WELCOME
Ο Κλώντ Φωριέλ είναι στη παγκόσμια κριτική ο ανάδοχος του Δημοτικού μας τραγουδιού. Στάθηκε ένας από τους πιό φωτεινούς μελετητές της λαικής ποίησης, που με εργασίες πρωτότυπες η Δύση παρέλαβε ένα δώρο απρόοπτο της αιώνιας Ελλάδος.
Αθανάσιος Καρπακλής - Υποψήφιος Γερουσιαστής Αρκαδίας Print

Παρατηρήσεις

Εντυπωσιακή φωτογραφία σε χαρτί άριστης ποιότητας, λευκασμένο, γυαλιστερό (σατινέ–ιλουστρασιόν) διαστάσεων 17x22,5 εκ.

Παρατηρούμε την κόμμωση του συρμού της εποχής με φράντζα «κοκοράκι» όπως την έλεγαν τότε, η οποία επανήλθε σήμερα μετά από 80 χρόνια!

Βιογραφικό από την ιστοσελίδα «Μαγούλιανα Αρκαδίας»

Αθανάσιος Κ. Καρπακλής (1879 – 26/4/1929). Ο γιατρός των Μαγουλιάνων. Ιεραπόστολος της ιατρικής επιστήμης των χωριών και κωμοπόλεων των τέως δήμων Λάδωνος, Μυλάοντος, Κλείτωρος, Νυμφασίας. Υποψήφιος γερουσιαστής Αρκαδίας συνασπισμού Φιλελευθέρων (Ελευθερίου Βενιζέλου).

Στους βατούς μουλαρόδρομους που συνδέουν τα χωριά μας ο Καρπακλής ήταν τακτικός διαβάτης. Υπήρξε μια πατριαρχική φυσιογνωμία. Η ζωή για τον γιατρό ήταν σκληρή και άδικη. Όπως σκληρή και άδικη ήταν η ζωή και για τους κατοίκους των χωριών μας. Παντρεύτηκε τη βυτινιώτισσα Λιαροπούλου. Δεν απέκτησε απογόνους. Ως δημοκρατικός υποψήφιος και παράγωντας αντιμετώπισε τη σκληρή αντίδραση των φιλοβασιλικών αντιπάλων του. Έλαβε μέρος στην ίδρυση του Σανατορίου στην Βυτίνα, ελπίζοντας ότι θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Διέθεσε πολλά χρήματα στο Σανατόριο, το οποίο έκλεισε λόγω κακοδιοίκησης. Με το θάνατό του -ετάφηκε στο προαύλιο του Ιερού ναού Αγίου Δημητρίου- η ευρύτερη περιοχή εστερήθηκε έναν προοδευτικό επιστήμονα και άνθρωπο.

=============================

Πρόσθετες πληροφορίες:

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, και το 1901 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ. (Εφημ. ΣΚΡΙΠ 29.1.1901).

Παντρεύτηκε στις 4 Ιουλίου του 1909 (30 ετών) την Παναγιώτα Ε. Λιαροπούλου (22 ετών) από την Βυτίνα.

(Βιβλία Γάμων Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως)

Στις εκλογές της 19.8.1928 ήταν υποψήφιος με το Κόμμα των Φιλελευθέρων (βενιζελικό) και είχε συνυποψήφιο στη Γορτυνία τον Ηλία Αποσκίτη. Η Νίκη των Φιλελευθέρων ήταν σαρωτική.

Στην παρούσα εκλογή των Γερουσιαστών είχε συνυποψήφιο βενιζελικό στο Νομό Αρκαδίας τον Θεόδ. Μανέτα. (Εφημ. ΣΚΡΙΠ 28.7.1928)

Ο Καρπακλής δεν εξελέγη.

Η Γερουσία του 1927 ιδρύθηκε με το ελληνικό Σύνταγμα του 1927 ως δεύτερο νομοθετικό σώμα. Οι πρώτες εκλογές για την συγκρότησή της έγιναν στις 21 Απριλίου 1929 στις Βουλευτικές εκλογές. Με καθολική ψηφοφορία εξελέγησαν από τον λαό 92 γερουσιαστές ενώ επιπλέον 18 εξελέγησαν από τα διοικητικά συμβούλια επαγγελματικών οργανώσεων και τα πνευματικά ιδρύματα. Σε αυτούς προστέθηκαν άλλοι 10 που εξέλεξε η βουλή, σύνολο 120. Η θητεία του γερουσιαστή ήταν 9 χρόνια αλλά κάθε τρία χρόνια ανανεωνόταν η σύνθεσή της κατά το ένα τρίτο με καθολική ψηφοφορία στο τρίτο των εκλογικών διαμερισμάτων της χώρας. Η γερουσία καταργήθηκε στις 1 Απριλίου 1935 με το κίνημα του Κονδύλη.

Στις 21 Απριλίου 1929 έγιναν οι πρώτες γερουσιαστικές εκλογές, τις οποίες προκήρυξε η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Οι βενιζελικές δυνάμεις («Κόμμα των Φιλελευθέρων », «Αγροτοεργατικό Κόμμα», «Προοδευτικοί», «Συντηρητικοί Δημοκρατικοί») θριάμβευσαν στην κάλπη, καθώς συγκέντρωσαν το 70,58% των ψήφων και εξέλεξαν συνολικά 78 γερουσιαστές. Η αντιβενιζελική παράταξη («Λαϊκό Κόμμα», «Ελευθερόφρονες», Ανεξάρτητοι Βασιλόφρονες) έλαβαν το 26,06% των ψήφων και συνολικά 12 έδρες. Το «Αγροτικό Κόμμα» με 1,66% των ψήφων εξέλεξε 2 γερουσιαστές, ενώ το ΚΚΕ με το 1,70% των ψήφων έμεινε χωρίς έδρα.

Οι βενιζελικοί επικράτησαν και στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανανέωση του 1/3 των εδρών της Γερουσίας, εκλέγοντας 26 από τους 30 γερουσιαστές. Πρώτος πρόεδρος της Γερουσίας εξελέγη ο Αλέξανδρος Ζαΐμης και ακολούθησαν οι πρώην στρατιωτικοί Λεωνίδας Παρασκευόπουλος και Στυλιανός Γονατάς.

Η Γερουσία καταργήθηκε την 1η Απριλίου του 1935, μετά την έκρηξη και καταστολή του βενιζελικού στρατιωτικού κινήματος του 1935, που επεδίωκε την επάνοδο στην εξουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου. Μετά την επάνοδο του βασιλιά Γεωργίου Β' και την επαναφορά του Συντάγματος του 1911 (Νοέμβριος 1935), η Γερουσία δεν ανασυστήθηκε, ως βενιζελικό δημιούργημα.

Φωτογραφία του Αθανάσιου Καρπακλή σε υψηλή ανάλυση.

 

 

 

 

 

Νίκος Κουμπέτσος
Ξυλόκαστρο 10 Μαΐου 2014

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.