WELCOME

"Την Αρκαδία μου ζητάς, ζητάς μεγάλο πράγμα, εγώ σε  τη χώρα αυτή δε στέργω να σου δώσω. Στην Αρκαδία είν' πολλοί  άνδρες βαλανηφάγοι και δε σ' αρνούμαι αν θες να πας, αλλά θα σ' εμποδίσουν.

Όχθια - ανάτυπα τοπικής εφημερίδας 1973-1980 Print

Εισαγωγικό Σημείωμα

Η τοπική εφημερίδαμε τίτλο «Ηχώ των Οχθιτών» που κυκλοφόρησε κατά το χρονικό διάστημα 1973-1980, ήταν από τα πρώτα έντυπα συλλόγων που εκδόθηκαν στην περιοχή της Ηραίας Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας.

Το συγκεκριμένο έντυπο δεν περιοριζόταν μόνο στην παροχή πληροφόρησης αναφορικά με τις δραστηριότητες των δύο Συλλόγων, των Οχθιτών της Αθήνας και της Τρίπολης, αλλά αναφερόταν και σε γενικότερα θέματα που απασχολούσαν την τότε επαρχία Γορτυνίας. Είχε ποικιλία θεμάτων και ήταν διεκδικητική. Η έκδοσή της ήταν σε λινοτυπία, μικρή σε μέγεθος, αλλά πλούσια σε περιεχόμενο. Αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του χωριού και των ξενιτεμένων παιδιών του, εκπληρώνοντας το όραμα για την προκοπή των συμπατριωτών μας που η αστυφιλία τους είχε οδηγήσει στα αστικά κέντρα.

Η έκδοση της τοπικής εφημερίδας «Ηχώ των Οχθιτών» πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική περίοδο που υπήρχε αναγκαιότητα για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των κατοίκων του χωριών και τον εξωραϊσμό αυτών με την διάνοιξη αγροτικών και δημοτικών δρόμων, αλλά και την κατασκευή μικροέργων.

Άξιοι μνείας είναι οι πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας, συγκεκριμένα ο αείμνηστος Κώστας Φ. Διονυσόπουλος, πρόεδρος τότε του Συλλόγου και εκδότης του βιβλίου «Τα Όχθια» και ο Δημήτρης Γ. Λαγός, φοιτητής τότε και γραμματέας του Συλλόγου και τώρα καθηγητής Πανεπιστημίου. Αργότερα τη σκυτάλη αυτής της έκδοσης ανέλαβε ο Γιάννης Κ. Διονυσόπουλος, φοιτητής τότε και γενικός γραμματέας του Συλλόγου.

Η συγκέντρωση όλων των φύλλων της εφημερίδας και η επανέκδοσή της σε ηλεκτρονική μορφή από τον υπογράφοντα το εν λόγω εισαγωγικό σημείωμα, αποτελεί μια προσπάθεια  διάσωσης και προβολής της πνευματικής και πολιτιστικής παρακαταθήκης. Έτσι, ο κάθε ενδιαφερόμενος που έχει προσβασιμότητα στο συγκεκριμένο αρχειακό υλικό, θα έχει τη δυνατότητα ανάγνωσης, μελέτης και αξιολόγησης αυτού, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως βιβλιογραφική πηγή.

Εκτιμώ ότι η επανέκδοση της εφημερίδας «Ηχώ των Οχθιτών» δύναται να τροφοδοτήσει τους ερευνητές της τοπικής ιστορίας, της λαογραφίας και του λαϊκού μας πολιτισμού με χρήσιμες πληροφορίες για την πνευματική αποτίμηση του έντυπου τύπου και την συμβολή του στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.


Όλα τα ανάτυπα των εκδόσεων 1973-1980 σε μορφή PDF εδώ.

Αθήνα, 17.03.2019

 

 

 

 

 

Δημήτρης Γ. Λαγός

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.