WELCOME
Οι Αρκαδικοί θρύλοι έκαναν τον είρωνα Λουκιανό να διατυπώσει τον δηλητηριώδη υπαινιγμό. "Πολλή δ' η κατ' Αρκαδίαν μυθολογία, Δάφνηςφυγή, Καλλιστούς θηρίωσις, Κενταύρων παροικία και Πανός γοναί, Αλφειού έρως και ύφαλος αποδημία"  
Ξυλογλυπτική στο Μαίναλο Print

Ο Χρήστος Σιμόπουλος μεγάλωσε στη Φαλαισία, σε ήμερα μέρη όπως χαρακτηριστικά λέει. Ήθελε άμεση επαφή με το δάσος, την αγριάδα του. Από τον Βουτσαρά βρέθηκε στην Ελάτη, στη καρδιά του Μαινάλου. Πριν να ριζώσει στην Ελάτη, έκανε το ταξίδι του όπως όλοι μας λίγο ως πολύ. Αρκαδία – Αθήνα – Αρκαδία. Το ταξίδι πάντα γοητεύει, συγκινεί, γίνεται παραμύθι, φτάνει στο τέλος του.

Στο τέλος του ταξιδιού ο Χρήστος Σιμόπουλος κοντοστάθηκε, είδε τον τόπο πλημμυρισμένο από έλατα , είδε τον μακρινό ορίζοντα, τα χρώματα του δάσους, άκουσε τα τραγούδια από τα φύλλα, κοίταξε τους ανθρώπους γύρω του και αποφάσισε να μείνει. Δύσκολη απόφαση, όταν όμως ξέρεις τι θέλεις, όταν οι επιθυμίες μαθαίνουν να ισορροπούν με την επαφή και μόνο της φύσης, τότε ο δρόμος είναι ένας, δύσβατος σαν τα ξεχασμένα μονοπάτια, τραχύς όπως η πέτρα. Γίνεται δρόμος δημιουργίας.

Στην Ελάτη υπήρχε ένα ξεχασμένο σχιστήριο ξυλείας, πολλά θα βρει κάποιος στη περιοχή αν το θελήσει. Δείγματα της βιομηχανίας της περιοχής που κύριος τροφοδότης της πρώτης ύλης ήταν το δάσος. Στο παλιό αυτό κτίσμα του σχιστηρίου ο Χρήστος Σιμόπουλος έδωσε ζωή, του άλλαξε τη παρατημένη από το χρόνο όψη, το έκανε σταθμό, όχι μόνο της ζωής του αλλά και του δάσους.

Ξυλογλύπτης ο Χρήστος Σιμόπουλος, έφτιαξε το δικό του εργαστήρι και δίνει μορφή στο ξύλο, σχέδια, εικόνες. Εύκολα στη περιοχή θα βρει ο επισκέπτης να αγοράσει αντικείμενα ξύλινα, τυποποιημένα ίσως, για σουβενίρ. Όμως ο ξυλογλύπτης είναι καλλιτέχνης, όπως ο ζωγράφος πάνω στο μουσαμά. Ένας κορμός δέντρου παίρνει τη μορφή αλόγου που καλπάζει με τη χαίτη ν΄ ανεμίζει κόντρα στον άνεμο. Μια βελανιδιά γεμάτη καρπούς ζωντανεύει από τη φαντασία και τη τέχνη του δημιουργού.

Πριν συναντήσω τον Χρήστο Σιμόπουλο, πρίν μάθω γι΄ αυτόν, είχα ακούσει για κάποιον νέο άνθρωπο που έκανε το Μαίναλο σπίτι του. Όταν τον γνώρισα από κοντά, κουβέντιασα μαζί του, έμαθα για τα σχέδια του, σκέφτηκα, πόσο απλή είναι η ζωή αν πραγματικά ξέρουμε τι θέλουμε.

Ο Χρήστος Σιμόπουλος δεν έχει στόχους, όνειρα έχει και του βγαίνουν. Το εργαστήρι που ποθούσε για να δίνει σχήματα και εικόνες στο ξύλο το έκανε. Το άλογο που από παιδί ήθελε να αποκτήσει το έχει, σε χρώμα καφετί με μια κάτασπρη γραμμή στο μέτωπο. Ίσως είναι το ίδιο άλογο που καλπάζει στο ξύλο.

Τα τηλέφωνα του Χρήστου Σιμόπουλου στην Ελάτη Αρκαδίας είναι:
6977-022173   27950-29017




Βασίλης Αναστασόπουλος
5 Ιουλίου 2005

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.