WELCOME
"...Στα όρη τα ψηλόκορφα η μαύρη γη γεννάει ισόθεο τον Πελασγό, θνητών γένος να κάνει...”

Άσιος ο Σάμιος
Dr.Romano - University of Pennsylvania Print
Η συνένετυξη δόθηκε αποκλειστικα για τον Δικτυακό μας Τόπο arcadians.gr  στο Λύκαιο όρος στις 25/06/2005, όπου ο καθηγητής κ. Romano μας ξενάγησε στον αρχαιολογικό χώρο. Τον ευχαριστούμε θερμά.


«Β.Ε»
: Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ομάδα σας κατά την ερευνητική της δραστηριότητα στο Λύκαιον Όρος;

«David Romano»: Όπως σε κάθε αρχαιολογική έρευνα έτσι και στο Όρος Λύκαιον, οι δυσκολίες προκύπτουν από τον ίδιο το χώρο (γεωγραφική θέση, γεωφυσική διαμόρφωση, ευκολία ή μη στην πρόσβαση), δυσκολίες όμως που μπορούν να ξεπεραστούν από μια οργανωμένη αρχαιολογική ομάδα. Ο χώρος όμως που διερευνούμε ανήκει σε ιδιώτες και αυτό συνιστά κάποια δυσκολία που όμως μέχρι στιγμής έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε με τη βοήθεια του συλλόγου των Άνω Καρυωτών και την αμέριστη συμπαράσταση που έχουν δείξει οι πολίτες των Άνω Καρυών. Τους ευχαριστούμε γι αυτό.

«Β.Ε»: Τι ήταν αυτό που σας κίνησε το ενδιαφέρον για την έρευνα αυτή; Πόσο καιρό μελετάτε το χώρο;

«D.R.»: Η Αρκαδία αποτελεί έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χώρους στην Ελλάδα για  αρχαιολογική έρευνα και μελέτη. Μελετώ το χώρο εδώ και χρόνια η επιστημονική μου όμως σχέση μαζί του ξεκίνησε από την περίοδο που μελετούσα τα αρχαία στάδια της Πελοποννήσου.

«Β.Ε»: Γνωρίζουμε τη δουλειά σας πάνω στα Αρχαία Στάδια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας και γνωρίζουμε την άποψη σας ότι το Στάδιο στο Λύκαιον Όρος είναι ένα από τα σημαντικότερα στον ελληνικό χώρο. Σήμερα, αφού έχετε μελετήσει από πιο κοντά και συνολικότερα το χώρο αυτό, διατηρείτε ακόμη αυτήν την άποψη;

«D.R.»: Βεβαίως. Το σύμπλεγμα Σταδίου-Ιπποδρόμου είναι από τα σημαντικότερα του ελληνικού χώρου και για λόγους που έχουν να κάνουν με το βαθμό διατήρησής τους γι αυτό πιστεύω πως η περαιτέρω μελέτη τους και σε σχέση με τον υπόλοιπο χώρο και το Ιερό του Διός θα μας δώσει πολύτιμα συμπεράσματα για την αρχιτεκτονική των σταδίων αλλά και για τους αγώνες των Λυκαίων κατά την αρχαιότητα.

«Β.Ε»: Για τους περισσότερους από μας ο χώρος του Ιερού του Λυκαίου Διός είναι συνδεδεμένος με τους θρύλους για την τέλεση ανθρωποθυσιών. Οι Ανασκαφές του Κουρουνιώτη πριν από ένα περίπου αιώνα δεν έδωσαν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο, ποια είναι η δική σας άποψη για το θέμα.

«D.R.»: Πράγματι, οι ανασκαφές Κουρουνιώτη δε μας έδωσαν στοιχεία για τέλεση ανθρωποθυσιών όμως τη δική μου άποψη θα την εκφράσω μόλις προχωρήσουμε στην ανασκαφική έρευνα του βωμού η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχουμε καταρτίσει σε συνεργασία με την Ε’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών—με την οποία διεξάγουμε την έρευνα--  θα ξεκινήσει του χρόνου.

«Β.Ε»: Φέτος και για 9η συνεχή φορά ο Σύλλογος των Άνω Καρυωτών θα διοργανώσει τα «Λύκαια» που αποτελούν μια προσπάθεια αναβίωσης των αρχαίων Λυκαίων. Ποια είναι η γνώμη σας για την προσπάθεια αυτή;

«D.R.»: Εκτιμώ πολύ τις προσπάθειες του Συλλόγου Άνω Καρυωτών  να αναβιώσουν τους αγώνες και αποτελεί για μένα μια ξεχωριστή χαρά και τιμή που φέτος θα παραβρεθώ σε αυτούς.

«Β.Ε»: Είναι ο χώρος επισκέψιμος για το κοινό;

«D.R.»: Βεβαίως και όσο είμαστε εκεί φροντίζουμε να εξηγούμε στους επισκέπτες μας όσα περισσότερα μπορούμε για το χώρο και την ιστορία του.

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Dr. Ιστορίας

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.