WELCOME

Ψυχαί  δ’ ασεβέων επουράνιοι
γαία πατώνται έν άλγεσι φονίοις
υπό ζεύγλαις αφύκτοις κακών
ευσεβέων δ’ επουράνιοι ναίοισαι
μολποίς μάκαρα μέγαν αείδοντ’ έν ύμνοις.

Πίνδαρος

Ο τρόπος περιηγήσεως του Παυσανία Print

Όταν ο Παυσανίας έφτανε σε μία πόλη έγραφε για  όσα αξιοθέατα έβλεπε εντός αυτής και κατόπιν , έχων ως αφετηρία την πόλη , άρχιζε την περιοδεία του προς διαφόρους κατευθύνσεις , ακολουθώντας τους δρόμους πού ξεκινούσαν απ' αυτήν . Όταν έφτανε στα σύνορα της πόλης αυτής προς άλλη πόλη , διέκοπτε εκεί την περιγραφή του και επιστρέφοντας στην αφετηρία του , ελάμβανε άλλη κατεύθυνση και όταν συμπλήρωνε την περιγραφή ολόκληρης της περιοχής της πόλης , τότε πήγαινε σε περιοχή άλλης γειτονικής πόλης . Τέτοιες βάσεις εξορμήσεως ήσαν οι Μαντινεία , Ορχομενός , Φενεός , Ηραία , Μεγαλόπολη , Τεγέα κ.τ.λ .

Η λεπτομέρεια της περιγραφής του , όπου επιμένει σ' αυτήν , αποδεικνύει αναμφίβολα ότι όσα περιγράφει τα είδε ιδίοις όμμασιν . Εξ΄ίσου όμως αληθινό φαίνεται ότι μερικά τουλάχιστον μέρη απ΄όσα δεν περιγράφει , αλλ΄ απλώς αναφέρει τα ονόματα των , δεν τα επισκέφτηκε , η' διότι δεν θα υπήρχε εκεί κάτι το αξιομνημόνευτο η' διότι θα ήταν πολύ δύσκολο να μεταβεί επί τόπου . Γράφει πχ περί Υψούντος (Στεμνίτσας)  “τα δέ ερείπια Υψούντος έστιν έν όρει κειμένω μέν υπέρ τού πεδίου , καλουμένω δέ Υψούντι , η δέ Θυραίου τε καί Υψούντος μεταξύ ορεινή πάσα έστί καί θηριώδης”  Έβλεπε λοιπόν από μία απόσταση ένα συνοικισμό η' κάτι άλλο , μάθαινε το όνομα του , υπολόγιζε την απόσταση και έγραφε: Από δω τόσα στάδια περίπου απέχει το τάδε .

Σε μερικές περιοχές δεν μετέβη καθ' ολοκληρία . Τίποτα δεν αναφέρει για ολόκληρη την περιοχή του τέως δήμου Κλείτορος - Μυλάοντος και για το τμήμα της περιοχής Λαγκαδίων προς τα ΒΑ .

Ο Παυσανίας έφτασε στην Αρκαδία προερχόμενος από την Αργολίδα . Αρχίζει την περιγραφή του από τα Μελαγγεία (Πικέρνi) , τα οποία βρίσκονται κοντά στην Κλίμακα οδό και όχι προς την διά του Πρίνου , προς την οποίαν κοντά ευρίσκεται η Νεστάνη . Ήλθε λοιπόν στην Αρκαδία από την οδό της Κλίμακος και όχι διά της οδού Πρίνου πού γράφουν μερικοί . Τερμάτισε δε την περιοδεία του ανά την Αρκαδία και όλη την Πελοπόννησο στίς Υσιές  (Αχλαδόκαμπος) , το σύνορο Τεγέας και Άργους .

Στην Αρκαδία ο Παυσανίας έμεινε τρία (3) χρόνια περίπου .Τα "Αρκαδικά" του τα έγραψε το 176 μ.χ .

Α.Κ.Β

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.