τρισδιάστατες εικόνες.

Μαριλύ Ξαγά
Ζωγράφος – Προσωπογράφος
Σχ. Παναμερικανικών Τεχνών
Τηλ: 2710 233042 Τρίπολη – 6978 708085

Α.Κ.Β

 

 

 

 

 

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.