WELCOME

Ζυγά ζυγά που περπατάς
και τη μεσούλα σου κρατάς,
κάνεις τους νιους και σκάζουνε,
τους γέρους και πλαντάζουνε,
κάνεις και μένα τ' ορφανό,
παίρνω μαχαίρι να σφαγώ.
Μη σφάζεσαι λεβέντη μου
και 'γώ σε κάνω ταίρι μου

Όθων - η περίοδος της απόλυτης μοναρχίας Print

Η περίοδος της απόλυτης μοναρχίας  1833 - 1843[i]

Οι τρεις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, οι οποίες από το 1824 κιόλας επενέβαιναν συστηματικά στα ελληνικά πράγματα, υπέγραψαν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου (22 Ιανουαρίου /3 Φεβρουαρίου 1830), που όριζε ότι «η Ελλάς υπό την κυριαρχίαν του πρίγκηπος της Βαυαρίας Όθωνος και την εγγύησιν των τριών Αυλών θα αποτελέση ανεξάρτητον μοναρχικόν κράτος». Η επιβολή αυτή του καθεστώτος της απόλυτης μοναρχίας βασίστηκε όχι σε κάποια απόφαση του ελληνικού λαού, αλλά στη Διεθνή Συνθήκη του Λονδίνου της 25ης Απριλίου / 7ης Μαΐου 1832.

Το βασιλικό στέμμα προσφέρθηκε αρχικά από τις «Προστάτιδες» Δυνάμεις στον πρίγκηπα Λεοπόλδο του Σαξκοβούργου, ο οποίος αρνήθηκε την «προσφορά» αυτή. Με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 1ης/13ης Φεβρουαρίου 1832, οι Μ. Δυνάμεις προσέφεραν το ελληνικό στέμμα στον 17χρονο τότε πρίγκηπα Φρειδερίκο Όθωνα, που έφερε πλέον τον τίτλο του «Βασιλέως της Ελλάδος».

Επειδή ωστόσο ο Όθων ήταν ανήλικος, ο Λουδοβίκος ο Α’ εξουσιοδοτήθηκε από τις Μ. Δυνάμεις να διορίσει τριμελή «Αντιβασιλεία», η οποία θα συγκέντρωνε στα χέρια της όλες τις εξουσίες του Όθωνα μέχρι την ενηλικίωση του τελευταίου, την 1η Ιανουαρίου 1835. Η «Αντιβασιλεία», την οποία αποτελούσαν ο κόμης Ιωσήφ Λουδοβίκος φόν Άρμανσμπεργκ (Ludwig von Armansperg) ως πρόεδρος, ο καθηγητής Γεώργιος Λουδοβίκος φόν Μάουρερ (Georg Ludwig von Maourer) και ο στρατηγός Κάρολος Γουλιέλμος φόν Κάϋντεκ (Karl Wilhelm von Heideck), άμα τη αφίξει του Όθωνα στο Ναύπλιο στις 6 Φεβρουαρίου 1833, εξέδωσε προκήρυξη προς τους Έλληνες με τη χαρακτηριστική φράση «Όθων, ελέω Θεού βασιλεύς της Ελλάδος»  και χωρίς να κάνει καμία νύξη για κατάρτιση Συντάγματος.

Ούτε στη διακήρυξη που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό μετά την ενηλικίωσή του ο Όθωνας ανέφερε οτιδήποτε είχε σχέση με την ψήφιση Συντάγματος. Κυβερνούσε μόνος, με τη βοήθεια της «αυλής» του ή, όπως ονομαζόταν τότε, του «ανακτοβουλίου» ή «καμαρίλας». Με διάταγμά του στις 18/30 Σεπτεμβρίου 1835 ιδρύθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας  (ΣτΕ). ‘Ως προς την άσκηση της εξουσίας τίποτε το ουσιαστικό δεν άλλαξε μετά την ενηλικίωση του μονάρχη.

Το πρώτο διάγγελμα του Όθωνα (της αντιβασιλείας) στο πρώτο ΦΕΚ του ελληνικού κράτους. Δίγλωσσο, εις την ελληνικήν και βαυαρικήν γλώσσα. Σε μορφή PDF.

 

 

 

 


Arcadians.gr
23 Μαρτίου 2015

 

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.