WELCOME

Ζυγά ζυγά που περπατάς
και τη μεσούλα σου κρατάς,
κάνεις τους νιους και σκάζουνε,
τους γέρους και πλαντάζουνε,
κάνεις και μένα τ' ορφανό,
παίρνω μαχαίρι να σφαγώ.
Μη σφάζεσαι λεβέντη μου
και 'γώ σε κάνω ταίρι μου

Κλείνουν Σχολεία στην Αρκαδία Print

Σεπτέμβριος 2005
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Νίκος Μαραμπέας, πρότεινε στον Υπουργό Παιδείας να κλείσουν τα Γυμνάσια Λαγκαδίων, Βυτίνας και Λεονταρίου Αρκαδίας καθώς και οι Λυκειακές τάξεις που φιλοξενούνται σε αυτά. Οι οικείοι Δήμοι και διάφοροι φορείς ξεσηκώθηκαν καταγγέλλοντας το γεγονός, υποστηρίζοντας πως θα προκαλέσει το μαρασμό των εν λόγω περιοχών.
 

Τελικά μήπως πετάτε στα σύννεφα κύριοι Δήμαρχοι; Για ποιο μαρασμό μιλάτε; Τον τετελεσμένο; Σχολείο σημαίνει παιδιά, που για να υπάρξουν θα πρέπει να υπάρχουν νέοι άνθρωποι για να γεννοβολήσουν. Όμως στην Αρκαδική ύπαιθρο και στα ρημαγμένα αρκαδικά χωριά, υπάρχουν μονάχα λίγοι γέροντες που περιφέρονται σαν αερικά στα έρημα στενοσόκακα και ανάβουν τα καντήλια στις εκκλησιές και στα νεκροταφεία -όπου βρίσκονται πλέον οι άνθρωποι- για να ημερεύει ο τόπος.

Το κλείσιμο των σχολείων είναι νομοτελειακή εξέλιξη των πραγμάτων με βάση το μοντέλο ανάπτυξης που επιλέχτηκε για την ελληνική επαρχία και εφαρμόζεται εδώ και πενήντα χρόνια και αν δεν κλείσουν φέτος με ελάχιστους μαθητές, θα κλείσουν σίγουρα του χρόνου λόγω παντελούς έλλειψης μαθητών. Μετά τα σχολεία λοιπόν, άμεσα έρχεται η σειρά των Δήμων σας κύριοι δήμαρχοι, που με ένα δεύτερο «Καποδίστρια» θα συγκεντρωθούν σε μεγαλύτερες ενότητες και το γνωρίζετε πολύ καλά, πως αυτό θα σημάνει το τέλος της δικιάς σας εξουσίας. Μήπως εκεί έγκειται και η αιτία των διαμαρτυριών σας;

Το πρόβλημα του μαρασμού της Αρκαδίας δεν λύνεται από το να μείνουν ανοιχτά κάποια σχολεία σε κάποιους ιστορικούς Δήμους με δυο τρεις μαθητές. Πρέπει   να πολεμηθούν οι αιτίες που τον προκαλούν. Και αυτές οι αιτίες είναι η έλλειψη σχεδιασμού, η υπανάπτυξη, η ανεργία, η εγκατάλειψη και η έλλειψη υποδομών. Εκεί λοιπόν να στρέψετε τις προσπάθειές σας κ.κ. Δήμαρχοι και πάψτε να ρίχνετε τουφεκιές στον αέρα.

Για να πείσετε για την ειλικρίνεια των προθέσεων και την αξιοπιστία των λόγων σας, δώστε πρώτοι εσείς το παράδειγμα. Πηγαίνετε με τις οικογένειές σας να κατοικήσετε στους δήμους που διαφεντεύετε, αφού είναι γνωστό πως οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- μένετε σε μεγάλες πόλεις, πολλοί χάριν των καλών σχολείων και της άρτιας μόρφωσης των παιδιών σας, λες και αυτά διαφέρουν από τα χωριατόπαιδα. Τα  ονόματα είναι γνωστά σε όλους…

Ιωάννης Γ  Ασημακόπουλος

 

 

 

 

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.