WELCOME

Κόρη Μαγουλιανίτισσα τι μας κουνάς το χέρι
Μαζί θα το γλεντήσουμε τούτο το καλοκαίρι.
Θυμάσαι που σε φίλησα στον πλάτανο στη βρύση
και βάλαμε και μάρτυρες τα φύλλα του πλατάνου
Τα φύλλα τώρα πέσανε και ποιός θα μαρτυρήσει
Θα μαρτυρήσει ο πλάτανος, θα μαρτυρήσει η βρύση.

Ζεμενό Κορινθίας - Παράδοξο Προικοσύμφωνο του 1896 Print

Στο παρόν προικοσύμφωνο, δηλώνεται διαφορετική έννοια της διαδικασίας. Ο γάμος θεωρείται τετελεσμένος, την ημέρα παράδοσης όλης της προίκας που συμφωνήθηκε, ενώ έχει προηγηθεί ο θρησκευτικός στην εκκλησία. Δηλαδή οι νεόνυμφοι δεν θα συνοικίσουν μετά την τέλεση του Μυστηρίου του Γάμου κατά τους Θείους και Ιερούς κανόνας της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας, αλλά αργότερα, την εποχή που ο γαμπρός θα παραλάβει τη προίκα, και θα γίνει το πατροπαράδοτο γαμήλιο γλέντι.

Το φαινόμενο αυτό γνώριζα ότι ίσχυε παλαιά στη Ζάχολη Κορινθίας. Τότε είχα επισκεφθεί τον Μπάρμπα-Αναστάση Κορδούλη, υπέργηρο στα Ροζενά Δερβενίου, ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι οι νεόνυμφοι συνοικούσαν αφού γίνει και το γαμήλιο γλέντι, συνήθως ένα μήνα μετά από τα Στέφανα στην εκκλησία, και σπανίως μετά 6 με 9 μήνες, π.χ. τον Σεπτέμβριο, όταν εισέπρατταν το γεωργικό εισόδημα δηλ. της σταφίδας.

Το Προικοσύμφωνο

Σελίδα 1

Σελίδα 2

Ολόκληρο το αρχείο σε μορφή pdf

 

 

 

 

 

 

Arcadians
Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

===================

Υγ: Η σελίδα μας ευχαριστεί θερμά τον Νίκο Κουμπέτσο από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας που μας έδωσε προς δημοσίευση το ανωτέρω προικοσύμφωνο και την μεταγραφή αυτού.

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.