WELCOME

"Την Αρκαδία μου ζητάς, ζητάς μεγάλο πράγμα, εγώ σε  τη χώρα αυτή δε στέργω να σου δώσω. Στην Αρκαδία είν' πολλοί  άνδρες βαλανηφάγοι και δε σ' αρνούμαι αν θες να πας, αλλά θα σ' εμποδίσουν.

Μια έκκληση προς την 9η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση Print

Αγαπητοί φίλοι και φρουροί των Σπηλαίων και της φύσης!
Η αρχική μας πρόθεση ήταν να παρευρεθούμε στην σπουδαία αυτή συνάντηση της Σπηλαιολογικής Οικογένειας, να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για την προστασία των βουνών και του απαράμιλλου ελληνικού τοπίου.

Δυστυχώς, λόγοι απόστασης και ανωτέρας βίας δεν μας το επιτρέπουν.

Επιτρέψτε μας, όμως, έστω και μέσω αλληλογραφίας να σας απευθύνουμε λίγα λόγια αγωνίας και εγρήγορσης για το δράμα που παίζεται εδώ και καιρό σε βάρος της φύσης.

Το τεύχος 49 του ΕΠΑΘΛΟΥ, που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο Απρίλιο με το καταγγελτικό αφιέρωμα «Ανεμογεννήτριες στο Μοριά-Το μεγάλο κόλπο», στάθηκε η αφορμή για να γνωριστούμε μεταξύ μας πολλοί φορείς, σύλλογοι και προσωπικότητες από την Πελοπόννησο και όλη την Ελλάδα.

Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των ομάδων και ανθρώπων είναι η λατρεία για τη φύση και τους θησαυρούς της κληρονομιάς μας και η ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα του Περιβάλλοντος.

Ο κατάλογος αυτός, συνεχίζει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και πολλά είναι αυτά που πετύχαμε με την αντίδραση και τις καταγγελίες μας…  Ο Σπηλαιοσύντροφός σας και δυναμικός μαχητής Γιάννης Κοφινάς, πρωτοπόρος σ’ αυτόν τον αγώνα, μπορεί να σας πει περισσότερα γι’ αυτό.

Ωστόσο, επειδή η απαξίωση και η νομή της φύσης αποτελεί κύριο στόχο μεγάλων οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων, όσο περισσότερο θα δυναμώνει αυτό το Δίκτυο, τόσο πιο ηχηρό μήνυμα θα στέλνει και τόσο περισσότερο θα εμποδίζουμε την καταστροφή.

Η Σπηλαιολογική Οικογένεια είναι από τη φύση της συγγενής και σύμμαχος του Περιβάλλοντος με πρωταγωνιστικό ρόλο και πολυσήμαντο έργο.

Σας απευθύνουμε, λοιπόν, αίτημα και έκκληση αγωνίας, σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή της Σπηλαιολογίας, να υιοθετήσετε τους ακόλουθους βασικούς άξονες και να ενώσετε τη φωνή σας με τη δική μας:

-Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπήρξαν και παραμένουν η σημαία και το βασικό αίτημά μας στη μάχη για την ανατροπή της ρυπογόνας εποχής μας. Ωστόσο, δεν θα ανεχθούμε να μετατραπεί από τα τραστ των συμφερόντων η ευλογία που περιμέναμε από αυτές σε «κατάρα», και να γίνουν οι ΑΠΕ ο «δούρειος ίππος» για την οικοπεδοποίηση της παρθένας γης μας.

-Η αιολική βιομηχανία, για την ηλιόλουστη και παρθένα φύση της χώρας μας, δεν μπορεί να αποτελεί ούτε πανάκεια ούτε μονόδρομο. Η ασύδοτη, παράνομη και ανεξέλεγκτη καταστροφή των βουνοκορφών μας, των δασών, των βιοτόπων και των πολιτιστικών μας μνημείων, όχι μόνο δεν θα σώσει τον πλανήτη αλλά θα θυσιάσει στο βωμό της κερδοσκοπίας των ολίγων τα εναπομείναντα φυσικά οχυρά του…

-Η χώρα μας είναι περίφημη στα πέρατα της γης για τον ήλιο της και το ιδιαίτερο ελληνικό του φως. Η μόνη αποδεκτή πολιτική για το Περιβάλλον είναι εκείνη που σέβεται το 70% των Ελλήνων που προτιμούν την ηλιακή ενέργεια, την κυρίαρχη πηγή της χώρας μας και που μπορεί να εφαρμοσθεί με πολλαπλά και περισσότερα οφέλη πάνω στα κτίρια, τους δημόσιους χώρους, τις βιομηχανίες, τις οικίες… Η βιοκλιματική πολιτική επί των κτιρίων και η καλλιέργεια των αρχών εξοικονόμισης αποτελούν επιπρόσθετα όπλα αυτής της πολιτικής. Ευπρόσδεκτη είναι και κάθε άλλη ήπιας μορφής ενέργεια που αξιοποιεί το δώρο της φύσης χωρίς να την καταστρέφει…

