WELCOME

Ψυχαί  δ’ ασεβέων επουράνιοι
γαία πατώνται έν άλγεσι φονίοις
υπό ζεύγλαις αφύκτοις κακών
ευσεβέων δ’ επουράνιοι ναίοισαι
μολποίς μάκαρα μέγαν αείδοντ’ έν ύμνοις.

Πίνδαρος

Ο διαβόητος φυγόδικος Τούτουνας … και άλλα τινά Print

Ο διαβόητος φυγόδικος Τούτουνας … και άλλα τινά

Ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου αθηναϊκές εφημερίδες του 19ου αιώνα, βρήκα και «ειδήσεις» αναφερόμενες στην Αρκαδία. Ειδικώτερα, βρήκα «ειδήσεις» για φυγόδικους και τον περιβόητο ληστή της εποχής εκείνης, τον Τούτουνα, η δράση του οποίου έφτασε να γίνει και δημοτικό τραγούδι, το οποίο και παραθέτω, δημοσιευμένο σε βιβλίο, το οποίο εξέδωσε ο μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος, από το χωριό Κολλίνες της Αρκαδίας, Γιώργης Π. Ξυλιάς, το 2011 και το αφιερώνω στους Αρκάδες φίλους μου Βασίλη Αναστασόπουλο και Πάνο Βασιλείου, ο οποίος εδώ και τριάντα χρόνια τιμά το Αρκαδικό και Ελληνικό όνομα στην Ελβετία.

ΣΤΟΑ, 15/5/1881 – Εφονεύθη εν Γόρτυνι υπό αποσπάσματος ο φυγόδικος Διονύσιος Αναστασόπουλος και συνελήφθη ο φυγόπινος Νικ. Ντελαγής ή Χρυστοβίτσης, άρτι εκ των ειρκτών του Παλαμηδίου αποδράς.

ΣΤΟΑ, 15/5/1881 – Ο διαβόητος φυγόδικος Τούτουνας απηύθυνε προς τον Γ. Βασιλείου δικηγόρον εν Τριπόλει επιστολήν εκ Βαλτετζίου από 20 Ιουλίου, ήν παραγγέλει αυτόν να δημοσιεύση και δια της εφημερίδος η «Αρκαδία», και δι’ ής αγγελίας αυτώ, ότι την πρώτην Αυγούστου απεφάσισε να παρουσιασθή μόνος του εις την δικαιοσύνην και να γράψη τω εισαγγελεί των Εφετών κ. Κασιμάτη να ευρεθή τότε εις Τρίπολιν, ίνα παραδοθή εις χείρας του. Επιπροσθέτει δε ότι δεν έλαβε καιρόν, να μεταβή να ομιλήση τον κ. Γ. Βασιλέιου, διότι αποχαιρετά τα λημέρια και τους φίλους.

ΣΤΟΑ, 29/7/1881 – Ο εν Αρκαδία διαβόητος φυγόδικος Τούτουνας, όστις είχε προαναγγείλει ότι θα προσέλθη εις τας αρχάς, επραγματοποίησε προχθές τούτο, προσελθών εις Τρίπολιν και φυλακισθείς.

ΑΙΩΝ, 26/11/1881 – Εν τω εν Τριπόλει Κακουργοδικείω ήρξατο από της παρελθούσης εβδομάδος εκδικαζόμεναι κατά σειράν αι εις τον διαβόητον άλλοτε καταστάντα φυγόδικον Δημ. Τούτουνα αποδιδόμεναι κατηγορίαι. Τρείς εκ των κατ’ αυτού κατηγοριών, αφορώσαι εις απαγωγήν και εκβίασιν, εξεδικάσθησαν ήδη, εφ’ αίς εκηρύχθη ένοχος και κατεδικάσθη εις οκταετή κάθειρξιν. Αι υπολοιπόμεναι κατ’ αυτού κατηγορίαι, εκδικασθήσονται τη εβδομάδι ταύτη.

-------------

Τώρα τα πουλιά τώρα τα χελιδόνια
τώρα οι πέρδικες Χελιώτη,
Τούτουνα Τριμπολιτσιώτη.
Τώρα οι πέρδικες συχνολαλούν και λένε,
Μην τον είδατε Χελιώτη,
Τούτουνα Τριμπολιτσιώτη.
Μην τον είδατε μωρέ τον Τούτουνα τον κλέφτη,
Χθές τον είδαμε σε ενός βλάχου τη στάνη,
Τον κερνάγανε πέντε έξι βλαχοπούλες,
Και η μικρότερη στο αυτί τον κουβεντιάζει.
Δεν παντρεύεσαι, δεν παίρνεις βλαχοπούλα;
Σαν και μένανε, σαν και την αδελφή μου;

----------------


Για την αντιγραφή

Αντώνης Ν. Βενέτης
Μοναστηράκι Δωρίδος
Τηλ: 6972 080609

 

====================

Μία παραλλαγή του τραγουδιού με την Νάντια Καραγιάννη. Κλικ εδώ.

 



Arcadians.gr
Σάββατο 4 Απριλίου 2015

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.