WELCOME
"Οι Έλληνες της Κύπρου συγγενεύουσιν εξ' αίματος μετά των Αρκάδων. Οι Κύπριοι είμεθα υπερήφανοι δια τους τοιούτους προγόνους μας"

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος
Πασχαλινά Παραλειπόμενα ... Print

Πασχαλινό… πολεμικό ανακοινωθέν!
Κατά τας αναστασίμους πολεμικάς επιχειρήσεις αι ημέτεραι δυνάμεις των απλών Αρκάδων πολιτών δεν είχον καμίαν απώλειαν ανθρωπίνης ζωής εκ των εκτοξευθέντων κροτίδων και βεγγαλικών. Παρετηρήθη μόνον είς ακρωτηριασμός δεξιάς χειρός και χιλιάδες κατατρομαγμένοι (χεσμένοι ούτως ειπείν) χριστιανοί οίτινες παρά τας προειδοποιήσεις των ημετέρων υπηρεσιών, εξέδραμον εις τους ναούς ίνα  παρακολουθήσωσιν την αναστάσιμον ακολουθίαν...

Ανάσταση ολίγων λεπτών
Σε ελάχιστα λεπτά μετά το πρώτο «Χριστός Ανέστη» οι ιεροί ναοί μέσα κι έξω είχαν αδειάσει από κόσμο. Βέβαια όταν από τη μια οργιάζουν ο καπνός, η φωτιά και το μπαρούτι και από την άλλη περιμένει μεγαλόπρεπο το πασχαλινό τραπέζι με κόκκινα αυγά, κουλούρια και μυρωδάτη αχνιστή μαγειρίτσα, θα ήταν τρελός κάποιος να ταλαντευτεί έστω και ένα δευτερόλεπτο για το τι πρέπει να κάνει!

Τριπολιτσιώτικο Πάσχα…
Μερικές κοκκινοκίτρινες κορδέλες στις κολώνες της ΔΕΗ. Κάποιες δεκάδες αρνιά να στροβιλίζονται στις σούβλες κάτω από τις τέντες. Κάποιες εκατοντάδες αλλοδαποί μετανάστες και ημεδαποί  τσαμπατζήδες στην ουρά. Ένα γραβατωμένο πλήθος σ’ ένα ατελείωτο πάνω κάτω στην πλατεία Άρεως. Μια υπόκρουση δημοτικής μουσικής και κλαρίνων και φυσικά το κερασάκι της τούρτας, οι πολιτικοί που βγαίνουν να δρέψουν χειραψίες και να κάνουν δημόσιες σχέσεις μοιράζοντας χαμόγελα. Τσάμπα κι αυτά όπως τα αρνιά. Όλα αυτά συνθέτουν το Τριπολιτσιώτικο Πάσχα. Νισάφι! Κάτι θα πρέπει να γίνει με αυτό το καρακιτσαριό.

Η χορωδία…
Για δεύτερη χρονιά την ημέρα του επιτάφιου στην Τρίπολη στήθηκαν μικρόφωνα μπροστά στον Άγια Βασίλη για τη χορωδία που έψαλλε τα εγκώμια και διάφορους άλλους ύμνους. Θα ήταν καλό αν δεν κατακρεουργούσαν τη βυζαντινή μουσική, με αποτέλεσμα η ψαλμωδία να θυμίζει την κηδεία του Πάπα.

Μεγαλοπολίτικο Πάσχα
Ανύπαρκτος όπως ήταν φυσικό, ο εορτασμός του Πάσχα στη Μεγαλόπολη. Ο δήμος εξάντλησε όλη  του την έμπνευση για τον πασχαλινό διάκοσμο της κεντρικής πλατείας σε τρία πλαστικά υπερμεγέθη κλωσσόπουλα που μόλις έσκαγαν από τ’ αυγό τους. Δεν γνωρίζω αν η παράσταση έχει κάποιο κρυφό συμβολισμό ή απλά σημαίνει πως την «πουλέψαμε» γενικώς.

Οι παπάδες… δρομείς!
Πραγματικοί ήρωες των ημερών αναδείχτηκαν και πάλι οι παπάδες, που έτρεχαν με την ψυχή στο στόμα στους κακοτράχαλους δρόμους από χωριό σε χωριό να κάνουν δώδεκα ευαγγέλια, επιτάφιο, ανάσταση. Να βαρέσουν την καμπάνα να ημερέψει ο τόπος. Ν’ ανάψουν το άγιο φως στην ακοίμητη καντήλα στα έρμα χωριά μας, να σκορπίσει το σκοτάδι. Έτσι αναστήθηκε ο Χριστός στην Αρκαδία…

Οι δηλώσεις…
Σαν αποκορύφωμα ανοησίας και θράσους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις των πολιτικών στα λογής κανάλια και ΜΜΕ. Στην προσπάθειά τους να αναλύσουν το νόημα της ανάστασης καταλήγουν οι περισσότεροι σε μια ακατάσχετη μπουρδολογία, σε ένα παραλήρημα πανηγυρισμών, που λες και πρώτη φορά ανασταίνεται ο Κύριος. Άσε εκείνα τα συγκαλυμμένα υπονοούμενα ότι ο ομιλών μόνο ενσαρκώνε.

Σημείωση : Από την εφημερίδα «Νέα της Μεγαλόπολης» Μάιος 2005
Ι.Α

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.