WELCOME

Καλωσήλθατε στον δικτυακό τόπο της Αρκαδίας. Ενα site φτιαγμένο απο κατοίκους του νομού Αρκαδίας αφιερωμένο στον τόπο τους....

Ο Άτλας της Αρκαδίας Print

Ο Άτλας παρουσιάζεται στενά συνδεδεμένος και με την Αρκαδία (στη Πελοπόννησο). Στην Αρκαδία ο Άτλαντας λατρευόταν σαν "θεός". Τον Άτλαντα αυτόν η Ελληνική παράδοση από το 2000 μέχρι το 600 περίπου της παλιάς χρονοαρίθμησης τον ταύτιζε με τους προηγούμενους Άτλαντες και τον αναγνώριζε σαν γεννήτορα των πλειάδων. Δέχονταν δηλαδή πως οι Πλειάδες γεννήθηκαν στο βουνό Κυλλήνη της βόρειας τότε Αρκαδίας. Σε μια σπηλιά μάλιστα του ίδιου βουνού γέννησε λέγανε και η Μαία τον Ερμή (ο πατέρας ήταν ο Δίας).

Οι αρχαίοι Αρκάδες αυτοονομάζονταν "απόγονοι των θυγατέρων του Άτλαντα" (βλέπε F.H.G. Didot). Το βουνό Κυλλήνη παλιότερα ονομαζόταν "όρος Ατλας" προς τιμή του "θεού" (διάβαζε βασιλιά) Άτλαντα. Η Αρκαδία λεγόταν παλιότερα Γιγαντίς, γη των Γιγάντων.

Όταν όμως τον 6ο π.χ. αιώνα καταγράφηκαν στην τοτινή γλώσσα και ερμηνεύτηκαν τα έπη του Όμηρου και τα ποιήματα του Ησίοδου και λίγο αργότερα, όταν ο Σόλωνας έφερε τα στοιχεία από την Αίγυπτο για την Ατλαντίδα και ο Πλάτωνας τα δημοσίευσε, και όταν οι Έλληνες με τα ταξίδια διεύρυναν τον γεωγραφικό τους ορίζοντα, οι μυθιστορίες για τον Άτλαντα της Αρκαδίας άλλαξαν...Η καταγωγή του παλιού τοπικού θεού Άτλαντα μετατέθη από την Αρκαδία στη μακρινή δύση. Τώρα λοιπόν όλοι δέχονται ότι ο Άτλαντας της Αρκαδίας ήταν ο πρώτος βασιλιάς της περιοχής.

Ο ιστοριογράφος Διονύσιος Αλικαρνασσεύς (1ος αιώνας π.Χ.) μελετώντας την πανάρχαια ιστορία. γράφει τα εξής καταπληκτικά: " Ο Άτλας υπήρξε ο πρώτος βασιλιάς της χώρας που σήμερα ονομάζεται Αρκαδία ". Ο Δίας παστρεύθηκε την κόρη του Ηλέκτρα και τα παιδιά τους " που διαδέχτηκαν τον Άτλαντα στο θρόνο, βασίλεψαν για αρκετό διάστημα στην Αρκαδία. Ύστερα απ' αυτό έγινε ένας μεγάλος κατακλυσμός σ' όλη τη Αρκαδία, που κάλυψε με τα νερά του τις πεδιάδες και τις έκανε για πολύ καιρό ακατάλληλες για καλλιέργεια ". Εδώ ακριβώς περιγράφεται ο καταποντισμός της Αρκαδίας από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, γιατι στην Ελληνική μυθολογία αναφέρεται μόνο ένας μεγάλος κατακλυσμός, αυτος του Δευκαλίωνα.

Ιστορική ερμηνεία του μύθου

Ο Άτλαντας, λοιπόν, της Αρκαδίας δέχονται όλοι πως ήταν ο πρώτος βασιλιάς της περιοχής και προερχόταν από τη Δύση. Αυτός φαίνεται ήταν συγγενής ή απόγονος του Άτλαντα του τρίτου (του κεντρικού βασιλιά της Ατλαντίδας) και όταν οι Άτλαντες κατέλαβαν την Πελοπόννησο τoν όρισαν βασιλιά και τοποτηρητή τους. Το γεγονός ότι η Αρκαδία λεγόταν παλιότερα Γιγαντίς (γη Γιγάντων) επιτρέπει να υποθέσουμε ότι ο Άτλας ήταν επιπλέον και αρχηγός τμήματος Τιτάνων ή Γιγάντων που εγκαταστάθηκαν εκεί.. Ένα βουνό της Αρκαδίας ονομάστηκε απ΄ αυτόν Άτλας (το όρος που αργότερα μετονομάστηκε Κυλλήνη). Από τον Ατλαντικής επίσης καταγωγής σύμβουλό του ή κατ΄ άλλους αδερφό του, Αζάν ή Αζάη, ένα άλλο βουνό ονομάστηκε Αζάν. Ο Άτλαντας Δ΄ και η δύναμη των Ατλάντων που τον ακολουθούσαν και εγκαταστάθηκαν στη Αρκαδία άφησαν απογόνους, γι' αυτό οι αρχαίοι Αρκάδες έλεγαν πως είναι απόγονοι των Ατλάντων.

Πηγή:www.atlantida.gr

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.