WELCOME
Κατά την εποχή του μεγάλου λιγνιτογόνου έλους της Μεγαλόπολης (τεταρτογενούς) ζούσαν εκεί μεγάλα θηλαστικά, όπως ελέφαντες και ιπποπόταμοι. Οστά και χαυλιόδοντες από τα τεράστια αυτά θηλαστικά ανευρίσκονται στο έδαφος.
Αντιπαράθεση Σ. Κλεάνθη & Λ. Καυταντζόγλου Print

 

Το μέγαρο του Αρσακείου είναι από μία άποψη το σημαντικότερο αθηναϊκό κτίριο του 19ου αιώνα. Και αυτό γιατί η οικοδόμησή του έδωσε την ευκαιρία σε δύο αρχιτέκτονες πού επηρέασαν, ίσως όσο κανένας άλλος, την δομή και την όψη της νεώτερης Αθήνας, να εκφράσουν με καθαρότητα, σαφήνεια, αλλά και έντονη διάθεση πολεμικής, τις απόψεις τους για την αρχιτεκτονική. Μια αναδρομή στα γεγονότα που συνέβησαν και μια αναφορά στις απόψεις που εκφράστηκαν τονίζει από μία ακόμη πλευρά την ορθότητα της απόφασης διατήρησης, καθαρισμού και ανακαίνισης του Αρσακείου που προχωρεί ήδη με ταχύ ρυθμό.

Το 1838 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία αποφάσισε να αναγείρει εκπαιδευτήριο χωρητικότητας 40 κλινών που θα περιελάμβανε αίθουσες διδασκαλίας, βιβλιοθήκη, αναγνωστήρια, και όλους τούς αναγκαίους χώρους πού θα συνέθεταν ένα πρότυπο κτίριο. Την ακριβή διατύπωση του προγράμματος και την εκπόνηση των σχεδίων ανέλαβε χωρίς αμοιβή ο Σ. Κλεάνθης, ο αρχιτέκτονας του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου της Αθήνας. Γεννημένος στην Μακεδονία με σπουδές στο Βερολίνο, δίπλα στον κλασσικιστή K. F. Schinkel είχε γυρίσει στην μετέπειτα πρωτεύουσα της Ελλάδας, πρίν αυτή ακόμη παραδοθεί επίσημα σε ελληνικά χέρια. Αφού είχε αποκτήσει σημαντική εμπειρία με τον σχεδιασμό πλήθους ιδιωτικών κατοικιών κρίθηκε άξιος της εμπιστοσύνης της Εταιρείας, πού είχε σκοπό να συγκεντρώσει τα αναγκαία χρήματα για την ανέγερση του καταστήματός της -περίπου 30.000 δρχ.- με την σύναψη δανείου.

Η συνέχεια σε μορφή Pdf

 

 

 

 

 

 

Arcadians.gr

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.