WELCOME

Κόρη Μαγουλιανίτισσα τι μας κουνάς το χέρι
Μαζί θα το γλεντήσουμε τούτο το καλοκαίρι.
Θυμάσαι που σε φίλησα στον πλάτανο στη βρύση
και βάλαμε και μάρτυρες τα φύλλα του πλατάνου
Τα φύλλα τώρα πέσανε και ποιός θα μαρτυρήσει
Θα μαρτυρήσει ο πλάτανος, θα μαρτυρήσει η βρύση.

Κώστας Δουρίδας Print

Καιρός είναι – αν και το είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου, να μιλήσουμε για κάποιον που δεν βρίσκεται ανάμεσά μας, αναπνέει όμως καθημερινά από τα χρώματα της Μάνας γης, της Ελληνικής.

Φτωχόπαιδο, ξεκίνησε από τη σκληρή Αρκαδία για ένα καλύτερο μέλλον, όπως και τόσοι άλλοι εκατομμύρια Έλληνες. Άφησε τη Γη των Θεών, τη γη των γονιών του και της μήτρας της Ελληνικής και έφτασε στα πέρατα του κόσμου, κουβαλώντας μαζί του πάντα την καταγωγή του.

Μόχθησε, έκλαψε στα ξένα μέρη, που όμως τον αγκάλιασαν και τον κράτησαν κοντά τους. Έκανε οικογένεια, απόκτησε παιδιά που με καμάρι λέν πως είναι Ελληνόπουλα. Δεν ξέχασε ποτέ, ούτε για μια στιγμή της ζωής του ποιος ήταν, από πια μάνα είχε γεννηθεί

Η απουσία της γλυκιάς  πατρίδας, ο Νόστος, τον θωράκισε. Τον έκανε να αντέχει τις δύσκολες στιγμές της ξενιτιάς – και δεν ήταν και λίγες. Πρόκοψε, όπως σχεδόν όλοι όσοι έφυγαν για ένα καλύτερο μέλλον, αφού η μάνα γη δεν είχε να τους θρέψει. Ίσως να έφυγε την περίοδο εκείνη που ο τότε υπουργός των οικονομικών Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ξεστόμισε εκείνη τη βαριά και γεμάτη ενοχές φράση μιλώντας για εκείνους που πήγαιναν μετανάστες στην Αυστραλία: «Η Θεία Μετανάστευση».

Ο Κώστας ο Δουρίδας δεν πήγε στην Αυστραλία, κίνησε για τον Καναδά. Για την «θεία μετανάστευση» του ανόητου υπουργού. Εκεί βρήκε καινούργια πατρίδα, δουλειά, φίλους. Εκείνη η πατρίδα ήξερε να κρατάει όσους μοχθούσαν, όσους ήσαν τίμιοι. Τον έκανε δικό της, του έδωσε προνόμια, υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα.

Ο Κώστας ο Δουρίδας όμως ήταν Έλληνας, μετά ήταν και Καναδός – και δικαίως. Η μισή του καρδιά, ολόκληρη η ψυχή του ήταν όμως συνέχεια πίσω, στη πατρίδα, στο χωριό. Ένα μικρό χωριό στη σκληροτράχηλη Αρκαδία, στο Καρδαρίτσι. Στη Μάνα του, στους συγγενείς, στα μονοπάτια και στα πλακόστρωτα του χωριού, στον αέρα τον πουρναρίσιο, στα διάσελα και τις κορφές που πρωτοείδε τον ήλιο.

Δημιούργησε με μεράκι όταν οι καιροί το επέτρεψαν, όταν η κούραση καταλάγιασε, έναν δικτυακό τόπο που δεν μπορούσε να ονομασθεί παρά μόνο: «The Land of Gods». Τι άλλο? Κοντά δέκα χρόνια τώρα, ο δικτυακός αυτός τόπος κτισμένος μέρα με τη μέρα, κατάφερε κι έγινε σημείο αναφοράς από τους Έλληνες του κόσμου.

Η πληρέστερη λογοτεχνική σελίδα κατά πολλούς, γεμάτη από πληροφορίες και έργα όλων των σπουδαίων Ελλήνων, ποιητών, πεζογράφων, λογοτεχνών, λαογράφων, μουσικών. Αν κάποιος την επισκεφτεί για πρώτη φορά, ίσως παρατηρήσει μια αταξία, αν όμως προχωρήσει παραμέσα θα δεί τον πλούτο που έχει μπροστά στην οθόνη του, την εγκυκλοπαίδεια των γνώσεων που αλλάζει σελίδες, τα ατελείωτα παραδοσιακά τραγούδια, τον Νόστο διάχυτο σε κάθε παράγραφο και τελεία, σε κάθε banner και link, Δίκαια ο δικτυακός αυτός τόπος «της Γης των Θεών», έχει δεχτεί μέχρι σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Και συνεχίζει διότι, ο φοιτητής, ο δάσκαλος, ο ερευνητής, ο λαογράφος και τόσοι άλλοι, θα αντλήσουν γνώσεις, σε χιλιάδες θέματα που παρουσιάζονται.

Ο Κώστας ο Δουρίδας είναι μαχητής, έχει μάθει και ξέρει ότι όλα κερδίζονται με αγώνα. Πρόσφατα, άρχισε έναν αγώνα που όταν το έμαθα, τον θεώρησα μάταιο. Κι όμως. Στην Αργεντινή και συγκεκριμένα στο Μπουένος Άιρες, έπειτα από πολύχρονη παρουσία, έκλεισε η ραδιοφωνική εκπομπή «Αντάμωση» που παρουσίαζε ομάδα Ελλήνων με μεγάλη εμβέλεια σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Η εκπομπή έκλεισε διότι δεν είχε πλέον εξακόσια δολάρια τον μήνα. Ποσό ασήμαντο για το σπουδαίο έργο αυτών των Ελλήνων. Εκεί που όλα είχαν σταματήσει, ο Κώστας ο Δουρίδας έκανε την αρχή. Μόνος του, ξεκίνησε τον αγώνα που μόνο αυτός γνώριζε καλά. Μια ολόκληρη ζωή μαχητής ήταν.

Κίνησε γη και ουρανό, έστειλε χιλιάδες e-mails σε Έλληνες που ήξερε και άλλους που δεν ήξερε. Από τον Καναδά στην Αμερική, στην Ελλάδα, στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Σουηδία, παντού. Έφερε τα πάνω κάτω. Σε χρόνο ρεκόρ βρέθηκαν τα χρήματα για ένα εξάμηνο της εκπομπής, για τη νέα αρχή. Στο πλευρό της εκπομπής ολόκληρος ο Ελληνισμός. Χάρη στον Κώστα τον Δουρίδα

Επισκεφτείτε τη σελίδα του, γνωρίστε τον. Δεν θα δείτε την τέλεια επαγγελματική σελίδα, θα γνωρίσετε την ψυχή του Έλληνα, του Αρκά, που μεγάλος πολεμιστής αλλά και ταπεινός στάθηκε στη πορεία ολάκερης της ζωής του. Όχι όπως άλλοι, που τα βρίσκουν όλα έτοιμα και τα οικειοποιούνται.

The Land of Gods   http://durabond.ca/gdouridas  

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος
Ιούνιος 2006

 
© 2024 Arcadians
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.