WELCOME

Δροσερά κορίτσια τραγουδούν
Καθώς τρυγούν
και λεβέντες κάνουν χάζι ,
καθώς κοφίνια κουβαλούν.

 

 

Το Μέλι του Μαινάλου Print

Στην Ελλάδα το 70% περίπου της ετήσιας παραγωγής μελιού προέρχεται από μελιτώματα. Μετά το πευκόμελο το επόμενο γνωστό μέλι από μελίτωμα είναι του ελάτου. Καλύπτει περίπου το 5-7% της ετήσιας παραγωγής στη χώρα μας.

Στα απέραντα πανέμορφα ελατοδάση του Μαινάλου κάθε χρόνο περί τα τέλη Μαΐου συγκεντρώνονται πολλές χιλιάδες κυψέλες, περιμένουν τις μελιτοεκρίσεις από το παράσιτο ''physokrmes hemicryphus'' κοινώς ''κόμπος'' που παρασιτεί πάνω

στα λεπτά κλαδιά του ελάτου.

Η μελιτοέκριση του ελάτου δεν είναι σταθερή κάθε χρόνο.Τα τελευταία 5 χρόνια οι μελιτοεκρίσεις στο Μαίναλο μοιάζουν να είναι και σταθερές και καλύτερες από άλλες περιοχές (Πάρνωνα, Ταΰγετο, Βαρδούσια, Ευρυτανία κ.τ.λ.)

Η μέση παραγωγή ανά κυψέλη από μέτριας δυναμικότητας μελίσσια υπολογίζεται περίπου 15 κιλά. Το Μαίναλο εκτός από τους Αρκάδες μελισσοκόμους φιλοξενεί και μελισσοκόμους από τις γύρω περιοχές της Πελοποννήσου (Άργος, Κόρινθος, Αχαΐα , Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία).

Τα μελίσσια παραμένουν στο έλατο ως τα μέσα περίπου του Ιουλίου όπου σταματά η μελιτοέκριση.Οι νομάδες μελισσοκόμοι  επιλέγουν τοποθεσίες με ψηλό υψόμετρο που έχουν αρκετή γύρη καλής ποιότητας για να προετοιμάσουν τα μελίσσια για το βαμβάκι ή αργότερα(μέσα Σεπτεμβρίου ) για το πεύκο

Οι Αρκάδες μελισσοκόμοι, λόγω κυρίως του ψυχρού κλίματος ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια τους σε γειτονικούς νομούς ή σε ζεστές περιοχές (πλησίον της κοιλάδας του Αλφειού) για να πετύχουν πρώιμη ανάπτυξη.

Βανίλια Μαινάλου
Η Βανίλια  Μαινάλου  χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα μέλια που προέρχονται από μελιτώματα .Αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέλι Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης και πήρε στο Παρίσι σε έκθεση τροφίμων το 1996 χρυσό βραβείο.Το ιδιαίτερα λαμπερό χρώμα της (ποικίλει από χρονιά σε χρονιά) την κάνει ιδιαίτερα ελκυστική και οι ιδιότητές της , όπως, η χαρακτηριστική της γεύση, η χαμηλή υγρασία , το ότι δεν κρυσταλλώνει καθόλου , την κάνει ανταγωνιστική ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες μελιού.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μέλι είναι μια φυσική τροφή με μεγάλη βιολογική αξία γιατί περιέχει ένζυμα, πρωτεΐνες , ιχνοστοιχεία μετάλλων καθώς έχει και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Η ευθύνη για τη διατήρηση της εξαιρετικής ποιότητας της βανίλιας Μαινάλου ανήκει στους μελισσοκόμους . Ας μην επιτρέψουν την υποβάθμιση της ποιότητας , σήμερα που κατακλύζεται η αγορά με μέλια εισαγωγής και αμφιβόλου ποιότητας.

Διονύσης Παρασκεύπουλος – Μελισσοκόμος

  

 

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.