-Η πάγια τακτική της ελληνικής πολιτείας να λειτουργεί «ερήμην των κατοίκων» αποτελεί κατάφορη παραβίαση των Κοινοτικών Οδηγιών για τα δικαιώματα των κατοίκων στη συμμετοχή και την λήψη αποφάσεων που αφορούν στον Περιβάλλοντα χώρο τους. Ζητάμε, την άμεση εφαρμογή της Σύμβασης του Aarhus που αποτελεί από τον Δεκέμβριο του 2005 κτήμα της ελληνικής νομοθεσίας. Ζητάμε την πλήρη ενημέρωση και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε οποιοδήποτε ζήτημα αφορά την προγονική τους γη, τη γη που ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά του μέλλοντος.

-Το πανάρχαιο ελληνικό τοπίο και η πολιτιστική κληρονομιά μας δεν μπορούν να συγκρίνονται με τις βιομηχανικές χώρες και να υπακούουν στις λογικές τους.  Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, το Κτηματολόγιο και το Κράτος Διαφάνειας, αποτελούν για τις προηγμένες χώρες καθεστώς εδώ και δεκαετίες ενώ για την Ελλάδα αποτελούν υποσχέσεις που διαρκώς αναβάλλονται προς όφελος και αγαλλίαση των παρανομούντων καταπατητών.

-Τέλος, η αναθεώρηση των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στην προστασία των Δασών και την υποβάθμιση του ΣτΕ μας βρίσκει αντίθετους γιατί αποδεικνύει ότι στοχεύουν στην ακύρωση αφενός των τελευταίων «εμποδίων» για τα οικοπεδοφάγα σχέδιά τους αφετέρου των νομικών συμμάχων προστασίας της φύσης.

Αγαπητοί φίλοι της μεγάλης Σπηλαιολογικής Οικογένειας:
Πριν από λίγες εβδομάδες και με προεκλογικές τυμπανοκρουσίες εγκαινιάσθηκε ο ηλεκτροφωτισμός του Ακροκόρινθου. Τα μεγαλύτερο κάστρο, ο ηρωικός αυτός προμαχώνας και Ωραία Πύλη του Μοριά. Το επίσημο κόστος αυτού του έργου δηλώθηκε στα 1.295.000 ευρώ.

60.000.000 ευρώ θα κοστίζει κάθε χρόνο στο ελληνικό δημόσιο αυτός ο ηλεκτροφωτισμός. Ο Ακροκόρινθος, είναι περιοχή NATURA με σπάνια φυτά, πανέμορφες ορχιδέες και φωλιά για δυσεύρετα πουλιά. Ούτε ηλιακά φώτα σκέφτηκαν, ούτε τη διαταραχή του βιότοπου αυτοί που έκοψαν τις κορδέλες.

Μπορούν, αυτοί οι άνθρωποι να μας πείσουν ότι νοιάζονται για το Περιβάλλον;

Πόσα Σπήλαια παραμένουν ανεξερεύνητα;
Πόσα μυστικά έχουν να μοιραστούν μαζί μας;
Πόσοι θησαυροί κρύβονται στις καρδιές των βουνών μας;

Χαιρετίζουμε την μεγάλη αυτή γιορτή της Σπηλαιολογικής Οικογένειας με τη σιγουριά πως απευθυνόμαστε σε μια απ’ τις δυναμικότερες περιβαλλοντικές ομάδες που μπορεί να κάνει θαύματα στην υπόθεση προστασία της φύσης.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων θερμά για τη φιλοξενία και την υπομονή σας.

Οι έξη βασικοί άξονες που προτείνουμε, αποτελούν στην ουσία ένα προσχέδιο Ψηφίσματος, στο οποίο μπορούν να προστεθούν απόψεις και βελτιώσεις. Ο χρόνος δεν μας επέτρεψε να το διακινήσουμε εγκαίρως. Ο χρόνος, όμως, μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύντροφός μας αν όλοι συμβάλουμε ενεργά στην τελική μορφή του διακινώντας το προς όλες τις συγγενείς κινήσεις, ομάδες και προσωπικότητες.

Η υπογραφές μας, όσο περισσότερες γίνονται, τόσο περισσότερο θα απειλούν τα παράνομα και καταστροφικά τους σενάρια.

Όσοι φορείς, σύλλογοι, προσωπικότητες θα επεξεργάζονται και θα προσυπογράφουν το ΨΗΦΙΣΜΑ θα ανακοινώνονται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομίου.

Ίσως, εντυπωσιαστούμε όλοι μας, από το πόσο πολλοί είμαστε…

Καλή επιτυχία και συναρπαστικές εξερευνήσεις

Ελένη Παπαδοπούλου
(Αρχισυντάκτρια του ΕΠΑΘΛΟΥ, Γραμματέας της ΜΚΟ «Απία Φύση»)

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.